FOTO in VIDEO: Tako je sonda Parker poletela proti Soncu

V Sončevo korono naj bi plovilo v sedmih letih misije vstopilo 24-krat.
 
Fotografija: Sonda Parker. FOTO: Ap
Odpri galerijo
Sonda Parker. FOTO: Ap

CAPE CANAVERAL – Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes uspešno izstrelila plovilo Parker, ki naj bi kot prvo vstopilo v Sončevo korono. Izstrelitev je bila sicer načrtovana za soboto, vendar so jo zaradi tehničnih težav preložili na danes.

Sondo so iz Nasinega izstrelišča na Cap Canaveralu na Floridi izstrelili ob 3.31 po lokalnem času (9.31 po srednjeevropskem).
Plovilo Parker, vredno 1,5 milijarde dolarjev, bo najprej poletelo proti Veneri, ki je drugi Soncu najbližji planet. Nato bo poskušalo izkoristiti Venerino gravitacijo za pridobitev hitrosti za približevanje Soncu. To se bo začelo novembra. V Sončevo korono naj bi potem plovilo v sedmih letih misije vstopilo 24-krat.700 kilogramov težko plovilo brez posadke bo Sonce opazovalo z razdalje 6,1 milijona kilometrov, kar je sedemkrat bliže od katerega koli plovila doslej. Krožilo bo s hitrostjo več kot 690.000 kilometrov na uro.

Čeprav se zdi razdalja še vedno velika, so tam po besedah upravljavcev misije že zelo visoke temperature. Na strani sonde, obrnjeni proti Soncu, bo namreč temperatura dosegla 1370 stopinj Celzija. Pred temi visokimi temperaturami bo plovilo ščitilo karbonsko okovje, ki bo temperaturo ohranjalo na okoli 30 stopinjah.

FOTO: Ap
FOTO: Ap


Povsem blizu Sonca


Za proučevanje korone so se odločili, ker se temperatura z oddaljevanjem od Sonca povečuje, kar je v nasprotju s fizikalnimi zakonitostmi. Na površju Sonca je namreč okoli 5500 stopinj Celzija, v koroni pa temperatura doseže 5,5 milijona stopinj Celzija. Zakaj se to dogaja, se astrofiziki sprašujejo že več desetletij.

Sonda Parker. FOTO: Reuters
Sonda Parker. FOTO: Reuters

S to misijo želijo izboljšati tudi napovedovanje vesoljskega vremena. Solarne nevihte namreč lahko povzročijo električni mrk na Zemlji ali okvaro satelitov. Z vrsto instrumentov bodo merili magnetno in električno polje Sonca ter tudi delce z visoko energijo.

To je prvo vesoljsko Nasino plovilo, poimenovano po še živečem znanstveniku. Ime je dobilo po danes 91-letnem astrofiziku Eugenu Parkerju, ki je vse svoje življenje posvetil proučevanju Sonca. »Zelo je vznemirljivo, da bomo lahko Sonce končno pogledali od blizu,« je maja povedal Parker.

Oktobra namerava sondo proti Soncu poslati tudi Evropska vesoljska agencija. Gre sicer za dva ločena projekta, a je pričakovati, da bodo v prihodnosti tesno sodelovali.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Komentarji: