Poletov recept: Šodo

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Vinski šodo (Šado) z malinami in hrustljavčkom

Kot sem že omenjala v enem od prejšnjih pisanj, zame obstaja hrana, ki ogreje dušo, obudi lepe spomine na pretekle dni. Če je kakšen dražljaj, ki resnično zdraži naša čutila tako močno, je to vonj in okus. Če nas dregne v center, ki v nas oživi časovni stroj in prebudi spomine na hrano naših babic, mam, prednikov, je to, kot ji sama pravim »soulfood«. Hrana za našo dušo.  Čista nostalgija.
Zame je ena od takih jedi-sladic vinski šodo.  Zelo poseben in blizu mi je bil še posebej zato, ker nam ga je pripravljala babica samo ob izrednih priložnostih. Večinoma smo si ga prislužili le ob kakšni bolezni, prehladu. Ne vem točno kaj je botrovalo temu. Sklepam pa, da so stari ljudje menili, da je krepčilen zaradi vsebnosti rumenjakov, danes tako preganjanega sladkorja (nekoč so ga prodajali samo v lekarnah) in vina.
Sama sem šodo rahlo preoblikovala in nadgradila v osvežilno, sočno in lahko sladico, ki bo na primer dobrodošla osvežitev po kosilu z prijatelji.

.
Za približno 6 kozarcev potrebujemo:

Hrustljavček:
80 g kokosove moke
80 g mandljeve moke
40 g pirine moke
80 g masla
80 g sladkorja


Vanilja
cimet
sol
Šodo:
2 jajci
2 rumenjaka
50 g sladkorja
2 dl belega vina
200 g stepene smetane
125 g maskarpone sira

300 g malin ( lahko tudi zmrznjenih )

 

Priprava:
V ognjevarni posodi dobro premešamo rumenjake, vino, jajci in sladkor. Vse skupaj nad paro mešamo tako dolgo, da dobimo gostejšo, pudingu podobno zmes. Zmes odstavimo in dobro ohladimo.


Pripravimo hrustljavček, tako, da zmešamo vse sestavine (kokosovo, pirino, mandljevo moko, sol, maslo, sladkor, cimet, vaniljo). Z rokami dobro pregnetemo v drobljenec, ki ga zdrobimo po pekaču. Spečemo ga pri temperaturi 180 stopinj, približno 15 minut, da zlato porjavi.
Nazadnje ohlajenim rumenjakom nežno primešamo maskarpone in stepeno smetano, da dobimo gladko kremo.
Vse skupaj zložimo v kozarčke: maline, hrustljavček, krema in vse to še enkrat ponovimo.
Maline seveda poljubno nadomestimo s kakim drugim priljubljenim sadjem.
Obilo sladkega užitka.

ni podpisa
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

 

ni podpisa
ni podpisa

 

ni podpisa
ni podpisa


 

Več iz te teme:

Komentarji: