Več časa, preživetega na družbenih omrežjih, večja možnost za depresijo

Britanski raziskovalci so v študiji še odkrili, da uporaba družbenih omrežij vpliva na kakovost spanca. 
Fotografija: Dekleta tudi več časa preživijo na družbenih omrežjih kot fantje. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
Dekleta tudi več časa preživijo na družbenih omrežjih kot fantje. FOTO: Dado Ruvic/Reuters

Najstnice so zaradi več časa, preživetega na družbenih omrežjih, bolj nagnjene k depresiji kot fantje. Svoje k slabemu razpoloženju dodata še spletno nadlegovanje in pomanjkanje spanja, ugotavljajo britanski raziskovalci.

V študiji, ki so jo opravili na Univerzitetnem kolidžu v Londonu, so ugotovili, da imajo okoli tri četrtine 14-letnic, ki trpijo zaradi depresije, še nižjo samopodobo, so nesrečne zaradi zunanjega videla in spijo manj kot sedem ur.
Rezultati so po navedbah Guardiana zaskrbljujoči, saj so zbrali več dokazov, kako se vse več deklet in mladih žensk bori z duševnimi težavami, ki lahko vodijo tudi v samopoškodovanje ali samomor. Med najstniki in mladimi moškimi so zaznali manj težav.

Raziskovalci so v okviru študije govorili s skoraj 11.000 14-letniki.

Med drugim so ugotovili, da dekleta precej več časa preživijo na družbenih omrežjih kot fantje in imajo več možnosti za pojav simptomov depresije, kar lahko povezujejo z interakcijo s platformami kot so Instagram, WhatsApp in Facebook. Dve od petih deklet dnevno družbena omrežja pregledujeta najmanj tri ure.

Posledično so dekleta tudi večkrat žrtve spletnega nadlegovanja, kar vodi v slabo voljo in tudi depresijo. Uporabo družbenih omrežij so povezali še s slabimi spalnimi navadami. Gre za to, da mladi ostajajo pokonci zaradi uporabe, nato pa jih budijo še obvestila na telefonih, ki jih imajo ob postelji.

Komentarji: