Osnovnošolci v sklopu programa Varno na kolesu aktivni skozi celo leto

Zadnji dnevi za prijavo na razpis! Šole, ki se jim morda še ni uspelo prijaviti na razpis, lahko to storijo v naslednjih dneh prek spletnega obrazca.
Fotografija: Vse novice o kolesarskih aktivnostih in poteku letošnjega programa bodo na voljo na spletni strani in Facebooku. FOTO: Varno Na Kolesu Butan Plin
Odpri galerijo
Vse novice o kolesarskih aktivnostih in poteku letošnjega programa bodo na voljo na spletni strani in Facebooku. FOTO: Varno Na Kolesu Butan Plin

Medtem ko se kolesarska elita skrbno pripravlja na zadnjo dirko svetovnega prvenstva, so v nizkem štartu tudi že učenci, ki se bodo namesto z zahtevno kolesarsko traso spopadli z nalogami programa Varno na kolesu.

image_alt
11. sezona programa Varno na kolesu

Organizator omenjenega programa, družba Butan plin, namreč tudi z letošnjim razpisom osnovne šole spodbuja, da sodelujejo pri reševanju kolesarskih izzivov, tokrat razporejenih v dva tematska sklopa »Postajam kolesar« in »Aktivno na kolesu«.

Šole, ki se jim morda še ni uspelo prijaviti na razpis, lahko to storijo v naslednjih dneh prek spletnega obrazca.

Po podatkih agencije za varnost v prometu (AVP) je v preteklem šolskem letu kolesarski izpit opravilo kar 19.641 učencev, kar predstavlja skoraj 90 % vseh kandidatov. Na prvi pogled zelo spodbuden podatek pa prinaša s seboj težo odgovornosti, ki se je moramo zavedati tudi ostali udeleženci v prometu. Z vrnitvijo otrok v šole je namreč na cestah še vedno opazno število mladih kolesarjev, ki čas zgodnje jeseni, ko temperature še niso prenizke, namenijo kolesarjenju. A nov letni čas, ki nas odrešuje poletne vročice, obenem predstavlja povsem drugačne izzive, med njimi krajše dni, hladnejša jutra in večere ter slabšo vidljivost zaradi megle.

Vzajemna pazljivost pri vključevanju v promet je zato ključna, da preprečimo neželene nezgode. Družba Butan plin s partnerji je že aktivirala osnovne šole, da učence v sklopu programa Varno na kolesu še dodatno spodbujajo k osvajanju in utrjevanju prometnih pravil. V luči letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, ki poteka do 22. septembra, pod sloganom »Trajnostno povezani« pa so organizatorji razpisa sodelujoče osnovne šole prav tako pozvali, da prično z nabiranjem kolesarskih kilometrov.

Učenci od 1. do 9. razreda bodo tako v sklopu razpisa »Aktivno na kolesu« svoj prosti čas preživeli s kolesom, zato previdnost na cesti nikakor ne bo odveč!

Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu, je ob tem izpostavila: »Ponosni smo, da letošnja že 11. sezona programa Varno na kolesu, prinaša tako pozitivne odzive s terena. Pred leti uporaba kolesa oziroma kolesarjenje v okviru šolskih vsebin ni bil tako pogost pojav. Vendar predstavitve primerov dobrih praks v okviru razpisa kažejo, da šole vse bolj pogumno mlade spodbujajo k uporabi kolesa. V okviru športnih dni in ostalih obšolskih dejavnosti jih tako ozaveščajo o pomenu trajnostne mobilnosti in koristi le-te na posameznikovo zdravje.«

Vse novice o kolesarskih aktivnostih in poteku letošnjega programa bodo na voljo na spletni strani in Facebooku.

Komentarji: