Puljski Ironman

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

V nedeljo, 17. 9. 2017, je bilo vse pripravljeno za 3. Ironman 70.3 Pula. Gre za mednarodno tekmo vzdržljivosti, na kateri športniki – triatlonci premagujejo 1.9 km plavanja, 90 km kolesarjenja in 21.1 km teka. Na tekmovanje se je prijavilo najvišje možno število tekmovalcev (1400) iz 53 držav, največ iz Italije, Avstrije, Nemčije, Slovenije, Poljske in Hrvaške. Na veliko žalost tekmovalcev in organizatorjev so močni nalivi, nevihte in veter v noči pred tekmovanjem razburkali morje, povzročili močno valovnaje in organizatorji so bili primorani, zaradi varnosti tekmovalcev, odpovedati prvi del triatlona – plavanje. Kljub slabi napovedi, so se tekmovalci prebudili v čudovito jutro. Svež zrak, sonce in dobra vidljivost so bili idealeni spremljevalci kolesarjev. Med tekom pa so bile razmere povsem poletne in puljska Arena se je spremenila v najlepšo ciljno ravnino Ironmanov na svetu.

Ironman v Pulju na Hrvaškem je še posebej pomemben za bolnike z redko boleznijo PLJUČNO ARTERIJSKO HIPERTENZIJO, saj so tam imeli svoje predstavnike. Bolniki s to redko, hitro napredujočo in življenjsko ogrožujočo boleznijo, imajo društva v 31 državah po Evropi. Tokrat so se društva iz Slovenije, Hrvaške in Srbije povezala ter zbrala izjemno ekipo pod imenom »United Pulmonary hypertension Team – United PH Team« sestavljeno iz 11 tekmovalcev – triatloncev. 3 slovenci, 7 hrvatov in 1 srb so tekmovali in zastopali bolnike, ki tega sami ne zmorejo ter ozaveščali ljudi o pljučni hipertenziji: »Za boljše življenje bolnikov s PH je pomembna zgodnja postavitev diagnoze in pravilna terapija!«

Tekmovalci:
SLOVENIJA: Luka Kobler, Grega Ilc, Rudi Smolej
SRBIJA: Marko Stanković
HRVAŠKA: Nino Strajher V 2 štefetah pa:
Ivan Čurović, Vedran Jović, Lana Dragojević so osvojili 1. mesto
Maja Šekoranja, Ranko Antolović, Berislav Sokać so osvojili 5. mesto

NAMEN ZDRUŽITVE DRUŠTEV in POJAVLJANJA NA ŠPORTNIH DOGODKIH
Namen je opozoriti javnost na to, da bolniki na Balkanu nimajo enakega dostopa do zdravil, bolezen brez terapije pa hitro napreduje. Za pljučno hipertenzijo ni zdravila, ki bi odpravila bolezen, vse terapije le upočasnijo napredovanje bolezni. Edina in zadnja možnost za odpravo te težke bolezni je tako samo še transplantacija pljuč.

KAJ JE PLJUČNA HIPERTENZIJA?
Pljučna hipertenzija je bolezen, za katero je značilen povišan krvni tlak v pljučnem ožilju. Posledično mora srce črpati proti vedno večjemu pritisku in je vedno bolj obremenjeno, kar vodi do srčne odpovedi. Za pljučno hipertenzijo lahko zboli kdorkoli, lahko je bolezen posledica neke druge, obstoječe bolezni, v nekaterih primerih pa za bolezen ni pojasnjenega vzroka. Simptomi so zadihanost, utrujenost, otekanje nog, modre ustnice, težka sapa, omotica.

Vnaprej se vam iskreno zahvaljujemo, da ste nam prisluhnili, ter da z objavo v vašem mediju, pomagate pri ozaveščanju o bolezni. Za vsa dodatna pojasnila smo na voljo preko e-pošte, telefona ali srečanja.

Društvo za pljučno hipertenzijo Slovenije,
Tadeja Ravnik, predsednica , Aljaž Prevolšek,  Nina Kobler

Več iz te teme:

Komentarji: