Fitnes vadba, ki je osvojila Evropo

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Po zumbi in jumpingu je v Sloveniji povsem novi fitnes trend – vadba urbhanize. Ime je dobila po svojih koreninah v urbanih plesnih stilih, ki jih kombinira tudi s kulturo vzhodnih dežel in seveda sodobnim fitnesom. Atraktivna mešanica, ki zanimivo, prihaja iz Danske, je požela kar nekaj precej zanimanja, od decembra  2015 pa se izvaja tudi pri nas. Pogovarjali smo se z Mojco Svetina, ki je med prvimi v Sloveniji pridobila licenco za vadbo in jo v Ljubljani tudi redno poučuje.

Kakšne so vaše siceršnje izkušnje s področja športa?

Zadnjih pet let poučujem ples. Vodim zumbo in klasično aerobiko, vadbo za starejše z osteoporozo, izkušnje pa imam tudi na področju učenja plavanja. Sicer pa sem diplomantka Fakultete za šport z usmeritvama kondicijsko treniranje in ples.

Kaj vas je osebno pritegnilo k urbhanize vadbi?

Urbhanize me je pritegnil zaradi hip hop plesnega stila ter hip hop in r'n'b glasbe, na katero se plesni elementi  izvajajo. Ko sem se prvič seznanila s to vadbo, sem vedela  da je to zame, saj so mi všeč energične vadbe. Sicer pa mi je že od nekdaj hip hop zelo blizu, saj sem ga tudi trenirala. Urbhanize mi je všeč tudi zaradi kombiniranja hip hop plesnega stila z vajami za moč nog. Na nek način lahko rečem, da je Urbhanize mešanica vseh področij oziroma usmeritev, ki sem si jih izbrala na Fakulteti  za šport – torej mešanica plesa, aerobike in delno kondicijskega treniranja.

Kateri vsi elementi so združeni v Urbhanize vadbi?

V Urbhanize vadbi so združeni plesni elementi hip hopa, uličnih plesov in pakistanskega/indijskega ljudskega plesa Bhangre. Vsi plesni elementi so izvedeni na moderno, hip hop, r'n'b glasbo, ki je prirejena posebej za vadbo. Poleg plesnih koreografij, v vadbi naredimo tudi vaje za moč nog.

Za koga je vadba primerna?

Vadba je primerna prav za vse, ne glede na starost, spol in predznanje. Plesni elementi so preprosti za izvedbo, ravno tako koreografije.

Katere mišične skupine najbolj krepimo?

Pri vadbi so vključene mišice celega telesa, malo večji poudarek pa je na mišicah nog.

ni podpisa
ni podpisa

Kako konkretno poteka vadba?

Vadba traja eno uro.  Na začetku telo ogrejemo s preprostimi plesno-aerobičnimi koraki, nato pa se naučimo štiri oziroma pet različnih preprostih koreografij ter naredimo vaje za moč nog. Na koncu vadbe sledi dinamično ohlajanje.

Kakšne so bile prve izkušnje z vadečimi, kako so sprejeli vadbo?

Prve izkušnje z vadečimi so bile pozitivne. Urbhanize sem predstavila na SLO FIT na Gorenjskem (projekt Fitnes zveze Slovenije), v FIT CITY-ju v okviru Hallowen zabave, nato na projektu študentski fitnes v Rožni dolini in študentom usmerjevalcem plesa na Fakulteti za šport. Trenutno izvajam Urbhanize za študente vsak tretji ponedeljek na Pedagoški fakulteti. Samostojne ure potekajo tudi v ProDance Studiu v Ljubljani.

Kako pa je potekalo izobraževanje za vaditelje?

Na izobraževanju smo se naučili različnih plesnih korakov hip hopa in bhangre. Ravno tako smo dobili informacije o tem, kakšna je struktura vadbe, kako voditi vadbo ter kako sestavljati posamezne koreografije ... Sicer pa sta začetnika Urbhanize vadbe danska hip hoparja Tina in Dennis Thomsen. Oba sta plesalca že od malih nog. Dennis je treniral latinsko-ameriške in standardne plese ter kasneje hip hop, Tina pa hip hop in jazz funk. Oba imata za sabo uspešno plesno kariero, saj sta na plesnih tekmovanjih osvajala medalje. Ravno tako imata oba izkušnje z vodenjem skupinskih fitnes vadb. Oba sta veliko potovala po svetu, kjer sta učila in vodila različne delavnice, kar nekaj let pa sta sanjala o svojem fitnes programu, ki je postal realnost letošnjega januarja .

Komu bi torej priporočili obisk Urbhanize vadbe?

Obisk vadbe priporočam vsem, ki bi si želeli poskusiti nekaj povsem novega in svežega. Vsem, ki se želijo sprostiti ob dobri glasbi in enostavnih plesnih elementih, poleg tega pa seveda izgubiti kar nekaj kalorij in narediti nekaj dobrega zase. Pridružite se mi lahko v ProDance studiu v Ljubljani.

Več iz te teme:

Komentarji: