Koristi za zdravje, ko se odrečemo kofeinu

Če je kofein velik del vaše vsakodnevne prehrane, lahko njegovo neuživanje kratkoročno prinese vrsto neprijetnih učinkov.
Fotografija: Tako kot zdravila tudi kofein spremeni kemijo naših možganov, če ga redno uživate. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Tako kot zdravila tudi kofein spremeni kemijo naših možganov, če ga redno uživate. FOTO: Uroš Hočevar

Brez kave je težko, ne pa povsem nekoristno za zdravje. Da je kava ena najlepših razvad, je znano. Včasih nam koristi, a pri MedicneNet so preverili, kaj pomeni za zdravje, če se kavi odrečemo. Bolje, kofeinu. Zapis je pred objavo pregledala družinska zdravnica Melinda Ratini.Kofein nam daje prave sunke energije, včasih pa tak sunek lahko odraža simptome tesnobe: nervozno živčnost, razbijanje srca, celo občutke panike. To je naš odziv v smislu pregovora »Boj ali beg«. V prevodu: to je fiziološka reakcija kot odziv na stres, za katero je značilno povečanje srčnega utripa in krvnega tlaka, povišanje ravni glukoze v krvi in ​​prerazporeditev krvi iz prebavnega trakta v mišice.

Te spremembe povzroča aktivacija simpatičnega živčnega sistema z adrenalinom, ki telo pripravi na izziv ali beg pred zaznano grožnjo.
Torej: manj kot zaužijete kave, manjkrat sprožite take odzive in tesnobo, ki jo spremlja.


Boljši spanec


Kofein je pogost krivec, da slabo spimo,saj povečuje budnost. Zato je smiselno da razmislite, kdaj boste zaužili zadnjo skodelico kave, saj kofeinski napitek celo šest ur pred spanjem lahko ponoči še vedno moti vaš spanec.

Kofein upočasni hitrost, s katero telo tvori kolagen. FOTO: Shutterstock
Kofein upočasni hitrost, s katero telo tvori kolagen. FOTO: Shutterstock

 

Manj izletov v kopalnico


Kofein lahko deluje kot odvajalo. Zaradi tega morate iti večkrat in pogosteje na stranišče. Če spijete manj kave to pomeni manj izletov v kopalnico in da se boste vrnili v normalno stanje, kar se tiče kopalnice, seveda.
 

Manj vnetij dojk


Čeprav ni raziskav, ki bi podkrepile povezavo med kofeinom in bolečinami v dojkah, mnoge ženske pravijo, da občutijo manj bolečin, če kofein umaknejo izb prehrane.

image_alt
Koliko 1,3,7-trimethylxanthina spijete na dan?

 

Počasnejše staranje kože


Kofein upočasni hitrost, s katero telo tvori kolagen. To je beljakovina, ki koži daje napetost in elastičnost. Ko kolagen upade, se naša koža začne povešati in pojavijo se gube. S staranjem so stvari še slabše .... Če se torej znebite kofeina, lahko to pomaga, da se ta del procesa staranja ne pospeši.
 

Izmikanje odvisnosti


Tako kot zdravila tudi kofein spremeni kemijo naših možganov, če ga redno uživate. Tudi mi lahko postanemo odvisni od njega in čez nekaj časa potrebujemo vedno več kave, da začutimo njene učinke.

Boljša absorpcija hranil


Velike količine kofeina preprečujejo, da bi naše telo sprejemalo vitamine in minerale, kot bi jih moralo. Če jemljemo multivitamine z jutranjo skodelico kave, nam kofein ne bo koristil.
 

Močnejši in bolj beli zobje


Kava, soda in čaj so trije najpogostejši prevozi za dostavo kofeina. Vsi lahko zobe obarvajo s kislostjo in barvo. Kofein tudi izsuši usta. Slina je glavna obramba pred bakterijami, zato manj kot jo imate, večje je tveganje za zobno gnilobo.
 

Odtegnitveni simptomi


Če je kofein velik del vaše vsakodnevne prehrane, lahko njegovo neuživanje kratkoročno prinese vrsto neprijetnih učinkov. Sem spadajo glavobol, utrujenost, zaspanost, slabo razpoloženje, težave s koncentracijo in druge motnje. Simptome boste začeli čutiti dan ali dva po prenehanju. Trajajo lahko od dva do devet dni.

Pri odstranjevanju kavnih madežev je učinkovita soda bikarbona. FOTO: Shutterstock
Pri odstranjevanju kavnih madežev je učinkovita soda bikarbona. FOTO: Shutterstock

 

Nasvet: postopnost!


Pristop po korakih je najboljši. Za začetek na primer zamenjajmo polovico jutranje skodelice s kavo brez kofeina. Sčasoma izključite hrano in pijače, ki vsebujejo kofein z možnostmi brez kofeina, in to bo olajšalo simptome odtegnitve.
 

Namig: vadite!


Redni odmerek telesne vadbe krepi serotonin, tako imenovani hormon sreče, po katerem hrepeni naše telo, tako da lahko omilite posledice kemičnih sprememb. To nam bo dvignilo razpoloženje in nam tudi pomagalo bolje spati. Oboje nam lahko pomaga, da bomo lažje preživeli čas brez kave.

Komentarji: