Več kot 4000 tekačev uživalo v razgledih Istre

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

Banka Koper 3. Istrskega maratona se je danes udeležilo več kot štiri tisoč tekačev in tekačic. Z 42 kilometri je najhitreje opravil lanskoletni zmagovalec Robert Radojković, v ženski konkurenci pa je bila najhitrejša Simona Dolinar Majdič. Tekači so bili tudi tokrat navdušeni nad istrsko pokrajino, morjem in vzdušjem. »Vse je bilo odlično, brezhibna organizacija, nepozaben dan,« je povedala ena od tekačic.

Letošnjo gostiteljico občino Piran je danes obiskalo okoli 10.000 obiskovalcev. Kljub deževnim dnevom pred nedeljo, se je tekačem na dan maratona, nasmehnilo tudi sonce. Lepo vreme, kulinarične dobrote in čudovita Istra so na progo in ob progo zvabili ne le tekaške navdušence, ampak tudi glasne navijače. Skupaj se je v dvodnevnem dogajanju zbralo okoli 12.000 ljudi.

Prireditev v številkah

Skupaj se je na 11, 21 in 42 kilometrski tek prijavilo okoli 4.400 tekačev in tekačic, od tega 46,6 % žensk in 53,4 % moških. Z 11,5 kilometrsko preizkušnjo, ki je bila za ravninski tek kar zahtevna, se je spoprijelo okoli 1.800 tekačev, najhitrejši med njimi je bil Danijel Vinčec iz Marezig s časom 42 minut in 10 sekund. Ob prihodu v cilj je povedal: »To je moje prvo tekaško tekmovanje, na katerega sem se intenzivno pripravljal dobra dva meseca. Upal sem na zmago.« Med ženskami je s preizkušnjo najhitreje opravila Bernarda Oserban s časom 53 minut in 32 sekund. Kot tretja rekreativka med ženskami je v cilj pritekla samo desetletna Lara Mihevc.

Polmaratona se je udeležilo okoli 2.200 tekačev in tekačic, med moškimi je zmagal Blaž Grad s časom ure 14 minut in 6 sekund, med ženskami pa je zmagala Maja Škrlj s časom ene ure 30 minut in 20 sekund. Na 42 kilometrih je v moški kategoriji s časom 2 uri 42 minut in 53 sekund slavil lanskoletni zmagovalec Robert Radojkovič iz sosednje Hrvaške. Ob prihodu v cilj je povedal: »Rekel sem, da bom spet zmagal in to mi je uspelo. Ne sicer s tako dobrim časom kot sem želel. Zadnjih 8 km je bilo res zahtevnih.« Med ženskami je slavila Simona Dolinar Majdič s časom 3 ure 20 minut in 13 sekund. »Lani sem bila na istrskem maratonu peta, letos pa je malo boljše (smeh). To je moj tretji maraton. Prvič pa sem zmagala,« je ob prihodu v cilj povedala zmagovalka.

Na Banka Koper 3. Istrskem maratonu so nastopili tekači 21 držav iz celega sveta. Večina tekačev je prišla iz Slovenije (4000), Italije (200) in Hrvaške (73). Veliko jih je prišlo tudi iz Slovaške, Srbije in Avstrije. En tekač pa je bil celo iz Združenih držav Amerike.

Poleg teka tudi pester spremljevalni program

Tekači so tudi letos pohvalili organizacijo maratona, ki slovi za enega najlepših daleč naokoli. Več kot tretjina trase namreč poteka ob morju.

Banka Koper 3. Istrski maraton daje velik poudarek na sodelovanje. Tudi letos se je rekreativni prireditvi pridružilo veliko število prostovoljcev. Tokrat jih je pri izvedbi maratona pomagalo kar 850 iz cele Slovenije.

Portorož je v dveh dneh obiskalo okoli 12.000 ljudi. Poleg navijanja so ti lahko uživali tudi v kulinaričnih dobrotah, istrski tržnici, tipičnem istrskem športu pandolo, koncertih skupine Eskobars in Anike Horvat. Poskrbljeno je bilo za najmlajše: odvila se je GET WET animacija, otroške delavnice, organizirano je bilo tudi varstvo otrok.

Banka Koper Istrski maraton organizira Društvo Istrski maraton v sodelovanju z Mestno občino Koper, Občino Izola in Občino Piran. Tudi naslednje leto bomo uživali v čudoviti istrski trasi. Se vidimo aprila 2017!

Več iz te teme:

Komentarji: