Inšpektorji obdelali Jelka Kacina. To so ugotovili

Zaradi neuporabe maske so Kacinu očitali delitev na prvo- in drugorazredne. A vladni govorec je našel pojasnilo tudi za svoje dejanje.
Fotografija: Jelko Kacin. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Jelko Kacin. FOTO: Leon Vidic, Delo

Milan Krek je bil zaradi nenošenja maske kaznovan. A ni edini, ki ga je bilo moč videti brez nje. Na eni od vladnih tiskovnih konferenc je kamera ujela vladnega govorca za covid 19 Jelka Kacina, ki je pred kamero nosil masko, ko je odhajal iz njenega kadra, pa si jo je snel. A to je storil malo prezgodaj, saj so mnogi to njegovo potezo uzrli.

Posnetek njegovega dejanja se je kot požar razširil po družabnih omrežjih, mnogim pa je zaradi tega zavrela kri. Očitali so mu delitev na prvo- in drugorazredne, Kacin pa je prek twitterja odvrnil: »Tako govorec kot tudi vsi ostali nastopajoči na NK, člani ekipe, fotograf in tolmačke (razen med tolmačenjem) ves čas dosledno nosimo maske. Po nastopu ima vsak nastopajoči, tudi govorec, ob svojem stolu kozarec vode. Za pitje vsak masko sname, a si jo potem takoj ponovno nadene.«Njegov primer je pod drobnogled vzel inšpektorat za delo, ki je ugotovil naslednje: 

»Vezano na vaše pisanje pojasnjujemo, da je bil v času medijskega nastopa. Kacina v prostoru za novinarske konference Vlade RS, v RS v veljavi Odlok o začasnih ukrepih za zmanjševanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. V 1. odstavku 2. člena Odloka je določeno, da je uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih ter tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra. V tem primeru gre za zaprt prostor, saj konferenčno dvorano pokriva streha in ima zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten oziroma stranic pri tem pa okna in vrata štejejo kot del zaprte površine. Konferenčna dvorana pa takrat ni predstavljala javnega prostora, na kar je Inšpektorat RS za delo (IRSD) opozoril tudi ZIRS. Javni prostor je vsak prostor, ki je brezpogojno ali pod določenimi pogoji dostopen vsakomur. Ta pogoj v času izvajanja novinarske konference ni bil izpolnjen, saj je bil dostop omejen le na povabljene, npr. novinarji so konferenci lahko sledili preko ZOOM-a. Glede na navedeno, Odlok ni veljal za gibanje in zadrževanje v prostoru za novinarske konference Vlade RS.


V prostorih delodajalcev pa tako velja veljavna zakonodaja s področja varnosti in zdravja pri delu, zlasti Zakon o varnosti in zdravju pri delu in na njegovi podlagi izdani podzakonski akti. Ta zakonodaja ne predpisuje konkretnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, zato je v teh primerih treba upoštevati navodila in priporočila medicinske stroke, kot so Ministrstvo za zdravje, Nacionalni inštitut za javno zdravje ter specialisti medicine dela, prometa in športa. V objavljenih navodilih medicinske stroke se kot splošen ukrep poudarja upoštevanje osnovnih temeljnih higienskih ukrepov in zagotavljanje medosebne razdalje vsaj 1,5 metra.

Glede na predhodno zapisano ter glede na ugotovitev, da v konkretnem primeru ni bilo možno ugotoviti, da je bil g. Kacin v času jemanja maske z obraza in potem tudi brez maske v prostoru na razdalji, manjši od 1,5m, je IRSD postopek ustavil.
«

Dodatno smo vprašali, ali so pri Jelku Kacin preverili, ali mu je bil kdo 1,5 metra bliže. Ko odgovor prejmemo, ga bomo objavili.

Komentarji: