Tina Di Batista: Na turo se vedno temeljito pripravite

V največje veselje in izziv ji je vodenje gostov, ko si določijo cilj in postopoma skupaj napredujejo v tehničnem in fizičnem smislu.
Fotografija: Najprej se naučite dobro smučat na urejenih smučiščih (in čimvečkrat zavijugaje izven). FOTO: Arhiv Poelt
Odpri galerijo
Najprej se naučite dobro smučat na urejenih smučiščih (in čimvečkrat zavijugaje izven). FOTO: Arhiv Poelt

Tina Di Batista je gorska vodnica z UIAGM licenco (od leta 2005). V mlajših letih je bila vrhunska alpinistka in nekajkratna dobitnica naziva Najuspešnejša alpinistka v Sloveniji. Je tudi mama dveh hčerk, in partnerka njunega očeta Tomaža Jakofčiča. Gorsko vodništvo je trenutno njen edini poklic. Poleg vodenja sodeluje tudi v inštruktorski ekipi izobraževanja novih gorskih vodnikov.
image_alt
Peter Jeromel: Vsak turni smučar bi moral opraviti tečaj

V zimskem času največ vodi ledno plezanje in turno smuko po najlepših Alpskih TS  destinacijah. Poleti se z družino preseli v Chamonix, kjer jo lahko srečate na grebenih Mont Blanca, Matterhorna, Eigerja in drugih štiritisočakov.

V največje veselje in izziv pa ji je vodenje posameznih gostov, ko si določijo cilj in postopoma skupaj napredujejo v tehničnem in fizičnem smislu... In ponavadi je tako, da je na koncu pot še lepša od doseženega cilja (by Nejc Zaplotnik).
image_alt
Oprema za turno smučanje, 2. del

Kaj zate pomeni turno smučanje?


Turna smuka je moj drugi najljubši šport, takoj za plezanjem. Že od majhnega sem rada smučala vendar sem se kmalu naveličala enoličnosti smučišč. Potovanje po neokrnjeni zimski pokrajini, razgledi z vrhov, avantura, ki jo prinaša nepredvidljivost razmer in terena ter lahkotnost spusta je nekaj najlepšega kar lahko delaš pozimi.
 

Najljubši del turno-smučarske opreme?


Smučke (in sendvič). Elan Ripstick 102 za dneve svežega pršiča in Elan Ripstic tour 88 za večdnevna potovanja po ledenikih Alp.
 

Najljubše turno-smučarsko področje?


V Sloveniji Karavanke, v ostali Evropi Bernske Alpe.
 

Nasvet začetnikom na tem področju?


Najprej se naučite dobro smučat na urejenih smučiščih (in čim večkrat zavijugajte izven). Preden nabavite novo opremo, se udeležite tečaja turnega smučanja in plazovne delavnice z enim od slovenskih gorskih vodnikov. Na turo se vedno pripravite en večer prej (poglejte TS vodnik, preverite zemljevid in si v GPS vnesite sled, razmislite o možnem planu B),  pozanimajte se o trenutnih snežnih in vremenskih pogojih ter preverite opremo.
image_alt
Oprema za turno smučanje, 1. del

Kontakt (kje te lahko najdejo)?

polet@delo.si
Web: www.gorniskasola.net
e-pošta: tina.dibatista@gmail.com
fb: Tina Di Batista
Ig: tina_di_batista

Komentarji: