Je zeleni čaj res zdrav?

Čaj je najbolj razširjena vroča pijača. S pol manj kofeina, kot ga ima kava, nas postavi pokonci, ne da bi bili živčni.
Fotografija: Papež Frančišek pije tradicionalni aregentinski čaj mate med svojo tedensko splošno avdienco na Trgu svetega Petra v Vatikanu. FOTO: Filippo Monteforte Afp 
Odpri galerijo
Papež Frančišek pije tradicionalni aregentinski čaj mate med svojo tedensko splošno avdienco na Trgu svetega Petra v Vatikanu. FOTO: Filippo Monteforte Afp 

Pitje čaja ni samo omikana navada: lahko postane rešilna. Znanstveniki so odkrili, da imajo ljudje, ki redno pijejo čaj, manj srčnih obolenj, infarkta, raka in navadno, celo pokvarjenih zob.

V zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja so znanstveniki opazili, da so imele ženske na Japonskem, ki so redno gojile umetnost čanoju, tradicionalni obred priprave in pitja čaja, manjšo stopnjo umrljivosti.

Ni trajalo dolgo, da so raziskovalci ugotovili, da spadajo kemične sestavine v čaju, v glavnem polifenoli, ki sestavljajo 30 odstotkov suhe teže čaja, med najmočnejše do sedaj odkrite antioksidante. 

Antioksidanti so kemične spojine, ki ovirajo delovanje prostih radikalov, nevarnih kisikovih molekul, ki kvarijo celice celotnega organizma in povečujejo tveganje za rakava obolenja.

Mimogrede, ne zamenjujte zeliščnih čajev, kot je na primer kamilični, s pravim čajem, ki ga pridobivajo iz čajevca Camellia sinensih. Zeleni čaj, ki je zelo razširjen v azijskih deželah, se pridobiva iz poparjenih in posušenih listov iste rastline. Črni čaj pa je izpostavljen procesu fermentacije, ki listom da močnejši okus in temnejšo barvo, vendar lahko zmanjša količino zdravilnih in zaščitnih kemičnih sestavin. Naša hišna knjiga 1001 domače zdravilo, daje čajem zelo velik poudarek. 

Je zeleni čaj preventiva pred rakom?

V laboratorijskih raziskavah je bil čaj dolgo priznan kot antioksidant, študije, ki vključujejo raziskave na ljudeh, pa so protislovne. Nekatere epidemiološke raziskave na ljudeh, v katerih so primerjali uživalce čaja s tistimi, ki čaja ne uživajo, so pokazale, da pitje čaja preprečuje raka; v nekaterih raziskavah takih rezultatov ni bilo. Več raziskav je bilo opravljenih z zelenim čajem, zato so danes dokazi trdnejši za zeleni čaj. Raziskave na Kitajskem so pokazale, da redno uživanje zelenega čaja pomembno zmanjša tveganje za obolenje  za rakom na želodcu in požiralniku, medtem ko nizozemska raziskava ni pokazala povezave med uživanjem čaja in zaščito pred rakom. S predelavo se količina antioksidantov v črnem čaju zmanjša, zato zeleni čaj vsebuje več učinkovin za boj proti raku, toda zaščito dajeta obe vrsti.

image_alt
Rada sem v hribih, rada jem

Zeleni čaj ima visoko vsebnost katehinov. To so močni antioksidanti, 100-krat močnejši od vitamina C, ki ščitijo DNK in celice pred rakavimi spremembami. Tudi črni čaj vsebuje katehine, vendar v manjših količinah.

V raziskavah kožnega raka so laboratorijske živali, ki so jim dajali zeleni čaj, razvile desetino manj tumorjev v primerjavi z živalmi, ki so jim dajali vodo. Ko govorimo o vlogi zelenega čaja pri zaščiti pred rakom, je zeleni čaj enako učinkovit, če ga pijemo ali če ga nanašamo na kožo. Številni izdelovalci kozmetičnih preparatov so zeleni čaj začeli dodajati v izdelke za nego kože, saj antioksidanti gladijo obrazne gube in zmanjšajo druge znake poškodovane kože. 

Ameriški nacionalni inštitut za boj proti raku raziskuje zeleni čaj kot preventivo pred kožnim rakom. V neki študiji raziskujejo zaščitne učinke zelenega čaja v obliki pilule pri poškodbah kože, ki so posledica pretiranega izpostavljanje soncu; druge raziskave so usmerjene na lokalno delovanje zelenega čaja pri zmanjšanju kožnih sprememb, katerih posledica bi lahko bil rak.

Zeleni čaj ima veliko težo pri preprečevanju raka, obstajajo dokazi, da pomaga ljudem, ki so za rakom že zboleli. Katehin v zelenem čaju zavira tvorjenje urokinaze, encima, ki ga rakave celice potrebujejo za svojo rast, obenem pa spodbuja apoptozo, programirano smrt rakavih celic. V sedemletni študiji, ki je zajela bolnice z rakom na dojki, se je ženskam, ki so uživale pet skodelic zelenega čaja dnevno, rak redkeje razširil na limfne vozle kot pri ženskah, ki so dnevno užile manj zelenega čaja.

Zdravo srce in še več

Polifenoli so tako učinkoviti antioksidanti, da igrajo pomembno zaščitno vlogo v celotnem organizmu, v vseh delih telesa, kjer prosti radikali lahko povzročijo škodo, tudi v arterijah. Čaj deluje tudi antibakterijsko in ugodno vpliva na zdravje zob.

image_alt
Prehrana športnika v mrazu

Učinki skodelice čaja na dan:

Manj srčnih obolenj. Kemične sestavine v čaju preprečujejo oksidacijo holesterola. Do oksidacije pride, ko prosti radikali napadejo holesterol, posledica pa je, da se holesterol raje prilepi na stene arterij, kar vodi v srčna obolenja. Nizozemski raziskovalci poročajo o moških, ki so uživali večje količine flavonoidov, kemične spojine, ki vsebujejo polifenole čajevca, in imeli za 58 odstotkov manjše tveganje smrti zaradi bolezni srca kot moški, ki so uživali manj flavonoidov. Najbolj zdravi moški v raziskavi so dnevno užili 4 skodelice čaja.

Vladimir Putin kitajski zeleni čaj, ki mu ga je ponudil Hu Jintao. FOTO: Itar-tass Reuters Pictures
Vladimir Putin kitajski zeleni čaj, ki mu ga je ponudil Hu Jintao. FOTO: Itar-tass Reuters Pictures

Zmanjša tveganje za srčni infarkt. Pri ženskah, ki redno uživajo čaj, je stopnja umrljivosti zaradi kapi manjša kot pri ženskah, ki uživajo manj čaja, verjetno zato, ker polifenoli v čaju zmanjšujejo poškodbe občutljivih krvnih žil v možganih.

Močnejši zobje. Čaj vsebuje zmerno količino fluorida, minerala, ki zobem daje čvrstost in preprečuje gnitje zob. Čreslovine in polifenoli v čaju zavirajo bakterije, ki kvarijo zobe. Obstajajo dokazi, da čaj povečuje odpornost zobne sklenine na kisline, ki so v ustni votlini.

Blaži sončne opekline in še kaj. Ker čaj vsebuje snovi, ki stiskajo tkivo in zmanjšujejo vnetja, mokra čajna vrečka blaži sončne opekline, pomaga pa tudi pri hemeroidih in razjedah v ustih. Čaj je alkalen in nevtralizira kisline, ki razjedajo tkivo, izpostavljeno ustni razjedi.

Koliko čaja popiti za zdravje

Dve do tri skodelice čaja dnevno zadostuje za preskrbo z večino njegovih zdravilnih učinkovin. V specializiranih prodajalnah je na voljo zeleni čaj v obliki prehranskih dopolnil, ki so dovolj učinkovita. Običajen odmerek je od 250 do 400 mg enkrat dnevno. 

Še opozorilo: če običajno pijete čaj z mlekom, niste deležni popolne zdravstvene zaščite. Beljakovine v mleku lahko nase vežejo polifenole in ovirajo njihove dobrodejne učinke.

Komentarji: