Srečanje članov Društva Šole Zdravja v Šmarjeških toplicah

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Letošnje srečanje skupin Društva Šola zdravja, ki je potekalo (12. maja) v Šmarjeških toplicah, je bilo četrto v času delovanja društva in je bilo izjemno, kako po številu sodelujočih tako tudi po odlični organizaciji srečanja.


Dež, ki je bil napovedan za večji del Slovenije, je v loku zaobšel  Šmarješke toplice, ki so se večji del dneva kopale v soncu. Skupine oranževcev so tekom dopoldneva  prihajale iz cele Slovenije. Zbrali so se na mestu dogajanja- na veliki gozdni jasi, kjer so že stali šotori in stojnice z domačimi izdelki. Srečanje se je začelo s kratkim kulturnim programom, ki ga je pripravila Dunja Gartnar iz šmarješke skupine Šole Zdravja.  Nastopili so domači pevski zbor in prvošolci, ki niso imeli nobene treme, ko je bilo treba peti, plesati ali pametno govoriti.  Ob koncu programa so članice in člani domačega društva Šole zdravja zapeli občinsko »himno« Dobrodošli v Šmarjeti. Sledile so pozdravne besede gostiteljev: vodje Šmarješki term Vesne Jankovič in namestnika  direktorja Term Krka , Gorazda Šošterja. Slednji se je spomnil začetkov delovanja društva v njihovem kraju, ko je pet žensk prišlo k njemu s prošnjo, če lahko telovadijo v termalnem parku. Ideja se mu je na začetku zdela preveč naivna, da bi trajala, mislil je, bodo telovadile en teden- dva potem jih bo pa zima pognala na toplo. Kako se je zmotil, prizna in je zdaj vesel, da se je vadba 1000 gibov tako uspešno prijela ne le pri njih, temveč v celi Sloveniji! »Čestitam za vztrajnost in enostavnost! Ste naš vzor!« je dejal.


Šmarješka županja Bernardka Krnc je povedala, da zdravo življenje ljudem pomeni vedno več ter da dodano vrednosti Šoli zdravja bogati  medgeneracijsko druženje med starimi, mladimi in otroki. Dolgoletni vodji šmarješke skupine Dunji Gartnar, ki je izobrazila že mnoge druge vodje telovadbe, ji je županja za njeno delo podelila občinsko priznanje.


Predsednica Društva Šola zdravja Zdenka Katkič je mnenja, da so ljudje vedno bolj ozaveščeni o tem, kako pomembno je gibanje in druženje. Letošnji  svetovni dan zdravja, ki je bil posvečen depresiji, nas opozarja, da ljudje potrebujemo drug drugega,  druženje in prijazno besedo, česar pri oranževcih nikoli ne manjka. Sama se najbolj spominja, kako težko je bilo začeti s tako idejo in doseči to, kar danes lahko vidi pred seboj – 800 nasmejanih obrazov iz cele Slovenije, združenih v Šoli zdravja. Aktivnih članov ima društvo 3000 in jih je iz dneva v dan več.


»Z vztrajnostjo in pravilnim izvajanjem vaj, bomo svoje telo uravnovesili in ga pomladili. Ljudje zdaj dlje živimo, temu so pripomogla zdravila, a še veliko več lahko in moramo narediti sami. Šola zdravja je zgodba o uspehu v Sloveniji, a načrtujemo, da se bo širila tudi čez mejo. Skupaj smo močnejši in to, kar zmorejo starejši je treba prenesti na mlajše. Veseli smo priznanj s strani županov, a zaslužimo si tudi državno priznanje za trud, vztrajnost in to da smo vzor za mlade generacije,« je zaključil svoj govor Nikolay Grishin, dr. med. in začel z vodenjem vadbe na prostem. Ob domači maskoti, Krkinem medvedu, je kazal posamezne vaje, pojasnjeval njihov pomen za posamezno mišico ter opozoril, da ob izvajanju vaj moramo prisluhniti svojemu telesu in če se pri vadbi pojavi bolečina, moramo temu posvetiti posebno pozornost. Bolečina je pogosto le meja, ki jo lahko s pravilnim in vztrajnim delom telo premaga. Vaje 1000 gibov so sestavljene tako, da jih vsak zmore, ker nihče ne tekmuje, se nihče ne počuti prvi ali zadnji.

ni podpisa
ni podpisa

Nikolay Grishin


Člani Društva Šola zdravja so se po tem odpravili na obisk okolice term: peš, z avtobusi in vlakcem, kakor je komu bilo všeč.  Oranžna barva se je razlila prek travnikov in gozdov, v vseh smereh.  Njihov cilj je bila vas Bela Cerkev, kjer so si skupaj ogledali domači muzej - Hišo žive dediščine. Vse prisotne so prijazno pogostile z domačimi dobrotami članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev. Po povratku v terme so si nekateri privoščili kopanje v bazenih, drugi zabavo ob živi glasbi ali pa počitek ob kavi. Ta se je lepo prilegla po kosilu, ki so ga domačini pripravili za vse obiskovalce. Vseslovensko srečanje skupin Društva Šola zdravja je predvsem priložnost za medsebojno spoznavanje, izmenjavo izkušenj in pogovor o tem in onem. Vsi, ne glede od kod prihajajo, odsevajo veselje in zadovoljstvo, da so našli način kako združiti zdravje in druženje – dokaz, da so najbolj enostavne ideje tudi najboljše.


Mimi Šegina
 

 

ni podpisa
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

 

ni podpisa
ni podpisa

 

ni podpisa
ni podpisa

 

 

Več iz te teme:

Komentarji: