Managerjeva lestvica: to so najbogatejši Slovenci

Vrednost premoženja stoterice letos znaša 5,8 milijarde evrov, kar je 147 milijonov več kot lani.
Fotografija: Iza Login. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Iza Login. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Že sedmič zapored na vrhu Managerjeve lestvice ostajata zakonca Iza Sia in Samo Login. Njuno premoženje so ocenili na 689 milijonov evrov. Verjetno ga skoraj ni Slovenca, ki ne bi poznal katere od njunih stvaritev, ki je prišla iz podjetja z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7. Tega sta januarja 2017 prodala kitajskemu holdingu United Luck Group za kar milijardo dolarjev. Če bi ga prodajala danes, Manager računa, da bi zanj lahko iztržila dvakrat oziroma trikrat toliko kot v 2017.

Na drugem mestu sta Sandi Češko in partnerica Livijo Dolanc, ki sta se nekoliko približala Loginoma (premoženje ocenjeno na 345 milijonov evrov). »Glavnina premoženja je ocena kupnine za 55-odstotni delež v Studiu Moderna, razlog za rast pa je vroča prodaja ležišč v ZDA, kjer se kosata s tamkajšnjimi borznimi zvezdami,« ugotavljajo pri Managerju.

Na tretjem mestu je z 210 milijoni evrov premoženja Marko Pistotnik, ki je tudi znan iz zgodbe Outfit7.

Od četrtega mesta naprej sledijo:
  • 4. družina Lah: 164 milijonov evrov
  • 5. Damian Merlak: 148 milijonov evrov
  • 6. Igor Akrapovič: 139 milijonov evrov
  • 7. Tatjana in Albin Doberšek: 123 milijonov evrov
  • 7. Franc Frelih: 123 milijonov evrov
  • 9. družina Šešok: 120 milijonov evrov
  • 10. Tone Strnad: 118 milijonov evrov

Najvišji skok je uspel Juretu Knezu, največjemu lastniku trboveljskega Dewesofta. Vrednost premoženja se je po oceni Managerja praktično podvojila na 73,8 milijona evrov. Med novinci sta športna asa Goran Dragić in Anže Kopitar. Premoženje prvega ocenjujejo na 51,4 milijona evrov, Kopitarja pa na 31,5 milijona evrov. Poleg omenjenih športnikov so med novinci še nekdanji sanator Elana Uroš Korže, večinski lastnik proizvajalca kmetijske mehanizacije SIP Šempeter, družina Moškotevc, ki se ukvarja z gradbeništvom in uvozom pijač (VOC Ekologija in Ahac), izkušeni podjetnik in vlagatelj Boštjan Marovt (Metro) ter izdelovalec vrat Roman Pirnar.

Vrednost premoženja stoterice letos znaša 5,8 milijarde evrov, kar je 147 milijonov več kot lani. Ne glede na to pa se je prag za vstop na lestvico 100 slovenskih najtežjih znižal na 20,9 milijona evrov.

Komentarji: