Vzpenjanje po lestvici na vrh sveta

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

Naj kar takoj povem: povsem neobremenjen kot pisec teh vrstic ne morem biti. In niti ne skušam biti … Pred enim letom me je direktor ekipe Gorazd Penko prosil, če bi mu lahko sem ter tja pomagal pri delu z ekipo, in od takrat sem pravzaprav del moštvenega spremljevalnega osebja. Tudi pred začetkom sezone sem že kar nekaj vedel o moštvu. To, kar se danes imenuje poklicna ženska kolesarska ekipa BTC City Ljubljana, je bila včasih ženska ekipa Kluba Polet, in svoje življenje v Ljubljani delim z eno izmed nekdanjih Poletovih angelčkov.

Upanje in obljuba

Videl sem, kako težki so bili tisti prvi koraki v svet tekmovalnega kolesarstva. In zdaj, samo nekaj let pozneje, imamo poklicno žensko kolesarsko ekipo BTC City Ljubljana. Že to, postati profesionalna ekipa v tako kratkem času, je velika zmaga, biti tudi tekmovalno uspešen na najvišji ravni ženskega kolesarstva, pa je skoraj že čudež.

Ko so se dekleta postavila v vrsto skupaj z najboljšimi na svetu na prvi dirki sezone v Italiji, v resnici nisem vedel, kaj naj pričakujem.

Dirka Strade Bianchi v Toskani ni lahka, zlati takrat ne, ko so na startu vse najboljše na svetu. Startati tam pomeni startati brez pričakovanj, a z veliko upanja. Ali bodo dekleta sposobna končati dirko med težko preizkušnjo z najboljšimi? Ko sem čakal na cilju dirke na Piazza del Campo v Sieni, sem bil razumljivo poln dvoma in neodgovorjenih vprašanj.

Vsa dekleta so prišla na Piazzo, na cilj Strade Bianchi, najboljša pa je bila, na 23. mestu, Eugenia Bujak. Tekmovanje je bilo znak upanja in obljuba in upanje za nadaljevanje sezone. Na toskanskih cestah smo videli, da dekleta v črno-roza tekmovalnih dresih lahko držijo ne le priključek, temveč se lahko celo kosajo z najboljšimi na svetu.

Jasno je bilo, da bodo prišli tudi dobri rezultati. Dva tedna kasneje je Mia Radiotić v mrzlem nedeljskem popoldnevu na severu Nizozemske prisprintala na osmo mesto na dirki Novilon Eurocup, blizu za njo je bila Eugenia Bujak na 16. mestu. V nadaljevanju sezone je bilo vedno kakšno dekle iz ekipe BTC City Ljubljana med najboljšimi dvajsetimi, na vseh dirkah, ki so jih vozile, razen na dveh.

Ko si del ekipe rezultati ponavadi niso tisto kar ti ostane v spominu. V spomin se ti bolj zapišejo tiste dolge vožnje na in nazaj s tekmovanj v severni Evropi, smeh, ko se je vodja ekipe Gorazd pojavil z roza nogavičkami na svojih belih nogah, ko se je pridružil dekletom na treningu, dan pred Valonsko puščico (Fleche Wallone), ogromno gledalcev ob progi, ali kako smo preživeli sobotni večer pred dirko Po Flandriji (Tour de Flanders) v pralnici. In seveda občutke ponosa, ko je Mia Radotić stala na zmagovalnem odru dirke La Course v Parizu, in tisto, ko smo večkrat po ozvočenju slišali ime naše ekipe med neposrednim televizijskim prenosom dirke La Madrid Challenge, na Eurosportu.

ni podpisa
ni podpisa

Številke

Vrhunci sezone v številkah.

1. Eugenia Bujak v drugi etapi dirke Thüringen Rundfahrt v Nemčiji, in moštvena uvrstitev na Auensteiner Radsporttage, tudi v Nemčiji, in zmaga Mie Radotić v razvrstitvi šprinterk na dirki la Course, ki je bila v sklopu zadnje etape Tour de France v Parizu.

3. Eugenia Bujak v skupni razvrstitvi na Češkem na dirki Gracia Orlova, Polona Batagelj v skupnem seštevku Auensteiner Radsporttage.

6. Eugenia Bujak na tekmovanju La Madrid Challenge v okviru španskega toura, Vuelte. Polona Batagelj v skupni uvrstitvi na La Route de France.

8. Uvrstitev ekipe v ekipnem kronometru na na svetovnem prvenstvu. Mia Radotić na Novilon Eurocup na Nizozenmskem.

8.,9., 10. Martina Ritter, Polona Batagelj, Špela Kern na Grand Prix Gippingen v Švici.

15. Polona Batagelj v skupni uvrstitvi etapne direk Giro Rosa, italijanskem Giru za ženske.

17. Eugenia Bujak po Flandriji.

Niti za hip ni ramišljal direktor ekipe, Gorazd Penko, ko je izpostavil največje uspehe: La Course v Parizu in ekipni kronometer na svetovnem prvenstvu. To sta bila bisera sezone. »Že da si del Toura je vrhunsko,« je povedal. »Na takem tekmovanju je marketinški izkupiček velikanski in potem nam je uspelo še zmagati v sprinterski razvrstitvi, sredi Pariza. Tudi petnajsto mesto Polone Batagelj na Giru Rossa je bilo za našo ekipo nekaj izrednega. In potem tudi prva zmaga, Thüringen …«

Na začetku sezone nismo pričakovali zmag. V resnici so bili rezultati skozi vso sezono boljši, kot smo pričakovali. Presenečenje? Penko: »Zagotovo. Toda kolesarstvo je zelo nepredvidljiv šport.«

Tisto, kar smo videli na prvi dirki v Italiji, se je nadaljevalo tudi skozi preostanek sezone - predvsem napredek ekipe. »Vsa ekipa je naredila korak naprej. Vsa dekleta, razen Polone, šele kratek čas nastopajo na najvišji tekmovalni ravni, torej se še vedno učijo in napredujejo. To je najpomembnejši razlog, da je ekipa naredila tako veliko korak naprej. Tudi Eugenia Bujak, ki je prišla z dvoranskega, dirkališčnega kolesarstva, na cesti tekmuje šele kratek čas.«

Ni naključje, da je Penko takoj omenil La Course v Parizu, ko sem ga vprašal po največjem uspehu. »Zadovoljstvo je bilo dvojno: rezultat in promocija. Zato je bil Tour tako velik uspeh. Mia Radotić je vso dirko vodila v sprinterski razvrstitvi in uradni napovedovalec je njeno in ime ekipe omenil v vsakem krogu. To pa je s promocijskega stališča neprecenljivo.«

ni podpisa
ni podpisa

Dosežek v senci, ki je izjemen

Promocija, ki jo je zagotavljala ekipa, se je kazala na več načinov. Ženska poklicna kolesarska ekipa BTC City Ljubljana je bila, sicer nepričakovano, potujoči turistični informativni center.

Za pojasnilo se vrnimo nazaj, v jutro 15. aprila, na velikonočno nedeljo. Bili smo v belgijskem metu Oudenaarde in bilo je uro pred začetkom dirke Po Flandriji, ki je v Belgiji, zibelki kolesarstva, najpomembnejši dogodek v državi. Navijači so bili seveda vsepovsod, tudi okoli kombija slovenske ekipe. Zaželeli so se slikati skupaj z Mio Radotić, dobiti podpis Polone Batagelj in se rokovati z Eugenio Bujak. Ljudje so videli ime ekipe. »A, Ljubljana, Slovenija, rad bi šel tja, kdaj je najprimernejši čas za obisk vaše dežele?«.

Kjerkoli in kadarkoli se je ekipa pojavila so ljudje govorili o Ljubljani in Sloveniji. Delili so izkušnje lastnih obiskov naše države, spraševali za napotke, kam in kod pri nas, in včasih skušali tudi izboljšati svoje poznavanje geografije: »Slovenija? O, je to tista nekdanja republika iz Sovjetske Zveze?«

ni podpisa
ni podpisa

World Tour

V naslednji sezoni bo potovalni turistični informacijski center BTC City Ljubljana ponovno na poti. Še večkrat kot doslej. Ekipa bo del novoustanovljenega Ženskega svetovnega toura (Women World Tour). V tem tekmovanju bo 20 najboljših svetovnih ekip in bo sestavljeno iz 30 tekmovalnih dni. BTC City Ljubljana je na svetovni lestvici trenutno na 15. mestu. Penko: »Women World Tour pomeni 30 do 40 odstotkov več dela. Včasih bomo morali dirkati na dveh tekmovanjih hkrati. Cilj v letu 2016 se je še bolj približati največjim imenom v ženskem kolesarstvu. Če nam bo to uspelo, bom zadovoljen.«

Dve novi slovenski kolesarki se bosta pridružili ekipi: Laura Šimenc in Tanja Elsner. Novinka je tudi mlada in obetajoča poljska kolesarka Anna Plichta, ki je dosegla že nekaj lepih izidov. Novih kolesark ni bilo težko najti, prav narobe. Penko: »Zadovoljen sem, ker je veliko tekmovalk spraševalo, ali bi bile lahko članice naše ekipe. Elektronska sporočila s takšno vsebino smo dobili iz Kanade, Brazilije, Španije, Rusije, Ukrajine in Švedske. To je priznanje ugledu, ki ga ima ekipa v svetovnem kolesarstvu.«

Večina ekipe bo ostala slovenska: »Naša domača naloga je, da bo vsaj polovica ekipe sestavljena iz Slovenk. Zame sicer ni prav posebej pomembno, od kod kakšno dekle prihaja. V poklicnem športu se vse vrti predvsem okoli ekipe.«

Začetek nove sezone bo v Izoli, Velika nagrada Izole, zadnji vikend v februarju. Teden pozneje punce že čaka prva tekma Ženskega svetovnega toura.

Strade Bianchi v Italiji. Čeprav je že zdaj lepo biti del potujočega kolesarskega cirkusa, pa pred novo sezono ne bom brez pričakovanj, nasprotno od leta nazaj.

Dekleta čaka trdo delo, da bodo izpolnila obljube, ki so jih ustvarila s sijajnimi nastopi v končani sezoni.

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: