Vejpanje: Škodljiva iniciacija v kajenje

V ZDA skoraj sto primerov skrivnostne bolezni, ki bi lahko bila povezana z uporabo elektronskih cigaret, slovenska stroka opozarja
Fotografija: Elektronske cigarete so med mladimi vedno bolj priljubljene. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Elektronske cigarete so med mladimi vedno bolj priljubljene. FOTO: Reuters

Medtem ko ameriški mediji še ­vedno spremljajo mlade, ki jih je v zadnjem času prizadela neznana pljučna bolezen, po mnenju zdravnikov najverjetneje povezana s kajenjem elektronskih cigaret ali vejpanjem, tudi v Sloveniji ugotavljajo, da je na osnovnih in srednjih šolah uporaba tovrstnih cigaret precej razširjena. V raziskavi, ki so jo v NIJZ izvedli lani, so šolski delavci poročali o uporabi na 43 odstotkih sodelujočih šol iz Slovenije.

Skrivnostna pljučna bolezen, kakor so jo poimenovali v ameriških medijih, med njimi v Washington Postu in New York Timesu, je menda prizadela približno sto ljudi. Čeprav za zdaj ne vedo, kaj jo je povzročilo, jo je mogoče povezati z elektronskimi cigaretami oziroma s sestavinami, ki jih ljudje vdihavajo med vejpanjem. Prav tako ni zadostnih dokazov, da je krivec za njihovo stanje nalezljiva bolezen. Ker se oboleli ne odzivajo na antibiotike, zdravniki sumijo, da je vzrok za njihovo počutje toksična sestavina.


Posledice še niso znane


Med obolelimi, ki so jih v zadnjem času sprejeli v ameriških bolnišnicah, je bilo največ najstnikov oziroma mladih odraslih. Pred tem so tožili zaradi težav z dihanjem in bolečin v prsih, nekateri so imeli vročino, kašljali so, bruhali in imeli diarejo. Skupno jim je bilo tudi to, da so v zadnjem času uporabljali elektronske cigarete, v dvajsetih primerih naj bi ob tem vdihavali nedovoljene substance, kot so različna olja s THC. Za zdaj ni znano, kakšne bodo posledice bolezni, zato zdravniki svarijo ljudi, da naj bodo pozorni na ­omenjene simptome.

Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni je po besedah glavnih zdravstvenih uradnikov v preteklih tednih tesno sodeloval z zdravstvenimi službami v vsaj petih zveznih državah, da bi ugotovili vzrok za to nepoznano pljučno bolezen. Za zdaj je potrjenih nekaj več kot 30 primerov, skupaj pa preiskujejo skoraj sto v štirinajstih ameriških državah.Skrivnostna pljučna bolezen, kakor so jo poimenovali v ameriških medijih, med njimi v <em>Washington Postu</em> in <em>New York Timesu</em>, je menda prizadela že približno sto ljudi. Čeprav za zdaj ne vedo, kaj jo je povzročilo, jo je mogoče povezati z e
Skrivnostna pljučna bolezen, kakor so jo poimenovali v ameriških medijih, med njimi v Washington Postu in New York Timesu, je menda prizadela že približno sto ljudi. Čeprav za zdaj ne vedo, kaj jo je povzročilo, jo je mogoče povezati z e


Mamljive za mladino


E-cigarete so zlasti med mladimi v ZDA zelo priljubljene. Lani je v eni izmed raziskav več kot tri milijone srednješolcev pritrdilno odgovorilo na vprašanje, ali so pretekli mesec uporabili tovrstno pripravo za kajenje.

Tudi iz slovenskih šol poročajo, da je uporaba precej razširjena. Po raziskavi, ki so jo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) izvedli lani, so šolski delavci med mladimi zasledili elektronske cigarete na kar 43 odstotkih šol (39 odstotkov osnovnih in 53 odstotkov srednjih).

NIJZ je večkrat opozoril, da so elektronske cigarete za mladino­ zelo škodljive, saj večinoma vsebujejo nikotin, ki povzroča zasvojenost. »Mlajši ko je posameznik ob začetku uporabe nikotina, verjetneje je, da bo postal zasvojen, in bolj bo zasvojen. Nikotin pri mladostniku poveča tudi tveganje za zasvojenost z drugimi drogami,« so poudarili. Poleg tega elektronske cigarete (tako tiste z nikotinom kot tiste brez njega) vsebujejo številne kemične snovi, ki so dodaten dejavnik tveganja za zdravje mladostnikov in kajpak odraslih. Elektronska cigareta namreč deluje tako, da s pomočjo baterije segreva posebno tekočino, ki se spremeni v aerosol, tega pa nato vdihava uporabnik.

Raziskave NIJZ so tudi pokazale, da so mladi bolj dovzetni za vejpanje kot odrasli. Med anketiranimi 17-letniki iz vse Slovenije je leta 2017 več kot tretjina vprašanih poročala o uporabi elektronskih cigaret, v zadnjih 30 dneh pa več kot desetina.

FOTO: Phil Noble Reuters
FOTO: Phil Noble Reuters


Slab nadomestek kajenja


V »življenju« elektronske cigarete so zadnji podatki pravzaprav zastareli. Na trgu je namreč šele deset let, zato so njeni učinki bistveno manj raziskani in znani kakor pri tobačnih izdelkih. Je pa res, so dodali v NIJZ, da elektronske cigarete vsebujejo manj škodljivih snovi kot tobačni dim, zato so najverjetneje vendarle manj škodljive. Uporaba elektronskih cigaret je lahko koristna za kadilce, ki nikakor ne zmorejo opustiti te navade, a je tudi te treba spodbujati, da pozneje opustijo še elektronske cigarete. NIJZ zato ves čas opozarja, da e-cigarete niso rešitev za prenehanje kajenja in da je premalo znanega o njihovih stranskih učinkih. Takšne cigarete so za mlade iniciacija v kajenje, pri prekaljenih kadilcih pa vzdrževanje odvisnosti od nikotina.

Kako razširjena in sporna je uporaba takšnih izdelkov, kaže tudi letošnje opozorilo ob dnevu brez cigarete, ki so ga preimenovali v dan brez (elektronske) cigarete. »Uporabnik elektronskih cigaret je izpostavljen rakotvornim, dražilnim in strupenim snovem, obseg te izpostavljenosti je odvisen od značilnosti izdelka in tekočine ter načina uporabe elektronskih cigaret,« so sporočili iz NIJZ.

Dodali so, da veliko dokazov kaže, da lahko kemične snovi v aerosolu elektronskih cigaret povzročijo spremembe v telesu, ki vodijo v različne bolezni, kot so rak, bolezni srčnožilnega sistema in bolezni dihal. »Mladostniki, ki uporabljajo elektronske cigarete, več kašljajo in piskajo pri dihanju, če imajo astmo, pa izkusijo pogostejša poslabšanja te bolezni.«


Vemo premalo?


Nekoliko drugačne so izkušnje kadilcev, zbranih v Združenju vejperjev Slovenije. Tam podpirajo uporabo elektronske cigarete kot pripomočka pri opuščanju kajenja ali kot manj škodljivo alternativo klasični cigareti, kot je povedal Slaven Kalebič iz združenja. V primeru obolelih v ZDA je opozoril, da so poročali o uporabi olja s THC. »Glede na okoliščine, o katerih je mogoče brati, gre najverjetneje za zastrupitev s THC,« je razmišljal in dodal, da elektronska cigareta temu ni namenjena, poleg tega gre najbrž za uporabo ­nelegalnih izdelkov, ki se zdaj množično pojavljajo na črnem trgu.

Branko Nikolić, snovalec blagovne znamke Q Vapehouse, meni, da je članek o skrivnostni bolezni in vejpanju absolutno zavajanje, brez relevantnih informacij. »To je podobno, kot da bi rekli in napisali, da imamo v Sloveniji dva primera zastrupitve, za katero je po vsej verjetnosti kriva voda, to pa zato, ker oba pacienta pijeta vodo. O vejpanju je bilo narejenih­ ogromno raziskav, čeprav NIJZ meni, da še vedno premalo. Vendar to ni res. O gensko spremenjeni hrani jih je bilo narejenih bistveno manj, pa se tiče vseh nas, vejpanje pa le kadilcev.«

Nikolić je prepričan, da vejpanje s tekočino za elektronsko cigareto ne more povzročiti opisane alergijske reakcije. Reakcijo lahko povzroči le pri ljudeh, ki so občutljivi na propilen glikol, kar se kaže v rahlo pekočem občutku v žrelu. Poleg propilen glikola je v tekočini, namenjeni elektronski cigareti, samo še rastlinski glicerin, prehranske arome in po potrebi nikotin.
»Nihče ne pravi, da je vejpanje zdravo, je pa 95 odstotkov manj škodljivo od klasične tobačne cigarete. Namesto da bi nekaj naredili za kadilce, na leto jih po podatkih NIJZ v Sloveniji umre več kot 3600, jih strašimo pred elektronsko cigareto in odvračamo od namere, da bi opustili kajenje.«

Raziskave NIJZ so tudi pokazale, da so mladi bolj dovzetni za vejpanje kot odrasli. FOTO: Shutterstock
Raziskave NIJZ so tudi pokazale, da so mladi bolj dovzetni za vejpanje kot odrasli. FOTO: Shutterstock


Psihološki ustroj cigarete


Nikolić je tudi poudaril, da v Sloveniji velja prepoved prodaje mladoletnim in da v nobeno njihovo poslovalnico mladoletni nimajo vstopa. Je pa po njegovem še drug problem, in sicer naša neozaveščenost, kaj elektronska cigareta sploh je. Pred kratkim ga je poklicala mama tretješolke, ki ji je šolska svetovalna delavka navaden kemični svinčnik zamenjala z elektronsko cigareto. Torej je po njegovem tudi statistika, koliko uporabnikov elektronske cigarete je pri nas, lahko problematična. Še hujše, tako Nikolić, je stališče NIJZ, da je kajenje vezano le na nikotin. »To ni res. To ni glavni vzrok za kajenje, ampak celoten psihološki ustroj cigarete, od dima, arome, navade ... Elek­tronska cigareta ponazarja vse to, nadomesti »tvojih 5 minut«, in zato pomaga pri odvajanju od kajenja.« Skratka, Nikolić se sprašuje, ali za tovrstnimi članki iz tujine le ne stoji tobačna industrija s svojimi interesi. Da so otroci in najstniki tako ali tako eno izmed najmočnejših orožij proti elektronski cigareti, je Nikolić pred časom pisal v članku, v katerem je zavrnil tezo, da elektronska cigareta pri mladih vodi v kajenje klasičnih tobačnih cigaret.

»Te raziskave so pokazale samo to, da najstniki, ki so poskusili elek­tronsko cigareto, prej ali pozneje poskusijo tudi klasično tobačno cigareto, vendar v veliki večini ne postanejo redni uporabniki ne ene ne druge.«

Preberite še:

Komentarji: