Poletov recept: Amerikanka

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Res je, da je naziv solate ameriški, sestavine v njej pa so zelo slovenske in kar se mene tiče, bi se solata z lahkoto imenovala tudi gorenjska solata.  Zelje in korenje, če imamo česa v naši okolici dovolj, sta to tadva junaka naših gredic in njiv. Zelo zdrava, hitra in relativno poceni solata.
Zopet gre za klasično in zelo razširjeno krepko solato. Moje prvo srečanje z njo je bilo v študentskih letih v Ljubljani, ko so odprli novo veliko tujo restavracijo s hitro prehrano.(dandanes je ni več) Na njihovih menijih je nastopala kot tako imenovana Coleslaw solata. Od takrat sem bila prav zaradi nje med svojimi predavanji na fakulteti redna obiskovalka te restavracije.
Solata je po svojih glavnih sestavinah vitaminska zakladnica. O zelju smo že pisali, korenje pa že prislovično pooseblja zdravje samo. Vsebuje veliko antioksidantov in predvsem barvila betakarotena, ki se v našem telesu pretvori v vitamin A, poleg tega pa vsebuje še vitamine B, C, D, E, K , bogat pa je je še s selenom, natrijem, kalijem, fosforjem, magnezijem, železom. Krepi imunski sistem, zaradi vsebnosti pektina varuje želodčno sluznico, ščiti pred okužbami in vnetji dihal, ščiti živčevje in izboljšuje zgradbo kosti in zob. Že od malih nog pa vemo, da izboljšuje vid, kot so nam govorili že naši starši.
Veliko zelenjave in  nekaj maščobe bo ravno pravi močnejši obrok za hladnejše dni, ki se nam približujejo.

Potrebujemo(za 4 osebe):
Polovico na tenke trakove narezanega zelja
3-4 nastrgane korenjčke
Polovico rdeče čebule
Pest peteršilja
3 žlice majoneze
2 manjši žlici gorčice
2 žlice grškega jogurta (ali kisle smetane)
Sol, poper
2 žlici kisa


Priprava:
Zelje, korenje, drobno sesekljano čebulo in peteršilj zmešamo, dodamo začimbe, majonezo, jogurt, kis in gorčico po vašem okusu. Vse sestavine dobro premešamo in pustimo nekaj časa v hladilniku, da se dobro prepojijo. Solato lahko dobro pokrito hranimo tudi nekaj dni v hladilniku.
Na zdravje!
 

Več iz te teme:

Komentarji: