Triglav 34 centimetrov nižji

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

Najvišja slovenska gora Triglav je na podlagi novih prostorskih podatkov visok 2863,65 metra. Prejšnja uradna višina, določena leta 1985, je bila 2863,99 metra, ponekod se je pojavljal tudi podatek 2863 metrov.

Višine gora se sicer zaokrožujejo na meter. Prejšnja natančna višina je bila določena pri 2863,99 m, z upoštevanjem novega slovenskega geoida - ki so ga izdelali v okviru projekta za posodobitev prostorske infrastrukture - pa nov podatek o višini Triglava znaša 2863,65 m, je na novinarski konferenci danes v Ljubljani povedal direktor urada za geodezijo na Geodetski upravi RS in vodja omenjenega projekta Jurij Režek.

Novi višinski sistem ima izhodišče v Kopru, medtem ko je stari temeljil na izhodišču v Trstu, ki je 17 centimetrov višje in je bilo določeno v prejšnjem stoletju. Novega so določili na podlagi dolgoletnih meritev, je povedal Režek.

Ta razlika bo vplivala na določitev vseh višin v Sloveniji. Novi geoid je sicer za razred točnejši kot prejšnji, izdelan leta 2000. Pri prejšnjem je bila napaka do 20 centimetrov, pri novem je med pet in 10 centimetrov.

Natančnejši podatki bodo bolj pomembni predvsem na drugih področjih, na primer pri poplavni varnosti, saj lahko 30-centimetrska razlika v pričakovani morebitni višini vode ob poplavah pomeni drastično razliko. "Razlivanje vode čez pregrado, ki je 30 centimetrov prenizka, lahko poplavi nekaj hektarjev več površin," je ponazoril Režek.

"Razlika 34 centimetrov pri višini Triglava je veliko, predvsem za planince, to je vsaj dva koraka," je v šali dejala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, "a planinci v resnici tega seveda ne bodo opazili."

Več iz te teme:

Komentarji: