UTMB - najtežja tekaška preizkušnja na svetu

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Prizorišče: Mont Blanc – najvišja gora na stari celini.

Tudi, če se je po besedah klimatologov v zadnjem času znižala za kar 1.3 metra (kar lahko preberete v članku na naši strani), še vedno predstavlja izziv za najboljše gorske tekače sveta.

Izziv, ki je za marsikaterega »gorskega frika« pretežak.

No, za vse ljubitelje gorskih tekov je UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc) tista češnjica na vrhu torte. Tisti maraton, ki te iz povprečneža dvigne med šampione.

Če seveda ne podležeš naporom, ki ti jih Bela Gora meče pod utrujene, pekoče in ožuljene noge.

Za začetek nekaj dejstev o tej preizkušnji. Teči moraš čez tri države (Italijo, Francijo in Švico), premagati 10.000 višinskih metrov, prečkat moraš ledenike, doline, se povzpeti na 10 okoliških vrhov (ki pa niso ravno kot naša Rašica ali pa Šmarna gora) in za zaključek premagati (oz. bolje rečeno preteči) skoraj 170 kilometrov.

Večinoma po večnem snegu in ledu. Ste se že ohladili?

Večina tekačev odneha. Nobeden jim tega ne zameri. V povprečju potrebujejo tekmovalci 2dni in 2 noči, da obkrožijo ta mogočen masiv.

No, najhitrejši (letos je bil to Francoz Xavier Thevenard) je Belo goro premagal v času 21:09.15 (tukaj ne govorimo v minutah), ker je bilo več kot 50 minut bolje od drugo uvrščenega.

Najhitrejša predstavnica lepšega spola (Nathalie Mauclair) pa je goro premagala v času 25:15:33.

Letošnji UTMB je bil še posebno zahteven zaradi vremenskih razmer, tako da je več kot tretina prijavljenih pot odnehala pred samo ciljno čtrto.

UTMB bo tudi naslednje leto, spet s štartom v Chamonixu. Po Julianskem koledarju imate malo manj kot 350 dni časa, da se na goro pripravite.

Če ne, vas bo gora pojedla.

Za zajtrk! 

Več iz te teme:

Komentarji: