Srčni utrip v času enot za trening slabe vesti

Tudi med zimskim postavljanjem temeljev na novo sezono je včasih treba pognati našo črpalko na visoke obrate.
Fotografija: Za mnoge športnike in rekreativce so enote osnovnega treninga »enote za trening slabe vesti,« saj se jim zdi, da je intenzivnost prelahka in jim ne koristi. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Za mnoge športnike in rekreativce so enote osnovnega treninga »enote za trening slabe vesti,« saj se jim zdi, da je intenzivnost prelahka in jim ne koristi. FOTO: Shutterstock

»Bi morali pozimi omejiti srčni utrip?« se sprašujejo mnogi ljubiteljski športniki, ki nihajo med starimi športnimi doktrinami in spoznanji sodobnega časa po športno.
image_alt
Stres povzroča stiske, okrepite svoje moči

V preteklosti je veljalo, da je treba pozimi vaditi le z nizkim srčnim utripom. Današnji pogled je nekoliko bolj sproščen, se pravi, da dovoljuje več resnic ....

Zima že tako pomeni čas temeljnih treningov za večino športnikov, ki nastopajo poleti. Konec leta si tako najprej opomorejo od leta, polnega napornih treningov in tekmovanj, nato pa znova začnejo previdno trenirati.

Kaj pa to pomeni če govorimo o skrivnostih srčnega utripa? Kako visok bi moral biti ali naj bo med osnovnim treningom? Kakor je že lepa zima v gorah, saj vas motivira za športne aktivnosti, se vseeno lahko hitro znajdete v (pre) visokih območjih srčnega utripa. Še zlasti med smučarskim tekom ali med naporno turo s krpljami ali na turnih smučeh neizogibno zvišajo srčni utrip, še posebej, ker se ta početja dogajajo na visoki nadmorski višini in ne v nižinah.
image_alt
Pomanjkanje železa pri tekačici

Zato je še toliko bolj pomembno občasno preveriti merilnik srčnega utripa in zavestno vzpostaviti nadzor nad naporom in posledico svojega truda. Pri osnovnem treningu poudarek ni na hitrih in intenzivnih enotah, temveč na dolgih in sproščenih aktivnostih. Osnovni trening je, kadar je srčni utrip v območju okoli 65 do 75-odstotkov največjega srčnega utripa *(65-odstotkov za kolesarjenje, 75-odstotkov za tek in plavanje).


Vse se začne pri temeljih


Če imate na primer največ 170 srčnih utripov v minuti je osnovni srčni utrip v vašem primeru 110 do 130, in to je območje, ki ga dosežete zelo hitro. In tega ne bi smeli pozabiti.
image_alt
Rekreacija mi torej pomaga živeti, dobesedno

Za mnoge športnike in rekreativce so enote osnovnega treninga »enote za trening slabe vesti,« saj se jim zdi, da je intenzivnost prelahka in jim ne koristi.
Kaj pa to pomeni če govorimo o skrivnostih srčnega utripa? FOTO: Shutterstock
Kaj pa to pomeni če govorimo o skrivnostih srčnega utripa? FOTO: Shutterstock

Če kaj, potem osnovno usposabljanje predstavlja temelje na katerih je mogoče kasneje graditi višjo intenzivnost in ga je treba ustrezno vključiti med priprave na naslednje leto in ga dosledno izvajati dlje časa.
Kot velja geslo: dolgo je boljše kot hitro!

Hkrati je spremenljivost srčnega utripa priporočljiva tudi pozimi. V preteklosti je bilo nekaj mesecev pozimi tako rekoč "sveto" trenirati z izredno nizko intenzivnostjo - vendar morate poleg osnovnega treninga v vadbo vključiti tudi enote, ki povzročajo, da se utrip pospeši.
Da bi se izognili nepotrebnemu stresu na dihala,ko je zunaj zelo mrzlo in zmrzuje, lahko na primer uporabljate kolesarske valje ali tekalno stezo u v zaprtih prostorih - in tam opravite intervale.
image_alt
Prehrana bolnika s covidom-19, ki bolezen premaguje doma

V prvih mesecih nove sezone je izrecno priporočljivo tudi natančno delo na vaši atletski sposobnosti (moč, hitrost, koordinacija, prilagodljivost). Bodite pozorni na čas regeneracije, da si zagotovite zadostno količino počitka in povrnitve moči po intenzivnih enotah.

***
Tako so napisali pri švicarskem Datasportu in opozorili, da najvišji srčni utrip ni vedno popolnoma enak, saj je odvisen od vaše motivacije in počutja v določenem dnevu glede na to, kako močno se boste obremenili.

Komentarji: