Lev ni eden, leva sta dva

Fotografija: Foto: Mirko Kunšič
Odpri galerijo
Foto: Mirko Kunšič

V letu ustanovitve podjetja Apple, poletnih Olimpijskih igrah v Montrealu, prvemu komercialnemu poletu Concorda, pripelje na Bled, bolj točno na takratno golf igrišče  Nemec Hartman, relivoznik, prvi turnir in ga krsti za »Zlatega leva«.
Na odrezani vrh marmorne piramide da namestiti pozlačenega levčka in na njegovo srečo stopi v zgodbo blejski Grand Hotel Toplice, nekdaj Molnarjev, ki ima v zaščitnem znaku dva leva. A te poroke ne bi bilo, če ne bi imela, takratni župan občine Radovljica, Leopold Pernuš in direktor Elana Jože Osterman, posluh za golf.

In turnirji Zlati lev so se iz pomladnega termina preselili v jesenskega in postali tekmovalno prestižni z najdaljšo tradicijo.
»Dolgo časa sem se moral truditi, da sem ga zmagal, še kot amater,« pove Daniel Kraljič, Kralj slovenskega golfa, član PGA SLO. Največkrat ga je v tem obdobju osvojil Anton Štiherle, ki je zmagal petkrat. Med dobitniki imen so tudi tujci, ki so igrali golf na Bledu.
Lani si ga je že drugič priigrala Ana Tacer, študentka medicine in članica GK Bled. Predlani mladi Luka Naglič iz istega kluba.
Letošnji razplet pa je bil resnično dramatičen. Po končanem turnirju sta na udarjališče desete luknje odšla Dejan Marič (GK Eagle) in Jernej Pavlič (GK Bled).  Oba z rezultatom 28 bruto točk, da odigrata dodatne luknje za zmagovalca. Jernej je udaril žogico na zelenico, Dejan v vodo in podaljška je bilo konec. Čestital je boljšemu. A to ni bil konec.

Igral sem v skupini Jerneja, zraven sta igrala še dva Mitja. In eden je organizatorja turnirja in tudi golf sodnika Aljošo Berca obvestil, da je prišlo med igro do nehotenega kršenja golfskih pravil. In ker je bila, po njegovem, oddana  števna kartica, kjer se ta nehotena napaka in z njo povezane kazenske točke ni upoštevala, je kasneje prišlo do diskvalifikacije.
Levčka za leto 2017 so  podelili Dejanu Mariču. Jernej je ostal zmagovalec pri udarcu, najbližji zastavici. Bil sem priča, da je Jernej, s svojo igro,  povsem upravičeno letošnji prvak med seniorji  in igralsko blesti že vrsto let na slovenski golf sceni.
Organizator Royal Bled je podelil praktične nagrade tudi bruto zmagovalki, Gordani Šolak, Željku Čuriću, neto zmagovalec v A skupini, Tomažu Gorniku, neto zmagovalec v B skupini in Vojislavu Kstiću, neto zmagovalcu v C skupini. Saša Nemamnič je bil z udarcem 226 m najdaljši, najdaljši udarec pri damah je imela Marina Truci.


Pripis:
Na enem golf igrišč v Južni Afriki, v Georgu je na hrbtni strani števne kartice z velikimi črkami zapisano; »V golfu ni pravil !«
Spodaj, z majhnimi pa dodatek; » Kajti golf je gentlemanska igra!«
To pomeni,  da je treba ostati gospod in pošteno nositi zmago in poraz !

 

Več iz te teme:

Komentarji: