Paraplegiki ljubljanske pokrajine zbirajo za kombi

Licitacija za večerjo z znanimi Slovenci še do ponedeljka. Za prilagojeno vozilo potrebujejo okoli 40.000 evrov.
Fotografija: To je edina možnost za mnoge člane, da gredo k zdravniku. FOTO: Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine
Odpri galerijo
To je edina možnost za mnoge člane, da gredo k zdravniku. FOTO: Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Ljubljana – Med tem ko se društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine pripravlja na praznovanje svoje 40. letnice, se bode s težavo, ki se pojavlja bistveno bolj pogosto kot vsakih 40 let. Njihov kombi, eden od dveh, ki ju nujno potrebujejo za vsakodnevne prevoze članov, je v zadnjih izdihljajih, zato zdaj zbirajo sredstva za novega. V ta namen so pripravili licitacijo za večerjo z znanimi Slovenci, ki bo potekala še do ponedeljka, 19. novembra.

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine združuje nekaj več kot tristo članov z območja 38 občin, to so predvsem osebe z okvaro hrbtenjače, ki so nastale zaradi različnih poškodb. Za mnoge je prevoz z društvenim kombijem edina možnost, da gredo vsak dan v šolo, službo, k zdravniku in po drugih vsakodnevnih opravkih ter navsezadnje na rekreacijo ter razne dejavnosti in srečanja, ki jih pripravljajo v društvu.

Kombi mora biti prilagojen s klančino. FOTO: Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine
Kombi mora biti prilagojen s klančino. FOTO: Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine


S kombijem (prevozi sodijo med posebne socialne programe društva) opravijo po 90.000 kilometrov na leto, za novega pa potrebujejo skoraj 40.000 evrov, saj ga je treba tudi prilagoditi za invalide, je povedala predsednica društva Mirjam Kanalec. Do zdaj so nekaj sredstev zbrali, a še zdaleč ne dovolj; odziv med podjetji je bil za zdaj bolj slab, v državnem in občinskih proračunih pa za ta namen ponavadi tudi ni posebnih postavk.
 

Ozaveščanje po šolah


Med člani društva sta približno dve tretjini paraplegikov in tretjina tetraplegikov, podobna je razdelitev po spolu (tretjina je žensk). Med vzroki okvar njihovih hrbtenjač so na prvem mestu prometne nesreče, sledijo padci in skoki v vodo, poškodbe med športnimi dejavnostmi, rak ali kap hrbtenjače, je naštela Mirjam Kanalec. Sama je za vselej pristala na invalidskem vozičku pri 16 letih, zaradi prometne nesreče. »Bilo je leta 1984. Šli smo na sladoled z motorjem, bila sem sopotnica, brez čelade in vsakršne druge zaščite. V svojem primeru res lahko rečem: Mladost je norost,« je opisala.

O nesreči govori brez zadržkov, pravzaprav je to del programa ozaveščanja, ki ravno tako sodi med dejavnosti društva. Člani obiskujejo šole in poskušajo z osebnimi izpovedmi ozaveščati mladino. »Med drugim jim želimo povedati tudi to, da to, da ne moreš več hoditi, sploh ni največji med našimi problemi. Tu so inkontinenca, nenehne bolečine, krči in tudi preležanine,« je poudarila Mirjam Kanalec.

S socialnimi programi pomagajo več kot 300 članom. FOTO: Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine
S socialnimi programi pomagajo več kot 300 članom. FOTO: Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine


Njihovi člani so stari v povprečju 56 let, v zadnjem času so sprejeli več starejših ljudi, ki so postali zaradi poškodbe para- ali tetraplegiki. »To je znamenje, da smo uspešni pri ozaveščanju mladine,« je dobrovoljno sklenila predsednica društva ljubljanskih paraplegikov. »Smo edino društvo, ki si ne želi novih članov.« Kljub temu so jih samo ta ponedeljek, ko je dodala, sprejeli sedem. Z večino ljudi s podobnimi težavami se srečajo že v Soči, kjer so na rehabilitaciji; tam pripravljajo predstavitve, predvsem pa jim pomagajo z izkušnjami.

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je sicer eno od devetih v Sloveniji, ki so združeni v zvezo paraplegikov. Vsa imajo skupaj nekaj več kot tisoč članov, po besedah Mirjam Kanalec le odstotek para- in tetraplegikov ni vključen v društveno življenje.

Komentarji: