Namigi prireditev: Bi flamenko, Večja od vseh in Polž na potepu na kitovem repu

Začenja se drugi festival flamenka, v Kranju krstna uprizoritev monodrame Roka Vilčnika - rokgreja in gostovanje Lutkovnega gledališča Maribor v ljubljanski Drami.
Fotografija: Urška Centa: ENO-ONE Foto Mamoot
Odpri galerijo
Urška Centa: ENO-ONE Foto Mamoot

Petek, 14. februarjaGLASBA IN PLES
 

Mednarodni bienalni festival Bi flamenko


Cankarjev dom, Linhartova dvorana, ob 19. uri

Druga izdaja mednarodnega festivala flamenka Bi flamenko ima povsem enako sporočilo kot uvodna. Festival je bil ustanovljen z željo tudi domačemu občinstvu pokazati, da je flamenko sodobna, dinamična, ustvarjalna ter še kako kreativna veja plesne in glasbene ustvarjalnosti. Čeprav z eno nogo v bogati zgodovini, pa zato z drugo trdno v sedanjosti, a s pogledom, uprtim v prihodnost. In takšni so tudi nastopajoči na letošnjem bienalu; mlada, prodorna in pogumna skupina ustvarjalcev, ki se ne bojijo premikati meja, biti drzni ter pri tem še kako očarljivi in zapeljivi. Na festivalu bosta tudi dve premieri domačih ustvarjalcev, s katerimi se bodo ti postavili ob bok španskim »mladim mačkom« te čudovite umetniške zvrsti. Festival bo potekal od petka, 14., do torka, 18. februarja.

Prvi dan bodo na sporedu plesna predstava ENO – ONE koreografinje Urške Cente (na fotografiji), kitarist Rafael Riqueni in didžejski dvojec Los Voluble: Flamenko ni zločin (Flamenco Is Not a Crime).


PREDSTAVA

Večja od vseh


Prešernovo gledališče Kranj, Stolp Škrlovec, ob 20. uri

VEČJA OD VSEH Foto Nada Žgank
VEČJA OD VSEH Foto Nada Žgank


Krstna uprizoritev monodrame večkrat nagrajenega dramatika Roka Vilčnika - rokgreja. Protagonistka je Pikapolonica Zmagoslava Marjetica Nogavička – torej Pika Nogavička, ki jo igra Vesna Slapar.

Ta je v nasprotju z legendarno otroško junakinjo zgodb Astrid Lindgren 'zrasla'. Prav odraščanje je osrednja tema drame, vključno z otroškimi sanjami, razočaranji, s telesnimi spremembami in socialnimi obveznostmi. Že v prvih stavkih izvemo, da je Pika zrasla, da je postala tudi 'odrasla', da pege prekriva s pudrom, nosi visoke pete in nogavice iste barve ter živi v garsonjeri. A besedilo ne ostane pri začetni melodramatski zasnovi in ne igra samo na čustveno noto. Igra nekoliko spominja na Bariccov Novecento in celo na Malega princa, ki jima ni podobna le zaradi učinkovitega prikaza drugačnosti, ampak tudi zato, ker ni namenjena otrokom, temveč odraslim.


ZA OTROKE

Polž na potepu na kitovem repu


SNG Drama, Veliki oder, ob 17. uri

Polž na potepu na kitovem repu Foto Boštjan Lah
Polž na potepu na kitovem repu Foto Boštjan Lah


Lutkovno gledališče Maribor v ljubljanski Drami gostuje s predstavo po motivih slikanice Julije Donaldson in Axla Schefflerja.

Radovedni polžek bi lahko bil zaradi majhnosti in počasnosti obsojen na življenje na morski skali, a ima lastnost, ki premaga njegovo majhnost in počasnost: vedoželjnost. V želji, da bi razširil svoje obzorje, se odloči prepotovati svet. Pri tem mu pomaga kit. Režija: Mateja Kokol. Lutkovna predstava za otroke, starejše od treh let.

Več iz te teme:

Komentarji: