Poletov recept: hobotnica končala v solati

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Za ljubitelje sadežev iz morja bomo tokrat pripravili tradicionalno in zelo klasično pa vendar nad vse okusno solato iz hobotnice. Pri priljubljenosti hobotnic in morskih sadežih nasploh težko govorimo o vmesnih tonih. Za moje pojme obstajajo le strastni ljubitelji in zapriseženi sovražniki sadežev iz morja.


Za dobro bogato beljakovinsko večerjo je solata iz hobotnice resnično zadetek žebljice na glavico iz več preprostih razlogov. Ta za oko  morda ne preveč prijazni mehkužec namreč poleg visokega deleža beljakovin vsebuje tudi veliko vitamina B in prenekaterih mineralov , kot so železo, selen in taurin . Taurin znižuje previsoko raven holesterola v krvi in blagodejno vpliva na srce in ožilje. Poleg tega pa pomirjevalno deluje na živčni sistem. Torej resnično dobra izbira preden se odpravimo spat in je bil morda naš trening »premočan«, da nas lepo pomiri. Hobotnica je tudi relativno nizkokalorična.

 

ni podpisa
ni podpisa


Pri nakupu pazimo na njeno svežino, za kuhanje pa bo zelo priročna tudi tista iz zamrzovalnika. Pri kuhanju pazimo, da bo ravno pravšnja. Za to med kuhanjem večkrat preverimo z nožem. Ko meso lepo zdrsi iz noža, je hobotnica skuhana.


Za 2 osebi potrebujemo:
1 srednje velika hobotnica
Lovorov list
Peteršilj
Limonin sok
Olivno olje
Poper
sol
2 manjša stoka česna
kis

Priprava:
Hobotnico speremo in damo v lonec z vodo. Vode na začetku ne solimo! Vanj damo lovorov list in rezino limone. Kuhamo jo do mehkega in ohladimo. Ohlajeno hobotnico narežemo na drobne koščke. Dodamo ji olivno olje, limonin sok, sesekljan česen in peteršilj, malo kisa in solimo in popramo po okusu.
Solata je za moj okus še veliko boljša, če nekaj ur počiva v hladilniku.

 

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: