Odslej na terenu mnogo več inšpektorjev, ki vas bodo lahko kaznovali

Inšpektorica in policist sta razkrila, kako dosledno smo v začetku januarja upoštevali ukrepe.
Fotografija: Na rekreacijo se odpravite na manj oblegane lokacije, svetuje policija. FOTO: Roman Šipić 
Odpri galerijo
Na rekreacijo se odpravite na manj oblegane lokacije, svetuje policija. FOTO: Roman Šipić 

Na današnji novinarski konferenci sta nastopila tudi Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak, ki sta razkrila najpogostejše kršitve vladnih odlokov in ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom.

image_alt
Kacin nedvoumno: Naša realnost je kruta (VIDEO)

S PKP 7 se je po besedah zdravstvene inšpektorice dodatno povečal nabor nadzornikov, pristojnih za nadzor nad obvladovanjem epidemije covida 19. Po novem lahko tudi tisti inšpektorji, ki ne prihajajo z zdravstvenega inšpektorata, nadzirajo in kaznujejo državljane, ki ne upoštevajo določb zakona o nalezljivih boleznih.


Skupno število opravljenih nadzorov inšpekcijskih organov od 4. do 10. 1. je bilo 4.176. Izrečenih je bilo 19 prekrškovnih sankcij, 452 opozoril po zakonu o prekrških in 104 upravni ukrepi. Samo zdravstveni inšpektorat je v omenjenem obdobju opravil 1.290 nadzorov. Izrekli so štiri prekrškovne sankcije po zakonu o prekrških, 76 opozoril in tri upravne ukrepe.

Inšpektorica je izpostavila primer iz Mozirja, ko so dobili prijavo, da v enem izmed lokalov poteka novoletna zabava. Ko so s policijo prispeli tja, je bil lokal zaprt, žaluzije spuščene, po trkanju pa so osebe ugasnile luč. Odgovorna oseba bo kazen dobila po pošti.

Policija napovedala poostreni nadzor
Robert Pečjak. FOTO: posnetek zaslona
Robert Pečjak. FOTO: posnetek zaslona
Pečjak je razkril, da je policija v zadnjih treh tednih je bilo opravila več kot 45.000 nadzorov. Izdanih je bilo skoraj 1.200 glob, večinoma zaradi neuporabe in nedovoljenega prehajanja občin. Največ kršitev je bilo v soboto, 9. 1. 2021, največkrat so ukrepali na območju Ljubljane, Celja, Novega mesta in Kranja.

Namestnik direktorja policije je opozoril tudi, da je prehajanje med mejami občin znotraj regije za namen rekreacije dovoljeno, a da na priljubljenih točkah prihaja do gneče. »Prosimo vse, da izberejo manj oblegane destinacije. Varnost in zdravje morata biti na prvem mestu,« je pozval in napovedal, da bo tudi ta vikend potekal poostreni nadzor.  

Na priljubljenih izletniških točkah namreč nastajajo gneča, kaosa, zapore cest, zaparkirane hiše domačinov in intervencijske poti ipd. Pečjak je pozval tudi, da parkirate samo na označenih mestih in tako, da ne ovirate nikogar.
 

Komentarji: