Psiholog Peter Markič: Nemoč ob epidemiji ni več nič sramotnega (VIDEO)

Na popoldanski novinarski konferenci direktorica Doma starejših Prevalje Stanka Vauh in psiholog Peter Markič.
Fotografija: FOTO: Raul Valcarcel, Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Raul Valcarcel, Getty Images

Zadnji podatki o okuženih s koronavirusom v Sloveniji so nekoliko boljši, v nedeljo so okužbo potrdili pri 413 ljudeh, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 24,6 odstotka vseh testiranih. Vlada je tudi nekoliko sprostila ukrepe, v t. i. varnih regijah bodo odpravljene omejitve gibanja med občinami, znova se bo vzpostavil javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, avtopralnice, kemične čistilnice ... Preberite tudiTo so zadnji podatki o okuženih, malo so boljši

Sproščanje ukrepov: to se bo zgodilo, če boste občinsko mejo prečkali brez aplikacije (VIDEO)


Neuradno: po 24. popolno zaprtje države

Maja Bratuša, namestnica vladnega govorca, je na popoldanski novinarski konferenci dejala, da je aplikacijo #OstaniZdrav preneslo 188.840 uporabnikov Android in 19.120 uporabnikov iOS (podatek za 12. december). Število vnesenih TAN-kod (podatek za zadnjih 14 dni) je 1.367.

 

»Priznam, bilo nas je strah«


Direktorica Doma starejših Prevalje Stanka Vauh je uvodoma dejala, da jih je bilo ob začetku epidemije strah.


»Dom starejših na Fari ima 190 postelj, na začetku epidemije pa smo se hitro zavedeli, da nas bo obiskala slej kot prej. Marca ob prvem izbruhu epidemije smo imeli v domu 180 varovancev in prvi val smo preživeli brez okužbe.«

Obiske so med prvim valom prepovedali, so pa ti spet bili dovoljeni v poletnih mesecih. V drugem valu epidemije pa so se dolgo uspešno branili. Prvi primer okužbe so zaznali septembra in nato drugi primer v oktobru, oba pri zaposlenih, a so oba vnosa uspešno zatrli in se okužba ni razširila dalje.
https://twitter.com/vladaRS/status/1338503159711477762
Ko se je epidemiološka slika na Koroškem poslabšala, so prvo okužbo stanovalca nato zaznali 4. novembra, način vnosa pa je ostal nepojasnjen, saj so bili prav vsi zaposleni, ki so takrat delali na tem odelku testirani s PCR-testom, ki je pokazal, da so negativni.
 

Običajna reakcija na neobičajno situacijo


Psiholog mag. Peter Markič pa je poudaril, da so stiske ob sedanji epidemiji vse večje in vse, kar se dogaja, je običajna reakcija na neobičajno situacijo. Ob tem je pozval :»Ko je duševna stiska prevelika, se za strokovno podporo obrnite na 080 5100.« Dodal je tudi, da nemoč ob epidemiji ni več nič sramotnega in da se vse več ljudi v stiski obrača na različne telefone ter strokovnjake.Komentarji: