Kaj pravzaprav je cilj?

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Misli o cilju in poti. Večno vprašanje o povezanosti cilja in poti in se še kako odslikava tudi pri IRONMANSKEM potovanju. Brez jasnih ciljev bi bili športniki dobesedno izgubljeni.
Bili bi kot čolniček v oceanu, brez kompasa in s tem določljive smeri plovbe.
Cilji so tisti, ki skrbijo za našo motivacijo, nas ponesejo prek temačnih obdobij ter nam po tekmovanju koristijo za realno oceno in so pomemben jeziček na tehtnici, ki nam kaže v smeri zadovoljstva ali morebitnega razočaranja. V izboljšanje pripravljenosti v triatlonu je treba vložiti ogromno časa, se spopadati z najrazličnejšimi dvomi, nenehno premagovati lenobo v sebi, se boriti s slabim vremenom, včasih lahko tudi z naveličanostjo, pa morda kdaj s poškodbami ali boleznimi. Za vse to je treba ogromno notranje motivacije in discipline. Veliko laže vam bo na dolgi rok čez vse ovire, če so prej postavljeni trdni temelji v obliki pametnih ciljev.

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Kaj pravzaprav je cilj?
Cilj je načrtovan dosežek enkrat v prihodnosti, ki ga želimo doseči in je odvisen od naše aktivnosti. V prvi vrsti so cilji rezultatski. Rezultatski cilj je želen dosežek (mesto, čas) na določenem tekmovanju. Cilj je lahko postavljen tudi tako, da ni odvisen od konkurence, temveč je vezan zgolj na naše lastne sposobnosti in dosežke. Tak cilj je recimo izboljšanje skupnega časa v triatlonu ali morda časov posameznih disciplinah. Iz raziskav vemo, da se je kombinacija obeh vrst ciljev v praksi izkazala za najboljšo.
Kako postaviti cilj, da mu bomo lahko sledili in nam bo v oporo na poti? Konkretni cilj mora vzpostaviti pozitiven motivacijski krog. Cilj nas mora motivirati k aktivnosti, dosega cilja zadovoljiti, na kar se vzpostavi zanka postavitve novega cilja in akcija novega cikla priprav. Tako se krog na daljši rok večkrat sklene, na istem mestu nadaljuje in tako tudi ohranja. Vsekakor pa je lahko postavljen cilj tudi ovira, če so pritiski pred tekmovanjem v obliki treme, dvoma, negotovosti, preveliki. Lahko nas tudi demotivira, če je postavljen premalo ambiciozno. Pri postavitvi cilja moramo najti ozko linijo ravnovesja med obema poloma.

 

Preberite še nekaj o jasnih ciljih v sebi!
 

Več iz te teme:

Komentarji: