Kljukuša, bosanska narodna

Po treningu paše kljukuša in jogurt. Če boste v Bosni, potem je to neizogibna jed.
Fotografija: Približno 10 minut pred koncem pečenja kljukušo vzamemo iz pečice in jo z vilico prebodemo na več mestih, da se smetana vpije. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Približno 10 minut pred koncem pečenja kljukušo vzamemo iz pečice in jo z vilico prebodemo na več mestih, da se smetana vpije. FOTO: Tanja Drinovec

Če se malo ozremo po kulinaričnem zemljevidu sveta in zraven malo pomislimo, hitro pridemo do zaključka, da vsaka dežela tega sveta slovi po kakšni svoji jedi, ki je enostavna po svoji pripravi, tako pa v enem loncu (ali pa pekaču) zajame vsa potrebna osnovna prehranska živila, ki jih potrebujemo za delovanje naših telesnih mehanizmov.Torej beljakovine, ogljikovi hidrati, zelenjava in maščobe kar skupaj na enem mestu. Že ljudje daleč pred nami so vedeli kaj vse potrebujejo za svoj pogon.

Z eno takšnih  tradicionalnih jedi se bomo tokrat podali na Balkan in si omislili Bosansko kljukušo.  To preprosto jed sem spoznala pri prijateljih, ki imajo tamkajšnje korenine. Jed me je očarala, zaradi svoje preprostosti in praktičnosti pa si jo pri hiši občasno omislimo, seveda pa je tudi prav okusna jed in hitro pripravljeno, kvalitetno kosilo v pečici.

FOTO: Tanja Drinovec
FOTO: Tanja Drinovec


Bosanci poznajo precej izpeljank te jedi, ločijo pa se po pokrajinah. V glavnem pa so osnova piščančje meso, krompir in jajca, ki jih prelijemo s smetano. Ostali dodatki pa tvorijo variacije po navdihu in sezonskih sestavinah, ki jih imamo na voljo.

FOTO: Tanja Drinovec
FOTO: Tanja Drinovec

 

Za pekač 25x 35 potrebujemo:

Maslo za pekač
400 g piščančjih prsi
5 krompirjev
450 g pirine moke
400 do 500 ml vode
2 stroka česna
3 do 4 mlade čebule
1 bučka
2 pesti sira feta
3 jajca
Sol poper
1, 5 dl sladke smetane

FOTO: Tanja Drinovec
FOTO: Tanja Drinovec

 

Priprava:

Olupimo krompir in ga narežemo na drobne koščke. Prav tako bučko narežemo na manjše kocke, piščanca pa na trakove ali manjše koščke. Sesekljamo čebulo in česen, nadrobimo feto.  Iz vode, moke, jajc soli  in popra zamešamo palačinkam podobno zmes, le da je malo gostejša.

Vse pripravljene sestavine zložimo na pomaščen pekač in jih prelijemo z jajčnim testom. Pekač damo v pečico in pečemo približno 40 minut pri temperaturi 180 stopinj. Približno 10 minut pred koncem pečenja kljukušo vzamemo iz pečice in jo z vilico prebodemo na več mestih, da se smetana vpije. Še malo pečemo in jed je nared.
 
FOTO: Tanja Drinovec
FOTO: Tanja Drinovec

Preberite še:

Komentarji: