Če želite shujšati, večerjajte ob tem času

Vemo, da veste, kdaj naj bi bila večerja. Ampak, zakaj ravno ob 18. uri?
Fotografija: Pred spanjem ni priporočljivo uživati ​​živil, bogatih z ogljikovimi hidrati, saj nam dajejo energijo, ki je v tem času dneva ne potrebujemo. FOTO: Arhiv Polet/Shutterstock
Odpri galerijo
Pred spanjem ni priporočljivo uživati ​​živil, bogatih z ogljikovimi hidrati, saj nam dajejo energijo, ki je v tem času dneva ne potrebujemo. FOTO: Arhiv Polet/Shutterstock

Vsi, ki ste se kdajkoli lotili kake moderne diete, ste verjetno slišali, da je najbolje zadnji obrok pojesti okoli 18. oziroma pred 18. uro.

Seveda, če greste spat ob 22. uri. Da, večina zdravnikov priporoča, da je 22. ura skrajni čas za potopitev v sanje. Je to pri današnjem življenjskem ritmu sploh možno? Seveda je, vse je v organizaciji dneva, kajne?

Prepričevanja o tem, ali se bomo res zredili, če bomo jedli po 18. uri, trajajo že leta. Res je. In niso iz trte zvite.

Raziskovalci so testirali veliko število ljudi in prišli do spoznanja, da moramo večerjati pred 20. uro, najbolje pa kar ob 18. uri. Dokazali so nam, da zgodnja večerja zelo pozitivno vpliva na naše telo, tudi na telesno težo, seveda, saj v času pred spanjem, bolje spodbudimo prebavo. Torej, če gremo po večerji kmalu spat, bomo prebavljali v postelji, med spanjem, kar pa za naše telo ni v redu. 

Če nazadnje jemo ob 18. uri in gremo spat okoli 22. ure, bomo komaj čakali, da vstanemo in zajtrkujemo. Vmes bomo pa spali kot angelčki, ker se telo ne bo celo noč borilo s prebavljanjem zaužite večerje.

Danes že vemo, da presežek kalorij v katerem koli delu dneva prispeva h kopičenju maščobnih zalog, nadzor telesne teže pa je odvisen predvsem od skupne količine kalorij, ki jih vnesemo čez dan.

Če zaužijemo več kalorij, kot jih potrebujemo, se bomo zredili, tudi  če preskočimo zajtrk in potem čez dan zaužijemo obilnejše obroke, bomo celotno situacijo samo še poslabšali.

Zakaj ni dobro jesti tik pred spanjem?

Dobra spalna rutina je pomembnejša, kot se nam zdi, zato mora tudi naša prehrana delovati v skladu z zdravimi navadami. Priporočljivo je, da prenehamo jesti vsaj dve uri pred spanjem.

Večerje ne smemo izpustiti, saj tešči ne bomo spali dobro in noč, spanec bosta uničena. Če je zadnji obrok pozen, je večja verjetnost, da bomo imeli refluks zaradi neprebavljene hrane in spet se bo poznalo tudi na tehtnici. To je posledica melatonina, spalnega hormona, ki ga izloča telo in aktivno sodeluje pri pridobivanju telesne teže. Tako pravijo nekateri strokovnjaki, ki nas spodbujajo k pravilni prehrani.

Pred spanjem ni priporočljivo uživati ​​živil, bogatih z ogljikovimi hidrati, saj nam dajejo energijo, ki je v tem času dneva ne potrebujemo. Pomembno je opozoriti, da je za celovit pristop k hujšanju treba popolnoma spremeniti prehranjevalne navade in zato ni dovolj le večerjati ob pravem času. Torej? Če bomo nazadnje jedli okoli 18. ure in šli v posteljo okoli 22. ure, nam bo naslednje jutro prijal zgodnji zajtrk in komaj bomo čakali zgodnje kosilo tam nekje okoli 13. ure. Od 13. ure do večerje je ravno pravi čas, da spet postanemo lačni ... in krog zdravega prehranjevanja je sklenjen. Seveda, če se ne prenajedamo z nezdravo hrano.

Komentarji: