Trije pokriti ljubljanski bazeni pozimi pokajo po šivih

V večini mestnih občin je za rekreativce, željne plavanja tudi pozimi, vsaj minimalno poskrbljeno.
Fotografija: Pozimi lahko rekreativni plavalci v Ljubljani plavajo v Tivoliju, na Fakulteti za šport (na fotografiji) in v Vodnem mestu Atlantis. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Pozimi lahko rekreativni plavalci v Ljubljani plavajo v Tivoliju, na Fakulteti za šport (na fotografiji) in v Vodnem mestu Atlantis. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Rekreativni plavalci lahko tudi pozimi plavajo v številnih slovenskih občinah, predvsem večjih. Vendar ponudba marsikje ne sledi povpraševanju. Dober primer je Ljubljana, kjer le trije tovrstni objekti, ki obratujejo tudi pozimi, pokajo po šivih.

Pozimi lahko rekreativni plavalci v Ljubljani plavajo v Tivoliju, na Fakulteti za šport in v Vodnem mestu Atlantis. »MO Ljubljana v zimskem času za rekreativno plavanje zagotavlja kopališče Tivoli, upravljavec je JZ Šport Ljubljana. Rekreativno plavanje je na voljo v omejenem obsegu, saj tam poteka tudi vadba ljubljanskih plavalnih klubov in društev, izvajajo nacionalni program Naučimo se plavati, med vikendi pa velikokrat potekajo domači in mednarodni dogodki,« je poudarila Živa Smolnikar iz JZ Šport Ljubljana in potrdila, da je rekreativnega plavanja čedalje več, ga pa, zlasti v hladnejših mesecih, omejuje razpoložljiv prostor.

Cena vstopnice za en obisk – čas je omejen na del dneva in ne dolžino obiska – je med tednom 7,50 evra in ob koncih tedna 8,50 evra. »V času rekreativnega plavanja nas vsak dan obišče od 90 do 110 plavalk in plavalcev, vseh uporabnikov kopališča je na dan približno 1000,« je dodala. Ljubljana je ena izmed redkih evropskih prestolnic brez pokritega olimpijskega bazena. Bi ga potrebovala? »Glede na dosedanje odlične rezultate na področju plavanja in porast zanimanja vsekakor. Verjamem, da je to le še vprašanje časa.« Obenem pripravljajo projekt za prenovo kopališča Vevče, načrtujejo tudi ureditev kopališča Ilirija.


Pokriti bazen v središču Kopra


Tudi v večini drugih mestnih občin je za rekreativce, željne plavanja tudi pozimi, vsaj minimalno poskrbljeno. V Mariboru to omogoča kopališče Pristan, ki je odprto vsak dan: olimpijski bazen od ponedeljka do četrtka od 6. do 18. ure in od 19. do 22. ure, ob petkih od 6. do 22. ure, ob sobotah od 8. do 21. ure in ob nedeljah od 8. do 20. ure. Mali bazen obratuje od ponedeljka do petka od 7. do 16. in od 19. do 22. ure, konec tedna pa enako kot olimpijski. Uporabnikom je na voljo tudi savna.

V Kopru je v zimski sezoni poskrbljeno tudi za bazenske športe. Olimpijski bazen Žusterna, ki je med septembrom in majem pokrit z balonsko kupolo, ponuja pestro paleto dejavnosti, v kratkem bo za zunanje uporabnike začel obratovati tudi pokriti olimpijski bazen v središču mesta. Bazen v Žusterni med tednom obratuje od 7. do 13. ure, od 15. do 17. ure in od 20. do 22. ure, ob sobotah pa od 8. do 13. ure. Neomejeno mesečno rekreiranje stane 35 evrov, enkratni vstop 4 evre, študenti in upokojenci bodo odšteli 3 evre, otroci od četrtega leta 2,50 evra.V Celju imajo rekreativni plavalci možnost zimskega plavanja v bazenu Golovec, in to vsak dan od 8. do 11., od 14. do 17. in od 19. do 21. ure (med 16. in 17. uro so za rekreativce odprte le štiri proge). Odrasli bodo plačali za obisk 5,50 evra, študenti, upokojenci in invalidi 4,50 evra, otroci do 12 let 4 evre, družinska vstopnica pa stane 15 evrov.

V kranjskem pokritem olimpijskem bazenu je rekreativno plavanje možno tudi pozimi. Sezona traja od septembra do konca junija, cena dnevne vstopnice je 6 evrov. Vstopnica velja za triurni obisk v času obratovanja bazena za rekreacijo, torej od nedelje do petka od 7. do 22. ure, ob sobotah pa od 9. do 22. ure. Za otroke, upokojence, invalide in študente je cena vstopnice 4 evre, možen je tudi nakup mesečnih, sezonskih ali kuponskih vstopnic za 12 obiskov. Občasno je bazen za rekreacijo zaprt zaradi plavalnih ali vaterpolskih tekmovanj.


Tri mestne občine brez zimske ponudbe


Tudi v Velenju lahko rekreativci pozimi plavajo v bazenu, ki je odprt od ponedeljka do nedelje od 10. do 22. ure. Cena dopoldanske vstopnice je 3,70 evra, popoldanske pa 5,30 evra.

V Novem mestu manjši plavalni bazen oziroma dvoransko kopališče obratuje ob OŠ Grm, in sicer od 6. ure do 21.45, vendar izključno po vnaprej objavljenem razporedu vadbe. V dopoldanskem času je namenjen brezplačnim plavalnim tečajem predšolskih otrok in učencev, popoldanske termine zapolnjujejo člani športnih društev in druge zaključene skupine sezonskih uporabnikov, ki jim Zavod Novo mesto kot upravljavec zaračunava uporabo na uro. Bazen obratuje med šolskim letom, od oktobra do junija, od ponedeljka do petka. Povprečna zasedenost je 180 ur na mesec. Za vsako individualno uro plavanja za odrasle je treba plačati 25 evrov, v skupinah pa 30 evrov na mesec za plavanje enkrat na teden. V tem mandatu v Novem mestu načrtujejo gradnjo pokritega bazena v Češči vasi, ki bo nadgradnja Olimpijskega vadbenega centra.

Na Ptuju imajo rekreativni plavalci možnost zimskega plavanja v pokritem 25-metrskem bazenu v Termah Ptuj. Notranje kopališče je odprto vsak dan od 8. do 22. ure. V 25-metrskem bazenu je ves čas ena steza rezervirana za rekreativce. Vsak petek ob 19. uri in soboto ob 8.30 je ob bazenu brezplačno na voljo strokovnjak iz PK Terme Ptuj. Vsak delavnik po 19. uri je cena vstopnice za odraslo osebo 7 evrov, ob koncih tedna pa 7,50 evra.

Med večjimi občinami, ki pokritega zimskega bazena (še) nimajo, so Murska Sobota, Nova Gorica in Slovenj Gradec, ki načrtujejo gradnjo pokritega bazenskega kompleksa in je trenutno v fazi pridobitve evropskih sredstev.

Preberite še:

Komentarji: