Država je za testiranje potrošila 120 milijonov evrov

Hitro testiranje od 23. avgusta le še samoplačniško. Cena testiranj ne bo smela presegati 12 evrov.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

V Sloveniji so v ponedeljek ob 1734 PCR-testih potrdili 88 okužb z novim koronavirusom, kar je največ potrjenih okužb na dan po 17. juniju. Sedemdnevno povprečje števila novih okužb znaša 54, štirinajstdnevno pa 38,1. Trenutno je v bolnišnični oskrbi 28 oseb, od tega devet na intenzivni negi. Noben bolnik s covidom-19 ni umrl. S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo doslej cepljenih 875.816 oseb, z vsemi pa 769.877 oziroma 36,5 odstotka, poroča spletna stran NIJZ.

Država od 23. avgusta ne bo več krila stroškov množičnega testiranja (razen za določene izjeme), zato se v zvezi s tem odpirajo številna vprašanja. Na nekatera od njih sta na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 odgovorila minister za zdravje Janez Poklukar in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.Janez Poklukar je spomnil, da so si strokovnjaki edini v tem, da je cepljenje edina učinkovita zaščita proti virusu. Kot zdravnik in minister se zavzema za to, da bomo jeseni in pozimi vsi lahko uporabljali javni prevoz, hodili v šolo, obiskovali javne prireditve, kar bo precej lažje, če bodo ljudje cepljeni: »Več ko nas bo cepljenih, bolj varni bomo kot družba. «

Minister je pojasnil, da je epidemija močno prizadela finančno situacijo države: za hitre teste je plačala 50 milijonov, za PCR 70 milijonov, za hospitalizacije bolnikov s covidom pa okoli 200 milijonov.

Od 23. avgusta bo po na novo sprejeti uredbi testiranje samoplačniško, razen za določene izjeme, in sicer: uporabnike zdravstvenih storitev, oskrbovance socialnovarstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domovih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke. Med izjemami so tudi ljudje, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar izkažejo s potrdilom zdravnika.

V šolah se bo še naprej izvajalo samotestiranje s hitrimi testi. Način izvajanja v novem šolskem letu bodo še določili skupaj z ministrstvom za šolstvo, je napovedal Poklukar.

Cene samoplačniškega testiranja po novem ne bodo smele preseči 12 evrov.

Ministrstvo za zdravje je skupaj z NIJZ pripravilo novo digitalno rešitev, mobilno aplikacijo zVem. Na prenosnem telefonu si je že od petka mogoče naložiti digitalno covidno potrdilo in dostop do digitalne zdravstvene kartoteke.

Tudi za prenos potrdila z mobilne aplikacije zVem je treba imeti digitalno identiteto, torej kvalificirano digitalno potrdilo ali mobilno identiteto smsPASS.

V prihodnjih dneh bodo vsi organizatorji dostopali do aplikacije za mobilne telefone (android), s katero bodo anonimno spremljali izpolnjevanje pogojev PCT obiskovalcev. V prvi polovici avgusta načrtuje ministrstvo z NIJZ nadgradnjo programske opreme: omogočili bodo dostop do programskih orodij prek spletnih portalov Google in Apple.

Milan Krek, direktor NIJZ, je predstavil epidemiološko stanje v Sloveniji in po svetu. Po njegovem definitivno prihaja nov val, na katerega se je treba pripraviti.
 

Preberite še:

Komentarji: