Predstavitvena informacija

Uredite si fitnes kar doma!

Ste fitnes navdušenec, ki ga izjemno veseli vadba na različnih napravah, vendar trenutno ne morete pokuriti vse odvečne energije?
Fotografija: Domači fitnes vam bo prihranil ogromno časa in denarja. FOTO: Hervis
Odpri galerijo
Domači fitnes vam bo prihranil ogromno časa in denarja. FOTO: Hervis

Morda se vam je vadba v okolici doma vedno zdela prijetnejša, ki pa je bila pozimi omejena zaradi vremenskih razmer. Za vas imamo popolno rešitev – fitnes si lahko uredite kar doma! 

Velikost doma pravzaprav ni pomembna, saj je s pravo fitnes opremo vse izvedljivo, četudi živite v manjšem stanovanju. V tem primeru vam priporočamo nakup osnovnih uteži, s katerimi lahko izvedete na stotine vaj, po zaključeni vadbi pa jih lahko pospravite v omaro. Če ste lastnik hiše in nimate prostorskih omejitev, lahko fitnesu namenite kar celo sobo in jo opremite s tekalno stezo, sobnim kolesom ter z ostalimi vadbenimi postajami

Ponudba na trgu je široka, zato je dostopna vsem športnim navdušencem, ki si lahko privoščijo obisk centra – namesto nekajmesečne članarine za fitnes center ste lahko ponosni lastnik sobnega kolesa, ki bo samo vaše ter vam bo služilo še mnogo let.
 

Uredite prostor za fitnes opremo

Kot že omenjeno, si lahko svoj domači fitnes omislite tudi, če živite v manjšem stanovanju. Pomembno je le, da si pred nakupom fitnes opreme vzamete dovolj časa za razmislek ter si postavite naslednja vprašanja: Kje v prostoru bom telovadil/-a? Kolikokrat tedensko se bom posvečal/-a vadbi? Katera oblika vadbe mi najbolj ustreza?

Tovrstna vprašanja so še kako pomembna, saj želite z uvedbo domačega fitnes centra svoje življenje poenostaviti, ne pa zapletati. Ne želite namreč, da se težko pričakovano sobno kolo spremeni v oviro, ki vam je v napoto na vsakem sprehodu od kuhinje do dnevne sobe. Zato se še pred nakupom fitnes opreme odločite, kateri prostor v domu boste namenili fitnes postaji, nato pa ga temu primerno tudi uredite.

Če živite v večji hiši, predlagamo, da si uredite fitnes sobo. Če nimate odvečne sobe, pa poiščite ustrezen kot v eni izmed bivalnih sob, kamor boste postavili tekalno stezo oziroma sobno kolo. Če je vaš dom majhen, potem lahko podlogo za jogo odvijete kar v dnevni sobi, ali pa z utežmi vadite na preprogi ... Prepričajte se le, da imate na voljo dovolj prostora za shranjevanje. 
 
Jogo lahko izvajate kjerkoli. Potrebujete le podlogo. FOTO: Hervis
Jogo lahko izvajate kjerkoli. Potrebujete le podlogo. FOTO: Hervis

 

Katera oblika vadbe vam najbolj ustreza?

Ko določite prostor, ki bo služil namenom domače fitnes vadbe, razmislite o obliki vadbe, ki vam najbolj ustreza. Ste navdušen tekač, ki hrepeni po osvajanju gozdnih stez tudi v dneh, ko dežuje? Potem je nakup tekalne steze za vas zagotovo prava odločitev. Če za rekreacijo nimate veliko časa, še vedno pa želite ostati fit in v odlični telesni pripravljenosti, razmislite o nakupu sobnega kolesa, ki je odlična naprava za dnevno vadbo tudi za tiste najbolj zaposlene, saj zaradi svoje praktičnosti omogoča večopravilnost. Usedite se na sobno kolo, prižgite dnevna poročila, opravite najpomembnejše službene klice ali pa poslušajte svoj najljubši podkast ... Tako boste izobraževanje združili s športom, kar pomeni investicijo tako v vašo fizično kot tudi duševno rast!
 
Vadba na sobnem kolesu omogoča sočasno opravljanje najpomembnejših klicev. FOTO: Hervis
Vadba na sobnem kolesu omogoča sočasno opravljanje najpomembnejših klicev. FOTO: Hervis


Če so vam bližje umirjene aktivnosti, na primer sproščanje in meditacija, in raje trenirate svoje telo in um do maksimalne fleksibilnosti, potem izberite primerno podlogo za jogo. Joga je ena izmed najbolj prilagodljivih športov, saj jo lahko izvajate kadarkoli in kjerkoli, potrebujete le podlogo za jogo. Tako se lahko zbudite z vzhajajočim soncem in na balkonu začnete nov dan s pozdravom soncu, ali pa v času nevihte vadite v zavetju dnevne sobe. 


Na dolgi rok boste pravzaprav privarčevali

Morda se vam nakup fitnes naprave sprva zdi kot težko dostopna investicija, vendar temu ni tako – na dolgi rok boste pravzaprav privarčevali! Sobna kolesa so na voljo že za ceno treh mesečnih kart za obiskovanje fitnes centra. Na ta način boste privarčevali tako čas kot tudi denar, saj boste lahko vadili kar v zavetju doma, brez izgubljanja časa na poti do fitnes centra. V Hervisovi spletni trgovini lahko najdete veliko fitnes opreme po ugodnih cenah: od tekalnih stez do sobnih koles in ostalih vadbenih naprav. 
 

Ne pozabite na primerna oblačila

Ker boste vadili doma, kjer ste povsem sproščeni, ne boste toliko časa porabili za videz, kot če bi se odpravili v fitnes center. Kljub temu pa to ne pomeni, da je vadba v pižami razumna! Poskrbite, da imate vedno primerna športna oblačila, ki jih nosite le med vadbo. Tako boste pripomogli tudi k večji razgibanosti dneva, če ga večinoma preživite doma. Športna aktivnost naj bo ločena od ostalih dejavnosti, kot so kuhanje, pospravljanje ter lenarjenje, zato je najbolje, da to nakažete z drugačno “uniformo”. 

Naj bo vaš trening kot nekakšen ritual, za katerega se želite primerno pripraviti, tako umsko kot tudi s športnimi oblačili. Nekateri so celo mnenja, da nošenje vadbenih oblačil pripomore k uspešnosti vadbe. Mi povsem verjamemo, saj je vse v glavi! 

Športna oblačila so pomemben del vadbe! FOTO: Hervis
Športna oblačila so pomemben del vadbe! FOTO: Hervis

 

Ostanite sproščeni in se ne silite k vadbi

Čeprav imate fitnes center doma, to ne pomeni, da ga morate koristiti vsak dan. Trenirajte, ko vam dopušča čas in še naprej živite uravnoteženo življenje, z zadostno količino gibanja ter s primernim vnosom zdravih živil v organizem.