Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Pancerji 2014/15: Noga naj bo trdno na svojem mestu

ni podpisa
ni podpisa
Gregor Šket
18. 12. 2014 | 09:12
13. 3. 2015 | 11:03
8:53

Če vprašate smučarske tekmovalce, kateri je najpomembnejši kos njihove opreme, bodo v en glas zatrdili: pancerji! Njim posvečajo izjemno veliko pozornosti in se tako ali drugače srečujejo in spopadajo z neudobnostjo. Če se smučar s smučmi želi združiti v eno, mora pač čim bolj zategniti zaponke. Dejstvo je, da natančnost omogočajo čim tesnejši smučarski čevlji. Menda so včasih nekateri tekmovalci namesto nogavic uporabljali kar ženske najlonke. Kolikšno je bilo trpljenje v smučarskih čevljih, je poleti razkril pogled na stopala vrhunskih smučarjev, ki so bila pogosto precej deformirana in so spominjala na stopala japonskih deklic, ki so jih že v otroštvu povijali s posebnim trakovi, da ne bi preveč zrasla.

Vrhunski smučarski asi so imeli v primerjavi z rekreativci kar nekaj prednosti. Poleg tega da so bili dobro utrjeni na tiščanje in so točno vedeli, zakaj je takšno mučenje sploh dobro, so morali s stisnjenimi nogami zdržati največ dve vožnji na tekmi, pa še pri tem so se lahko po vsaki preobuli v udobnejša oblačila. Nekoliko huje je bilo na treningih, a tam so si »bolečine« lajšali tako, da so si po vsaki vožnji odpeli pancerje. Če so se proti vrhu peljali v gondoli, so se celo sezuli, sicer pa je že samo odpenjanje zaponk prineslo precejšnje olajšanje.

Nasprotno od tekmovalcev, rekreativci ponavadi smučajo ves dan. Res je, da si tudi oni lahko odpnejo zaponke, kar mnogi tudi počnejo, a v resnici so si proizvajalci vsa leta prizadevali, da bi našli načine, kako bi dober oprijem združili s čim več udobja in toplotne izolacije.

Smučarska industrija je v zadnjih dveh desetletjih izjemno napredovala. V kategoriji obutve si je sicer težko zamisliti bolj neudobno obuvalo, kot je smučarski čevelj. Stopala so tam prav mazohistično stisnjena. Ampak drugače enostavno ne gre. Če stopalo v čevlju ni trdno na svojem mestu, niso ogroženi le smučarski občutki in užitki, ampak tudi varnost.

Pomembnejši proizvajalci so v teh desetletjih iznašli vsak svojo metodo prilagajanja stopalu, a v resnici gre za zelo podobne rešitve. Največji napredek je bil dosežen pri izdelavi plastike, ki je precej mehkejša in bolj prilagodljiva. Še posebno če jo segrejemo, jo lahko skoraj oblikujemo po nogi. In točno takšne postopke ponuja večina proizvajalcev. Poleg tega so precej pozornosti posvetili udobju notranjega čevlja, ki je izdelan iz posebne spominske pene, ki naredi nekakšen kalup stopala.

Proizvajalcem je uspelo optimalen oprijem združiti z izdatno mero udobja in toplotne izolacije.

Atomic

ni podpisa
ni podpisa

Avstrijski Atomic je sicer zaslovel z izdelovanjem smuči, a že kar nekaj let izdelujejo tudi vrhunsko smučarsko obutev. Pri svojem oblikovanju so izjemno inovativni. Iznašli so tako imenovano memory fit tehnologijo toplotne obdelave smučarskega čevlja, ki zagotavlja popolno prileganje. S to tehnologijo se manšeta, zunanja školjka in notranji vložek prilagodijo obliki stopala in to obliko ohranijo. Plastika se ravno prav razširi in odlično objame stopalo. Sprednji del stopala se lahko razširi za 6 milimetrov, predel gležnja pa se lahko razširi za 10 milimetrov. Rezultat je popolno prileganje stopalu. Ključna sestavina edinstvene plastike memory fit je memolink, ki omogoča lažje preoblikovanje in boljše raztezne lastnosti plastike. Postopek poteka približno tako: zunanja školjka se za pet minut segreje na temperaturo 117 stopinj Celzija. Potem se v notranjost školjke vstavi notranji čevelj, ki ga uporabnik obuje in v njem dve minuti mirno stoji. V tem kratkem času se smučarski čevelj pravilno oblikuje. Po oblikovanju je treba smučarski čevelj popolnoma ohladiti, tako da ga za pet minut ovijemo v hladilni ovoj. S tem je proces končan, udobje in oprijem pa popoln. tehnologijo atomic ponuja memory fit v modelih serij Hawk in Redster.

Fischer

Tudi Atomicov avstrijski tekmec Fischer ponuja odlične smučarske čevlje in tudi svoje videnje optimalnega oprijema. Njihov koncept se imenuje Vacuum Fit, ki nogo objame nogo zaradi posebnega materiala Vacu-Plast. Posebnost tega materiala je, da se ob visoki temperaturi laže oblikuje, ob normalnih temperaturah pa ohranja večjo stabilnost, kar ni značilnost navadnih plastik. Vacu-Plast bo v mrazu ostal bolj prožen, kot smo navajeni pri navadnih smučarskih čevljih.
Fischerjev proces prilagajanja smučarskih čevljev traja približno trideset minut. Tudi v tem primeru je treba najprej na osemdeset stopinj Celzija segreti školjko. Smučar nato obuje čevelj skupaj z vložkom. Nato je treba na oba čevlja namestiti tako imenovani ohladitveni in kompresijski nastavek, smučar pa se fiksira na napravi Vacuum fit, ki jo je Fischer izdelal le za ta namen. Ta naprava je srce vsega prilagoditvenega procesa. Kompresiran zrak oblikuje ves čevelj zato, da se popolnoma prilagodi liniji stopala, čevelj pa ohrani svojo obliko, ko se ohladi. Ta proces se v času življenjske dobe smučarskega čevlja lahko ponovi do petkrat. Vse pa je možno še dopolniti s sistemom »2 Zone«, ki je nadgradnja programske opreme na napravi Vacuum fit. Čevelj se namreč lahko ločeno oblikuje v dveh delih, v predelu prstov in predelu gležnja.

ni podpisa
ni podpisa

 

Head

Tudi Head se je v zadnjih letih razvil v vsestranskega izdelovalca smučarske opreme. Poleg smuči ponujajo tudi odlične čevlje, na katere prisega prava armada zmagovalcev tekem svetovnega pokala. Pri njih sistemu prilagoditve pravijo Body & Soul. Gre za sinergijo več tehnologij, ki omogočajo, da se čevelj čim bolj oprime stopala uporabnika. Tehnologija Adaptive fit se ukvarja s prilagoditvijo zunanjega čevlja, ki ga je s posebnim vijakom možno prilagoditi glede na širino stopala. Perfect fit pa je postopek segrevanja tako školjke kot notranjega čevlja. Oba dela se za pet minut segrejeta na osemdeset stopinj. Ko smučar čevlje za nekaj minut obuje, se ti oblikujejo po njegovem stopalu. Oba postopka je možno večkrat ponoviti.

Lange

Eden najbolj priznanih izdelovalcev smučarske obutve je italijanski Lange. V več kot petdesetletni zgodovini so se razvili v prave specialiste za optimalen oprijem smučarskih čevljev. Ustanovili so tudi tako imenovani Bootfitting University, v katerem so se kalili številni serviserji največjih svetovnih asov, ki so se specializirali izključno za smučarske čevlje. Izkušnje Langejevih strokovnjakov izvirajo tako iz tekmovalnega sveta kot tudi iz izkušenj številnih rekreativnih smučarjev. Prav zato so na Langejeve smučarske čevlje prisegali številni vrhunski asi od Alberta Tombe do Hermanna Maierja. Z njihovimi modrimi pancerji je vse svoje uspehe dosegla tudi najboljša slovenska smučarka vseh časov Tina Maze.

Salomon

Francoski Salomon ima bogate izkušnje v izdelovanju smučarskih čevljev. Tudi oni so iznašli način, kako smučarski čevelj povsem prilagoditi stopalu. S tehnologijo custom shell 360° je možno v le dvajsetih minutah popolnoma prilagoditi čevelj in oblikovati zunanji del, ki je potem popolnoma prilagojen stopalu. Custom shell 360° je že tretja generacija te tehnologije, ki omogoča popolno prileganje smučarskega čevlja. Posebnost nekaterih Salomonovih modelov je tudi nov koncept notranjega čevlja, imenovan My Customfit 3D, pri katerem gre za tridimenzionalno oblikovanje v najbolj kritičnih delih stopala, okoli gležnja in pete. Notranji čevelj my customfit 3D je v treh dimenzijah in je oblikovan tako, da se popolnoma prilega stopalu. Za še več natančnosti ga je mogoče tudi toplotno obdelati, tako dobimo neverjetno udoben smučarski čevelj.

ni podpisa
ni podpisa

Salomon vso to tehnologijo vgrajuje v serijo X-Pro, pri kateri so precej pozornosti namenili tudi zmogljivostim čevlja. Sistem, imenovan twin frame, sestavlja zunanji del čevlja, ktai je sestavljen iz dveh delov. Spodnji del je iz tršega materiala in daje čevlju veliko stabilnosti, zgornji del pa je iz mehkejšega PU-materiala, ki poskrbi za boljši oprijem. Ta kombinacija materialov poskrbi za optimalen oprijem. Za lepše prenose sil v zavojih poskrbi Oversized pivot. 24 -milimetrski vijak enakomerno porazdeli sile po vse čevlju, zato so pritiski na smučko skozi zavoj veliko bolj enakomerni in natančni.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine