Poletov recept: Bombete. Vedno pri roki

Objavljeno
14. marec 2018 09.03
Posodobljeno
14. marec 2018 09.03
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Če se vam pripeti, da v nedeljo zjutraj ostanete brez svežega kruha, brez panike…Sploh ni problema.  Čisto enostavno in dokaj hitro si lahko zamesite svoje domače, ki se bodo še tople topile v vaših ustih ob nedeljskem zajtrku ali pa bodo romale v vaš nahrbtnik za opoldansko malico na nedeljskem izletu v hribe.

Za vašo priljubljeno mešanico moke se lahko celo  sami poigrate z različnimi mokami. Sama največkrat uporabljam polnozrnato in pirino, kateri dodam običajno še različna semena. Najbolje pa je vsekakor, če se oskrbujete s sveže mleto moko, kar boste znatno občutile vaše brbončice.

  

Lahko mi očitate pikolovstvo in pretiravanje, vendar resnici na ljubo, razlika je več kot očitna in gre sveži moki v prid.  Ob peki kruha pa ste lahko tudi veseli in ponosni, nad kontroliranim in nadzorovanim vnosom kvalitetnih surovin, kajti v dandanašnjem industrijskem kruhu lahko najdete obilico aditivov, barvil, ojačevalcev okusov…Če se boste peke kruha lotili z optimizmom in ljubeznijo, bo rezultat skoraj sigurno zagotovljen, prav tako pa boste uživali na klopci, ko boste na hribu prijetno utrujeni mlatili vaš popolni sendvič.
Za približno 10 bombetk potrebujete:
350 g pirine moke
250 g polnozrnate moke
100 g bele moke
Zavojček svežega kvasa
Žlička sladkorja
20 g soli
2 pesti različnih semen
4 žlice olivnega olja
350 ml tople vode
50 ml mleka
50 ml sladke smetanePriprava:
V malo tople vode zdrobimo kvas in stresemo sladkor, vse skupaj premešamo in pustimo da zmes (kvasec) vzhaja dobrih 10 minut. V moko dodamo kvasec, sol, olje, vodo, mleko, malo semen in smetano. Vse skupaj dobro zmešamo in pregnetemo.  Testo mora odstopiti od sklede, da je ravno pravo. To reguliramo z dodajanjem moke ali pa vode (zelo počasi). Pustimo ga vzhajati 15 minut na toplem (sama ga pustim kar v pečici na temperaturi45 stopinj). Ko je vzhajalo, iz njega z rokami oblikujemo bombetke (kroglice), ki jih polagamo na peki papir. Tudi te vzhajamo dobrih 10 do 15 minut. Pečico segrejemo na temperaturo 200 stopinj. Bombetke premažemo z mlekom ali jajcem in jih potresemo s semeni. Pečemo jih približno 15 minut, da lepo zlato porjavijo.