Nevarni brazilski sev virusa že v Evropi?

Okuži tudi tiste, ki so že preboleli covid 19 ...
Fotografija: FOTO: Bruno Kelly, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Bruno Kelly, Reuters

Po svetu kroži vse več novih sevov virusa sars-cov-2. Po britanskem in južnoafriškem se je pojavil še brazilski, celo dva brazilska seva, enega izmed njiju so že zaznali tudi v Evropi.
 
Znanstveniki se bojijo, da tudi tisti, ki so že preboleli covid 19, niso imuni proti brazilski sev, ki naj bi bil odgovoren za obsežen drugi val epidemije v brazilski zvezni državi Amazonas na severozahodu države. V prestolnici te zvezne države v osrčju amazonskega pragozda vladajo izredne razmere. Zaradi ogromnega števila mrtvih morajo trupla odlagati v hladilnike tovornjakov, paciente pa vozijo v druge države, saj jim v bolnišnicah zmanjšuje kisika. Zdravniki se morajo odločati, kateri pacient bo dobil kisik in katerega bodo prepustili na nemilost covidu 19. Mesto z dvema milijonoma prebivalcev je bilo že v prvem valu močno prizadeto, imeli so po 100 smrti na dan. Posnetki, narejeni z letalnikom, so takrat pokazali, da so na obrobju mesta kopali množične grobove.
 
Pogled iz zraka na množična grobišča žrtev covida 19. FOTO: Bruno Kelly, Reuters
Pogled iz zraka na množična grobišča žrtev covida 19. FOTO: Bruno Kelly, Reuters


Raziskovalci so bili prepričani, da je Manaus (prestolnica Amazonasa) zaradi tako velike razširjenosti virusa (okuženih naj bi bilo 70 odstotkov prebivalcev) razvil čredno imunost, sedaj pa se vse bolj bojijo, da je veliko nalezljivejši sev virusa mutiral tako, da okuži tudi tiste, ki so razvili imunost proti prvotnemu sevu. Tudi simptomi okužbe z novim sevom so veliko hujši.


 
Velika Britanija je prepovedala vsa potovanja iz Južne Amerike, Portugalske, Paname in Zelenortskih otokov. Britanske oblasti, ki skušajo obvladati svojo različico virusa, nimajo podatkov, da bi bil brazilski sev v njihovi državi, a znanstveniki se bojijo, da je prepoved potovanja prišla prepozno in je brazilski sev že na Otoku.
 
Brazilski sev, ki so ga poimenovali B.1.1.248, so prvi odkrili Japonci ob rutinskem testiranju potnikov, ki so prispeli v Tokio, in opozorili na njegovo nevarnost. Brazilski sev je virus spremenil tako, da otežuje vezavo protiteles, ki bi mu preprečevala vstop v telo.

Komentarji: