Vadbeni miti: Debeli podplati in psihološka priprava

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Vsak vadbeni načrt, prehrano pred in po vadbi, pripomočke, ki krajšajo čas med vadbo, kraj in čas aktivnosti in ostale dejavnike si posameznik izbere sam, zato vadbeni miti, ki smo jih v prejšnjih tednih razbili morda ne veljajo za vas, vsaj nekateri ne. Izpostavljamo tiste mite, ki so z dobrim marketingom prepričali uporabnika, da je to nekaj, kar nujno morajo vključiti v svoje življenje ali vadbo, da brez tega pač ne gre. Prihranite kakšen evro in kakšno uro časa za preživljanje z družino ali prijatelji, nekatere aktivnosti, ki so bolj kot ne potrata energije in časa pa opustite.

V prejšnjih tednih smo obdelali naslednje vadbene mite:

Telefonski trener in sok za regeneracijo

Masaža po vadbi in maščobe redijo

Dolgotrajna vadba in energijske tablice

Tokrat se lotevamo dveh novih mitov: Psihološke priprave in debelih tekaških podplatov.

Vadbeni mit 5: "Samo vrhunski športniki potrebujejo psihološko pripravo."

Znanost pravi: V študiji iz leta 1967, je avstralski psiholog Alan Richardson izbral tri naključne skupine študentov. Ena skupina je vadila košarkarske proste mete vsakodnevno 20 dni. Ostali dve skupini sta metali le prvi in zadnji dan. A člani izmed ene izmed teh dveh skupin so si proste mete vizualizirali v glavi 20 minut na dan. Na koncu se odstotek zadetih prostih metov skupine, ki je vadila samo zadnji in prvi dan ni popravil. Skupina, ki je trenirala, si je odstotek popravila za odličnih 24. Skupina, ki ni trenirala, a si je proste mete vizualizirala pa je izboljšala odstotek za neverjetnih 23. To pomeni, da so bili skoraj enakovredni tistim, ki si prostih metov niso predstavljali, ampak dejansko metali.

Ovržen ali ne: Ali ste Tina Maze ali pa tekač, ki komaj zmore pet kilometrov, vam bo psihološka priprava prišla prav in izboljšala rezultate. Psiholog Steven Ungerleider priporoča redno sedenje v tihem in udobnem prostoru in vsakič porabiti 20 minut za vsak korak vaše naslednje kolesarske, tekaške ali katere koli druge vadbe. Mit ovržen.

Vadbeni mit 6: "Če tečem na dolge proge, me bodo najbolje obvarovali tekaški copati z debelim podplatom."

Znanost pravi: Nič vas ne bo obvarovalo pred poškodbam. Niti ene študije ni, katere izsledki bi dejansko pokazali kakšno odstopanje pri tekaških copatih z debelim in normalnim podplatom. Poškodbe so prisotne povsod. Športni pediater Kevin Kirby je mnenja, da bi debelejši podplati prav prišli le tistim, ki ogromno kilometrov naredijo s tekom navzdol, kar pa se v tekaškem svetu ne dogaja, saj morajo tekači naprej osvojiti vrh, preden se iz njega spustijo. Zanimivo je, da kar 30 odstotkov tekačev zdaj prisega na copate z debelejšim podplatom, čeprav znanstvene podlage za preprečevanje poškodb z nošnjo teh copat ni. Vemo, kako so nekaj let nazaj trg preplavili copati, ki podplata skoraj niso imeli, pa so takrat vsi proizvajalci v en glas zatrjevali, da je to revolucija na področju športnih poškodb. Malo morgen, le dober marketing.

Ovržen ali ne: Poskusite teči z debelejšimi podplati, če se boste v takšnih copatih počutili bolje, je to najbolj pomembno. Mit verjeten.

ni podpisa
ni podpisa

 

Več iz te teme:

Komentarji: