Letošnji novoletni skoki v morje rekordni

Fotografija: Novoletno kopanje v Portorožu, 01.januar2015..
Odpri galerijo
Novoletno kopanje v Portorožu, 01.januar2015..

V Portorožu so tradicionalno, že dvanajsto leto zapored vstop v novo leto proslavili s skoki v morje. Lepo vreme je privabilo rekordno število udeležencev, tako da se je v morje pred osrednjo portoroško plažo, ki je imelo okoli 12 stopinj, pognalo 445 pogumnežev, dogajanje pa je z obale spremljalo tri do štiri tisoč radovednežev in mimoidočih.

K visoki udeležbi so prispevali tako sončno vreme in relativno topla voda kot tudi boljša promocija same prireditve, je ob robu dogodka ocenil Nino Cokan iz Športnega društva Slovenc.

"Tisti, ki so enkrat skočili, se ponavadi vračajo in potem pripeljejo še prijatelje," je pojasnjeval enega glavnih razlogov za dober obisk. Kot je še spomnil, so bili začetki prireditve skromni, saj se jih je pred več kot desetletjem zbrala le peščica.

Udeleženci prihajajo iz vse Slovenije, od teh je še najmanj domačinov, ter tudi iz tujine. Letos so tako našteli udeležence iz osmih različnih držav. Najmlajši udeleženec šteje sedem let, najstarejša plavalka pa neuradno 86 let.

Kot letošnjo novost so pred samimi skoki organizirali tudi supanje.

Prijavnina na skoke je znašala pet evrov, za kar pa je bil vsak udeleženec zavarovan za čas prireditve, poleg tega je dobil kozarec vina ali čaja, energijski napitek in čokoladico. "To je najcenejša prireditev v Sloveniji," poudarja Cokan. Vsak udeleženec je prejel poimensko diplomo ambasadorjev slovenskega morja, s katero se zaveže k skrbi za čistočo in promocijo slovenskega morja.

Cokan je bil sicer kritičen do odziva lokalnih hotelirjev, od katerih se noben ni odzval vabilu k sodelovanju. Cokan je to obžaloval, saj gre za "najbolj promocijski dogodek na novega leta dan v celotni Sloveniji, ne samo v tej občini". Z njim bi lahko po njegovih besedah popestrili ponudbo za hotelske goste.

Pač pa so skoke v morje dobro promovirali na ravni lokalnega turističnega združenja, z obiskom jih je prišla podpret tudi piranska podžupanja Meira Hot.

Na drugem koncu Slovenije, v Velenjskem jezeru, pa so potapljači Društva za podvodne dejavnosti Jezero Velenje priredili prav tako tradicionalni, že 21. novoletni potop.

Več iz te teme:

Komentarji: