Koronavirus pobral naročila, a ne tudi prispevkov, najemnin in kreditov

V slovenskem gospodarstvu je 68 tisoč samozaposlenih, mnogi so zaradi koronavirusa čez noč ostali brez naročil.
Fotografija:
Odpri galerijo

Okuženih z novim koronavirusom je iz dneva v dan več, a poleg zdravstvene krize se odpirajo še mnoga druga žarišča. V gospodarstvu so sprva najglasneje tarnala največja podjetja, zato so preslišani ostali samozaposleni, čeprav so mnogi med njimi čez noč ostali brez dela.

Posledice novega koronavirusa so vse širše in globlje, zato se nenehno kažejo nove ljudske stiske, četudi ne gre za okužene ljudi. Samo nekaj primerov. Skorajda brez strank je ostala samozaposlena učiteljica joge, ker se njene stranke bojijo priti na skupinsko vadbo.

Kulturne, gospodarske in ostale družbene organizacije ena za drugo ukinjajo dogodke, v zrak izginja več tedensko in mesečno delo, posledično pa brez prihodkov ostajajo tudi njihovi podizvajalci; katering, voditelji, prevajalci, tehnična podpora … Obstajajo restavracije, ki so imele še pred dvema tednoma preko sto rezervacij, sedaj nobene. Še huje je za manjše gostinske obrate. Nekateri med njimi večino prihodkov ustvarijo s kateringom in čeprav so imeli za marec že poln urnik, so čez noč ostali brez naročil.

Enako zgodbo nam je pripovedovala sveža diplomantka japonologije in profesorica geografije. Uradni naziv je prejela lani, takoj odprla status samostojne podjetnice, zraven naredila še tečaj za turistično vodičko, kruh pa si je služila kot vodička za različne naročnike. Toda zaradi novega koronavirusa nima niti enega naročila v mesecu marcu, prav tako je vse prazno za prihodnje mesece.
Stiske so precejšnje
Takšnih zgodb, ki niti ne potrebujejo imena, je samo več in več, največkrat en kritičen primer vpliva na mnoge druge v »prehranjevalni verigi«. Ostajajo jim zgolj prispevki, najemnine, krediti za najem prostorov … in prazne denarnice. Stiske so precejšnje, zato je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije pozvala državo, naj v interventni zakon vključi tudi ukrepe za ranljivo skupino samozaposlenih, teh naj bi bilo v gospodarstvu kar 68 tisoč. V javnem pozivu so zapisali, da je v okviru interventnega zakona predvidenih 51,5 milijonov evrov oziroma subvencija države v višini 40 odstotkov za plačilo nadomestila za čakanje na delo doma, a pri tem pogrešajo ukrepe za samozaposlene.
»Zavedati se moramo, da so prav samozaposleni najranljivejša skupina. V primeru, ko neka samozaposlena frizerka zboli ali pa zaradi strahu pred koronavirusom ostane brez dela, je ogrožena njena eksistenca. Zato od države pričakujemo, da bo ustrezno poskrbela tudi za samozaposlene,« je rekel predsednik OZS Branko Meh.
Ukrepi naj veljajo tudi za vse samozaposlene
Zraven so na OZS podali predloge, naj bodo postopki dokazovanja izpada dohodkov zaradi posledic novega koronavirusa enostavni, odstotek sofinanciranja nadomestila za čas čakanja delavca doma naj se zviša na vsaj 50 odstotkov, ob tem pa naj se država odpove plačilu prispevkov in dohodnine za zaposlenega v času čakanja na domu.
Poleg tega zahtevajo, da država že od prvega dne odsotnosti zaradi koronavirusa nosi tudi breme bolniških. »Predlagamo da enako velja tudi za tiste, ki so zaradi virusa v karanteni ali jim je odrejena samoizolacija. Ti ukrepi naj veljajo tudi za vse samozaposlene v gospodarstvu,« so zapisali. 
Osnutek zakona o interventnem ukrepu bo sicer na vladi predvidoma danes, novi/stari gospodarski minster Zdravko Počivalšek pa je že včeraj na ministrski predstavitvi obljubil, da bodo ukrepi za omejitev posledic širjenja koronavirusa namenjeni tudi samozaposlene in mala podjetja.
 

Komentarji: