Nasin rover na Marsu odkril še več sledi organskih sestavin

Ameriška vesoljska agencija Nasa je v četrtek sporočila, da je njen rover na planetu Mars odkril še več organskih sestavin v 3,5 milijarde let starih skalah, v katere je rover Radovednost (Curiosity) zavrtal ob vznožju gore Sharp v kraterju Gale. Ne gre za dokaz življenja na Marsu, ampak za možnost.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Roverjevo odkritje naj bi pomenilo, da je bilo pred 3,5 milijarde leti na Marsu možno organsko življenje. Razmere naj bi bile podobne kot ob istem času na Zemlji. Življenje na Zemlji naj bi začelo prav tako nastajati približno ob istem času.

Znanstveniki Nase poudarjajo, da so organske snovi, ki jih je odkril rover, dobro ohranjene, vendar ne pomenijo dokaza življenja, ampak zgolj dokaz možnosti življenja, saj tega brez organskih snovi ni.

Curiosity vrta po Marsu od leta 2012 in nekaj organskih snovi je odkril že leta 2014. Na mestu, kjer je snovi odkril tokrat, bi lahko bilo pred milijoni let na Marsu jezero.

Rover je mimogrede odkril tudi sledi, da je bil na Marsu pred milijoni let prisoten plin metan, ki je ena od sestavin, potrebnih za organsko življenje.

Več iz te teme:

Komentarji: