Matjaž Jeran: Vrv nas soplezalce povezuje in varuje

Matjaž, navdušenec nad alpskim svetom in gorski vodnik z mednarodno licenco. Goste varno in srčno vodi v najbolj divje domače in tuje stene.
Fotografija: Izkušen mentor je prva zmaga. FOTO: M.J.
Odpri galerijo
Izkušen mentor je prva zmaga. FOTO: M.J.

Vriskajoč jih sprehodi po odročnih kot britev ostrih grebenih ali barvitih skrivnostnih travnikih. Zelo rad vodi iskrive posameznike, pare, tujce in še zlasti uživa v skupinski dinamiki tokom večdnevnih gorskih raziskovanj.
 
image_alt
Grega Kofler: Dobrodošli v planinstvu, alpinizmu

 

Kaj najraje počneš v gorah v poletnem času?

Vsako poletje se vplezam v velikih klasičnih smereh Severne Triglavske Stene. Letos je veliko snega, uporaba derez in cepina vsekakor popestri skalno plezanje! Na vrhuncu poletja se zelo veselim tridnevnega grebenskega prečenja gora nad Vrati; Kukova špica-Škrnatarca-Oltar-Rokavi-Škrlatica-Dolkova špica in tihih noči na bivakih II in IV. Vrhunec sezone bo vsekakor dvotedensko družinsko raziskovanje francoskih Alp. Najbolj pa mamijo Dolomiti, izjemno kompaktna skala, previsne in odlično razčlenjene stene.  
 

Najljubši del poletne planinske opreme?

Vrv nas soplezalce povezuje in varuje.  
 

Kje te poleti v gorah najpogosteje najdemo - doma in v tujini?

Relacija Vrata – Stena – Kredarica - prod ob Savi. V tujini pa nekje na relaciji med granitnimi stenami francoskega Chamonix in Guillestre. 
 

Nasvet začetnikom na tem področju?

Izkušen mentor je prva zmaga. Zahtevnost tur stopnjuj počasi. Vedno se na turo odlično pripravi; kondicija, opisi, zemljevidi, vreme, oprema, oblačila, malica. V nevarno situacijo se ne podajaj brez ustreznega znanja! Obstajajo alpinistične šole, gorniški tečaji in za najbolj nore ideje gorski vodniki! 
 

Kontakt (kje te lahko najdejo)?

Kadar nisem v gorah, sem veliko v Plezalnem centru Ljubljana. Pišite mi: matjaz.jeran@gmail.com . 
 

Komentarji: