Severna Koreja izstrelila balistično raketo


Severna Koreja je davi proti Japonskemu morju izstrelila balistično raketo, je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočila južnokorejska vojska. Izstrelitev prihaja nekaj dni po tem, ko je Pjongjang izvedel vaje s pravim strelivom blizu morske meje z Južno Korejo.

»Severna Koreja je proti Vzhodnemu morju izstrelila neidentificirano balistično raketo,« je v današnjem sporočilu zapisalo poveljstvo južnokorejske vojske, ki z omenjenim imenom označuje Japonsko morje. Drugih podrobnosti niso navedli.

Japonska obalna straža pa je plovila na območju pozvala k previdnosti zaradi »predmeta, potencialno balistične rakete, izstreljene iz Severne Koreje«, dodaja AFP.

Zadnji raketni poskus Severne Koreje je bila izstrelitev medcelinske balistične rakete Hwasong-18 na trdo gorivo, ki je 18. decembra končala v Japonskem morju.

Pred nekaj dnevi je Severna Koreja blizu morske meje z Južno Korejo izvedla vrsto vaj s pravim strelivom, zaradi česar je tudi slednja izvedla vojaške vaje in ukazala evakuacijo nekaterih južnokorejskih mejnih otokov.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v začetku tega tedna Seul označil za svojega »glavnega sovražnika« in posvaril, da ne bo okleval z uničenjem Juga, ko je obiskal glavne tovarne orožja v državi.

Več iz te teme:

Komentarji: