Zimske počitnice pri Županovi jami – Odkrij netopirsko skrivnost

Zaviti jamski rovi so pravi labirint in nagajivi netopirček Branko ima tu svoje podzemno igrišče.
Fotografija: Trajanje ogleda jame skupaj z animacijo je približno 90 minut. FOTO: Lučka Jere
Odpri galerijo
Trajanje ogleda jame skupaj z animacijo je približno 90 minut. FOTO: Lučka Jere

Že kmalu po odkritju Županove jame v letu 1926 je v Josipu Permetu, odkritelju jame in vodji skupine raziskovalcev, vzniknila želja po ureditvi podzemne kraške lepotice za obiskovalce. Predvsem v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja je stekla vrsta ureditvenih del, ki jih danes lahko štejemo kot kulturno-zgodovinsko in tehniško dediščino naših krajev.

image_alt
Na zimske počitnice v Idrijo
 

Ob odkrivanju jamskih rovov je bila vseskozi v ospredju želja najti povezavo med že dobro znano Ledenico in novo odkritimi predeli. Nekega julijskega dne v letu 1926 so raziskovalci v Vstopni, danes Permetovi dvorani, občutili svež zrak iz vzhoda, iz smeri Ledenice, kajti tisti dan je pihal vzhodni veter.

Prepih v podzemlju jamarjem navadno razkrije možnost najdbe novih predelov, zato so se raziskovalci lotili preizkusa z dimom – s kurjenjem ognja v Ledenici se je dim pokazal v Permetovi dvorani in s tem so potrdili povezavo.

Obisk Županove jame med počitnicami

Zaviti jamski rovi so pravi labirint in nagajivi netopirček Branko ima tu svoje podzemno igrišče. V času zimskih počitnic bomo z otroci iskali naloge, ki jih je Branko skril po dvoranah Županove jame, še preden se je odpravil na zimski počitek.

Zaviti jamski rovi so pravi labirint in nagajivi netopirček Branko ima tu svoje podzemno igrišče. FOTO: Marjan Trobec
Zaviti jamski rovi so pravi labirint in nagajivi netopirček Branko ima tu svoje podzemno igrišče. FOTO: Marjan Trobec

Morda pa že čuti prihajanje pomladi in z enim ušesom sliši prihajajoče otroke? Podaj se skozi Županovo jamo z igro Odkrij netopirsko skrivnost!

Počitniški termini: 
med 21. in 25.2. v času zimskih počitnic vsak dan ob 11.00.

V popoldanskih urah in za vikend tudi po dogovoru. Trajanje ogleda jame skupaj z animacijo je približno 90 minut. Ogledi v času zimskega netopirskega spanja potekajo s svetilkami. Možna je izposoja svetilk. Za ogled jame so potrebni pohodni čevlji in topla oblačila. Program je najbolj ustrezen za otroke med 5 in 12 let v spremstvu staršev. 

Preko jame vodi precej stopnic, zato otroci mlajši od petih let potrebujejo pomoč staršev. V soboto in nedeljo redni termini ogleda jame za odrasle ob 15.00.

FOTO: Lučka Jere
FOTO: Lučka Jere

Komentarji: