Rus z balonom v rekordnem času okoli Zemlje

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Ruski pustolovec Fedor Konjuhov je postavil nov svetovni rekord v potovanju okoli Zemlje. S toplozračnim balonom je v enajstih dneh obkrožil planet in danes pristal na zahodu Avstralije.

Z balonom je 65-letni Konjuhov 12. julija vzletel v bližini zahodnoavstralskega mesta Perth, danes pa je ta kraj ponovno dosegel nekaj po 13. uri po lokalnem času, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za okoli 34.000 kilometrov dolgo pot okoli Zemlje je potreboval dva dni manj časa kot dosedanji rekorder, Američan Steve Fosset, ki se je na to pot odpravil leta 2002, prav tako iz Pertha.

Konjuhov je potoval po poti prek Tihega oceana, Južne Amerike, Atlantskega oceana, Južne Afrike in Indijskega oceana. Balon je zaradi močnih zračnih tokov potoval tudi do 300 kilometrov na uro. Letel je na višini od osem do deset kilometrov nad Zemljo, kjer se temperature zraka gibljejo okoli minus 55 stopinj Celzija.

Ruski duhovnik ima za seboj že več podvigov. Med drugim je preveslal Tihi ocean, pešačil do Severnega in Južnega tečaja, sam prejadral svet in se povzpel na Mount Everest.

Več iz te teme:

Komentarji: