Zadnja sezona ŠKL se bo sklenila s filmom

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Zadnja sezona ŠKL se bo sklenila s filmsko premiero Kaj združuje Jako Lakoviča, Primoža Brezca, Boštjana Nachbarja, Tanjo Žagar ter številne druge športne in medijske zvezde? Svoje prve korake v soj žarometov so naredili v ŠKL - Šolski košarkarski ligi. Projekt, namenjen popularizaciji športa in spremljevalnih dejavnosti med mladimi, sta zasnovala dr. Srečo Zakrajšek in Vojko Korošec. A s 25. sezono se zgodba končuje in to z veliko premiero filma ŠKl šport tisočerih obrazov , posvečenega ŠKL, ki ga je režiral Toni Cahunek. Tako bodo številni navdušujoči trenutki in posamezniki, povezani s ŠKL, zasijali tudi na velikem platnu. Na predpremieri so se brali številni znani obrazi, ki so zaznamovali to tekmovanje. Filma bo od 25. aprila dalje na ogled tudi v vseh slovenskih kinematografih.


ŠKL se poslavlja v dosedanji obliki. Sodniške piščalke bodo zadnjič zapiskale 11. maja, v Lipici na turnirju MDO . A bogato in uspešno pot bodo v Zavodu ŠKL Ljubljana sklenili tudi s filmom ŠKL šport tisočerih obrazov posvečenem bogati zgodovini tega tekmovanja. Predpremiera je bila že na sporedu, od 25. aprila pa je film na ogled tudi v drugih slovenskih kinematografih.

 

ni podpisa
ni podpisa


V 25. sezonah se v arhivu Zavoda ŠKL Ljubljana nabrala kopica video materiala , kjer so zabeležene prve minute danes uspešnih posameznikov. A ne le športnih! Prve karierne korake so namreč v ŠKL naredili tudi številni estradniki in medijski obrazi. Med njimi tudi Toni Cahunek, režiser filma: “ŠKL je tudi meni predstavljal odskočno desko. Mnogi mladi smo tako dobili priložnost, da se izkažemo in pridobimo izkušnje, da pokažemo v čem smo dobri, in tu še zdaleč ni šlo le za košarko ampak pripadnost ekipi, delu, šoli, ŠKLju… Ko se mi je dobro desetletje kasneje ob zaključku projekta ponudila priložnost za dokumentarec, me je čakal potop v nostalgijo. Pregledati je bilo treba vseh 24 sezon ŠKL oddaj, kar znese okoli 700 ur materiala. A splačalo se je - mnogo ljudi se bo prvič videlo na velikem platnu, nekateri zvezdniki se bodo spomnili svojih začetkov, predvsem pa bo film pokazal, da je bil ŠKL projekt tisočerih obrazov.” Vojko Korošec, ustanovitelj in direktor zavoda ŠKL Ljubljana
pa je poudaril: “Ko smo se lotili projekta ŠKL nismo slutili, da bomo za sabo pustili tako lepo sled. S ponosom gledam na teh 25 let, a ne zgolj zaradi zvezdnikov, ki so svojo pot začeli prav pri nas. Še bolj me s ponosom navdaja dejstvo, da smo od ustanovitve v različne aktivnosti vključil več kot 350.000 osnovnošolcev in srednješolcev in tako pri mladih spodbudili navdušenje na športom, vplivali na razvoj ustvarjalnosti pri mladih, samozavest, strpnost in spoštovanje vrednot.”

 

ni podpisa
ni podpisaZvezdniki o ŠKL
Jaka Lakovič, košarkar: Vsaka tekma in vsak trening ti da neko izkušnjo in tudi ŠKL ni bil nobena izjema. Mi smo potem igrali tudi UKL (univerzitetna košarkarska liga) in smo bili
vedno prvaki, tako da jaz v ŠKL še nimam poraza. Boštjan Nachbar, košarkar: Igral sem za dve šoli, in sicer za II. gimnazijo Maribor in Gimnazijo Bežigrad, a mi nikoli ni uspelo biti prvak. Kljub temu imam na ŠKL zelo lepe spomine, saj je bilo prav na vsaki tekmi odlično vzdušje. To je bilo za nas srednješolce nekaj posebnega in lepa izkušnja. Resda smo že igrali po klubih, a nas vrstniki s šol niso imeli možnost gledati. Ko pa smo igrali za šolo, so se zbrali vsi in je bil res lep občutek.

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Tako v Mariboru, kot Ljubljani smo imeli odlične navijače. Primož Brezec, košarkar: ŠKL-ja se zelo dobro spominjam, še posebej pa zadnje leto, ko smo s ŠC Srečka Kosovela Sežana osvojili naslov. Najprej smo v zelo težkem obračunu v polfinalu izločili favorizirano Gimnazijo Šiška, nato pa smo v finalu igrali proti srednji ekonomski šoli iz Kranja. Celotna tekma je bila izjemno napeta. Ob našem zadnjem napadu je bil rezultat izenačen, potem pa je sekundo pred koncem tekmo z odločilnim košem odločil moj najboljši prijatelj in poročna priča Marko Simčič. Res nepozabno. Tanja Žagar, pevka: Najprej sem v televizijski oddaji imela rubriko ŠKL demo hit, v kateri so se predstavljali mladi glasbeniki in glasbene skupine. Potem sem začela voditi radijsko oddajo in pri tem sem dobila ogromno novih izkušenj, ki so v življenju zelo pomagale. ŠKL je nekaj zelo koristnega za mlade. Povezuje dejavnosti, ki so pri odraščanju mladostnikov zelo pomembne in znajo mlade usmeriti na pravi pot.

 

Andreja Freyer
Maruša Penzeš
Foto: Nik Korošec


 

Več iz te teme:

Komentarji: