Pri Poletu pravimo: Svet je lep, na elektriko in na dveh kolesih 3.del

Električno kolo: Varnost na prvem mestu
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Andrej Zupan je pogovor o varnosti začel s presenetljivo informacijo: »Po Boschevih podatkih so v Nemčiji v letu 2018 prodali več električnih kot navadnih koles. In ker stalno capljamo za razvito Evropo, sploh pa Nemčijo, ta podatek ni mačji kašelj. Kaj nam pove? Da se bo ta trend prej ali slej preselil tudi k nam. Zato moramo zelo resno jemati vse sisteme, ki jih trg ponuja. Električna kolesa so v Evropi poimenovana s kratico EPAC (electrical power assisted cycles) in spadajo med stroje, ki so skladni z zahtevami zakona o tehničnih zahtevah za proizvode in o ugotavljanju skladnosti."


Kako so označena EPAC oziroma električna kolesa?
Označevanje koles EPAC (napisana tablica) vsebuje podatke: ime podjetja in popolni naslov proizvajalca ali njegovega pooblaščenega zastopnika, oznako stroja, oznako serije ali tipa, serijsko številko (če obstaja), leto izdelave.
EPAC-kolo je označeno z znakom skladnosti CE, ki ne sme biti manjši od 5 mm in je pritrjen v neposredni bližini imena proizvajalca.


Ali kolesa, ki jih opremimo sami z baterijo in pogonom, motorjem, izpolnjujejo vse varnostne predpise?
Na trgu je vsako leto več ponudnikov predelav navadnih koles v električne. In če vsakega takega ponudnika vprašate, ali je tako kolo atestirano, vedno dobimo odgovor, da je, sicer tega ne bi prodajali. Da, imajo atestiran set, ki ti ga bodo vgradili na kolo! Samo set. In ko vam vgradijo set ali to celo naredite sami doma, potem kolo, ki je postalo električno kolo, ni kot celota atestirano. In tako kolo ne more biti varno! Za nas pa je najpomembneje, da stranki prodamo kakovostno in predvsem varno električno kolo. Vsak prodajalec bi moral izpolniti vse varnostne zahteve koles EPAC! To je pravzaprav bistvo električnih koles. Nesreče z njimi se dogajajo in se bodo stopnjevale s povečano prodajo, to je neizbežno dejstvo. Električno kolo je celo podrejeno varnostnim standardom, torej mora biti narejeno tako, da prenese motor in baterijo, močno povečano moč in ne nazadnje težo. Zavore morajo biti prilagojene, vilice morajo biti prilagojene, ves okvir, težišče okvirja, zato se motor namešča v gonilni sklop, obročniki morajo biti prilagojeni, prav tako plašči, skratka celotno kolo je povsem drugačno, povsem prilagojeno električnemu kolesu, in ne navadnemu. To je pomembno! Zato tu, s pomočjo Poleta izrecno opozarjamo vse bodoče kupce električnih koles ali zgolj setov, naj nikar ne pozabijo na varnost!


Ali vsakega kupca podučite o varni vožnji?
Vsakemu posebej naši prodajalci svetujejo, izrecno povedo, da je vožnja s takim kolesom čisto drugačna kot z navadnim. Ne zadostuje samo pokazati, kako deluje motor, kolesar mora vedeti, katere so osnovne in katere skrite nevarnosti teh koles. To je nova dimenzija kolesarjenja! In to v vseh pogledih.

 

ni podpisa
ni podpisa


Bergamont E-HORIZON 6 LADY
To je najnovejše žensko električno kolo z vsemi tehnološkimi napredki, ki so se v električnem kolesarskem svetu bliskovito pojavljali zadnjih nekaj sezon. Odlična Boscheva baterija, popolna oprema za mestno vožnjo, menjalnik Shimano na devet prestav, zelo udoben ženski sedež, hidravlične kolutne zavore, prirejene posebej za električna kolesa, in močna tačka. Prečna cev okvirja je postavljena zelo nizko, tako da je sestop zelo olajšan, prav tako se zato laže usedemo nanj. Baterija je skoraj povsem integrirana v okvir, kar pomeni še več prostora za nogi. Gre za odlično, zelo vzdržljivo, popolnoma opremljeno mestno električno kolo, ki ga boste dolgo uporabljali.
Okvir: 28« E-bike, AL-6061 ultra lite tubing,
Električni pogon: Motor: Bosch Drive Unit Active Line, 250 W, 36 V, max. 25 km/h osch 36 V Li Ion, 400 Wh
Sprednje vzmetenje: Suntour NEX-E25
Zadnji menjalnik: Shimano RD-T3000
Prestavni ročici: Shimano SL-M370, 1 x 9 prestav
Zavore: Shimano BR-MT200, hidravlične disk
Verižnik: FSA CK 200, 38t
Zobnik: Shimano CS-HG200-9, 11-36t
Obročniki: Mach1 ER-20, disc
Plašča: Schwalbe Energizer Active Plus, 47-622
Velikost koles: 28«
Teža: 24 kg
Cena: 1999 evrov v akciji!

 

ni podpisa
ni podpisa

Bergamont E-HORIZON 6 GENT.
Enako opremo in vozne lastnosti ima moška različica
Cena: 1999 evrov v akciji!

 

 

 

ni podpisa
ni podpisa


Bergamont E-REVOX JUNIOR
Električno gorsko kolo, posebej prilagojeno za otroke. Tako bodo hitreje spoznali gorskokolesarski svet! Vsak otrok, ki je vozil električno gorsko kolo, preprosto ne more skriti navdušenja. Nikoli več vam ga ne bo treba prepričevati, da gre z vami! S tem kolesom komaj čakajo klance in težko jih boste spravili domov. Enkratna zabava in najhitrejši stik z gorskim kolesarstvom!
Okvir: 24« E-MTB, AL-6061
Električni pogon: Motor: Bosch Drive Unit Active Line, 250 W, 36 V, max. 20 km/h, Bosch 36 V Li Ion, 400 Wh
Sprednje vzmetenje: Suntour XCT Plus
Zadnji menjalnik: Shimano RD-M4000
Prestavna ročica: Shimano SL-M2000, 1 x 9 prestav
Zavore: Shimano BR-MT200, hidravlični disk, SM-RT10 rotor: 160/160 mm
Verižnik: FSA CK-400
Zobnik: Shimano CS-HG200-9, 11-34t
Obročniki: BGM, disc
Plašča: Kenda K1080, 24x2.60
Velikost koles: 24«
Teža: 19,8 kg
Cena: 1956 evrov

 

 

ni podpisa
ni podpisa

Scott Roxter Eride 26
Zakaj bi samo starši uživali na električnih kolesih? Scott predstavlja prvo otroško gorsko električno kolo! Zdaj vas bo otrok lahko spremljal veliko dlje ali pa z vami celo prekolesaril vašo celotno priljubljeno rundo. Ima 26-colski platišči, kolutni zavori in odlične vzmetene sprednje vilice. Kolo ima vse, kar imajo tudi električna gorska kolesa za odrasle! Veselje bo nepopisno predvsem zato, ker bo otrok prekolesaril veliko več, kot je do zdaj. Lahko izberete tudi manjšo različico s 24-colskimi obročniki.
Okvir: Roxter eRide 26« one Size 36cm / 6061 aluminij
Električni pogon: Bosch Active Plus 250 w 400 Wh Power Pack Battery / Purion Display / 25 Km/h 2
Zadnji menjalnik: Shimano Alivio RD-M400 SGS
Prestavna ročica: Shimano Altus SL-M200R
Zavore: Shimano BR-MT200 160/F and 160/R SM-RT10 CL Rotor
Verižnik: FSA CK-200 MTB 165mm / FSA 32T w. bash guard
Zobnik: Shimano HG200-9 11-34T
Plašča: Kenda K1080 26 x 2.35«
Velikost koles: 26«
Teža: 19,90 kg
Cena: 2269 evrov

 

ni podpisa
ni podpisa


Scott Strike eRide 730
Povsem novo iz družine Scottovih polnovzmetenih električnih gorskih koles (Scott Spark eRide, Scott Genius eRide). S 140 mm hoda spredaj in zadaj, povsem novo geometrijo, Boschevim integriranim sistemom (500 Wh) in skrbno izbranimi komponentami je to kolo, ki na prvo mesto postavlja udobje in brezskrbne užitke slehernega e-MTB-navdušenca. Novi Scott Strike eRide je opremljen z najzmogljivejšim Boschevim motorjem Performence Line CX in novo integrirano baterijo Powertube z zmogljivostjo 500 Wh. Nov in udoben sedež, ergonomsko oblikovani »gripi«, krajša gonilka (165 mm), nepogrešljivi sistem vzmetenja Twin-Loc in višji spodnji del kolesa poskrbijo za maksimalno udobje, še posebno na daljših oziroma celodnevnih turah. Lahko si izberete tudi model 930 z 29-palčnimi oziroma colskimi obročniki.
Okvir: Aluminij 6061
Električni pogon: Bosch Performance CX 250W System w/integr. 500 Wh PowerTube Battery / Purion Display / 4A Charger
Sprednje vzmetenje: RockShox Recon RL Solo Air 140 mm travel / E-Bike
Zadnje vzmetenje: X-Fusion NUDE Trunnion SCOTT
Zadnji menjalnik: SRAM NX Eagle / 12 prestav
Prestavna ročica: Sram NX1 Trigger
Zavore: Shimano BR-MT520 Disc
Sedežna opora: Syncros Dropper 2.5
Verižnik: SRAM Eagle 16T
Zobnik: SRAM PG1230 / 11-50 T
Obročniki: Syncros X-30S
Plašča:Front&Rear: Maxxis Rekon: 27.5x2.8« / 900 Series: 29x2.6«
Velikost koles: 27,5«
Cena: 4429 evrov

 

ni podpisa
ni podpisa

Scott SUB ACTIVE eRIDE Lady
Električna kolesa imamo radi, ker nam pomagajo pri obračanju pedalov, ker so varna in zelo udobna. Sub Active eRide je žensko električno kolo, ki zagotavlja najprijetnejše vožnje po mestu in okolici. Boschev motorček odlično pomaga pri pedaliranju čez vsakršne klance. In kaj hočemo še več od električnega kolesa? Še to, da je sestop zaradi spuščene poševne cevi še lažji, z lahkoto pa tudi »splezamo« oziroma kar stopimo na kolo, sedež. Odlično električno mestno kolo za ženske, ki ga kot prevozno sredstvo uporabljajo vsak dan.
Okvir: Sub eRIDE 6061 aluminij
Električni pogon: Bosch Active 250 w System w/integr. 400 wh PowerPack Battery / Purion display / 2A charger
Sprednje vzmetenje: SUNTOUR NEX-E25 DS QR
Zadnji menjalnik: Shimano Acera 3000, 9 prestav
Prestavna ročica: Shimano Acera 3000, 9 prestav
Zavore: Shimano BR-M200 Disc
Verižnik: FSA CK200 FSA 38t
Zobnik: Shimano CS HG20 11-34
Plašča: Schwalbe Energizer Plus 700x50c
Velikost koles: 28«
Teža: 24,9 kg
Cena: 2369 evrov

ni podpisa
ni podpisa


Scott SUB Active eRIDE Men
Prav tako si lahko izberete moško različico, ki ima enako opremo, le okvir je prilagojen kolesarjem.

 

ni podpisa
ni podpisa

Scott SUB Active Eride Unisex
Na voljo je tudi uniseks različica.

 

Preberite si še 1. del

In 2. del

Več iz te teme:

Komentarji: