Deset najboljših tekaških copat 2019: 6. mesto

Objavljeno
07. junij 2019 08.06
Posodobljeno
07. junij 2019 08.06
Pripravil Primož Kališnik
Pripravil Primož Kališnik

Hoka One One Clifton 3,  šesto mesto
 

Šesto mesto med desetimi najboljšimi s seznama  desetih najcopat po izboru spletne strani RunerClick. Torej Hoka One One Clifton 3. Povzemamo spoznanja testerjev in  dodajamo tudi nekaj svojih spoznanj, dobljenih na naših testih. No, to za ta primer ne velja, Hoke še nismo preskušali. Vseeno smo seveda pogledali pa tudi v zgodovino, kdaj so podjetja, ki izdelujejo prestižno obutev, nastala. In kaj se jim je na poti dogajalo.
Podjetje je zelo mlado,  leta 2009 sta ga v Franciji  ustanovili Nicolas Mermoud in Jean-Luc Diard, nekdaj zaposlena pri Salomonu,   ko sta skušala oblikovati čevlje, ki bi omogočili hitrejši tek navzdol in sta ustvarila model s prevelikim podplatom, ki je imel več blazinjenja kot  drugi tekaški copati. Čevlji so poimenovani po maorski besedni zvezi, pomeni "leteti nad zemljo".

Čevlji so bili sprva namenjeni  ultramaratonskim tekačem, zaradi boljšega blazinjenja in stabilnosti; vendar pa so hitro pridobili popularnost tudi med ostalimi tekači, ker so ponudili maksimalno blazinjenje in minimalno težo.
Hoka One One je zdaj doma v ZDA, v Kaliforniji, saj je bila leta 2013 kupljena  s strani Deckers Brands, ki ima v lasti kar nekaj znamk obutve.

Podjetje sponzorira različne profesionalne tekače; njihovi prvi športniki so bili predvsem tekači, ki so udeleževali ultra trailov, vendar se je njihov seznam razširil na stadionske in cestne tekače in triatlonce.

Clifton 3. Gre za obuvalo, ki s  je na seznam uvrstilo tudi zato, ker si pri Hoki tako močno želijo, da bi s svojo podobno prepričali nejeverneže, ki tega obuvala še niso preskusili.

 
Sicer Hoko opaziš že na kilometer, tako poseben podplat ima.
Čeprav je to zelo drugačen model v primerjavi s tistimi, ki jih  izdelujejo drugi proizvajalci, Hoka One One Clifton 3 ponuja takšno udobje in blaženje, kot ga modeli  s tanjšim podplatom ne zagotavljajo.
Začnimo z udobjem. To je najbolj prepoznavna lastnost tega proizvajalca, to je dosežemo z zelo debelim in zadaj zelo visokim podplatom, , ki zagotavlja zelo, zelo   veliko blazinjenja.

Zgornji del copata, konstrukcija  Speed Frame, je narejen izdelan brezšivno, v glavnem iz lajkre, skupaj z nekaterimi ojačitvami dobro poskrbi za podporo gležnju in stopalu. Brezšivna izdelava tudi zagotavlja, da v notranjosti zgornjega dela obuvala na najbolj obremenjenih delih ne bi prihajalo do pritiskov na stopalo ali drgnjenja kože. 
Še več, v copatu so posebne odebelitve, da je noga trdno umeščena v obuvalo, hkrati pa to podaljšuje življenjsko dobo tega copata.
Vse našteto še poudarja povsem drugačen izgled in se sijajno dopolnjuje z udobnim podplatom.
In vse to bo zagotovo koga prepričalo, da bo nekako posebno  Hoko preskusil.


Tisti, ki so to že storili, so pogosto s preskusa prišli zadovoljni in veliko se jih ni vrnilo k izdelovalcem tekaške obutve, ki ponujajo na svojih modelih običajen podplat.
Seveda se boste sami odločili, kašen copat je za vas, vsekakor pa Hoka vztrajno pridobiva zelo zvesto publiko.

Prednosti:
Izjemno blaženje.
Zelo prepoznavna podoba.
Brezšivni zgornji del copat zmanjšuje možnost žuljev.

Pomanjkljivosti:
Za tiste, ki so bili navajeni nižje obutve, torej tanjšega podplata, je spodnji del Hokinega čevlja zelo zajeten.

Pripravil Primož Kališnik, po RunnerClick