Slovenija v primežu virusa, čez dva tedna bomo plačali davek porasta okužb

Potrjenih aktivnih primerov okužbe je več kot 22.000.
Fotografija: Znova je bil pozitiven skoraj vsak tretji PCR-test. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Znova je bil pozitiven skoraj vsak tretji PCR-test. FOTO: Blaž Samec

V četrtek so v 5259 PCR-testih potrdili 1596 novih okužb z virusom sars-cov-2, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 30,3 odstotka, malenkost manj kot dan prej, ko je bil 32-odstoten. Največji delež pozitivnih testov je bil v torek, saj je bilo pozitivnih rekordnih 37,4 odstotka oz. 2602 testiranih s PCR-testi.

V četrtek so naredili tudi 9459 hitrih testov, kjer pa je bil delež okuženih 4,7-odstoten (449). Skupaj je bilo v četrtek odkritih 2045 novih okužb. V bolnišnicah je 1160 pacientov s covidom, 191 jih potrebuje intenzivno nego, je sporočila vlada. Umrlo je še 25 ljudi, skupaj od začetka epidemije že 2947.

Aktivnih primerov v državi je po podatkih Covid 19 Sledilnika 22.718. Ocenjujejo, da bomo konec tedna presegli številčo 3000 mrtvih. Čez dva tedna pa bomo plačevali davek porastu okužb.Vlada je v četrtek zaradi slabe epidemiološke slike podaljšala večino ukrepov, znova pa prepovedala delovanje žičniških naprav. Na novinarski konferenci so voditelji vseh treh koalicijskih strank - Janez Janša, Zdravko Počivalšek in Matej Tonin - spregovorili o strategiji za obvladovanje covida 19 glede na trenutne epidemiološke razmere. Prenos si boste lahko ogledali na naši spletni strani.

Epidemija raste

Institut Jožef Stefan v svojih projekciji širjenja covida 19 v Sloveniji ocenjuje, da epidemija raste, domnevno zaradi druženja med prazniki, medtem ko v bolnišnicah rast (še) ni vidna. Epidemija se širi nekoliko bolj v mlajših kategorijah, ki bolnišnice manj obremenjujejo. 

Ocenjujejo, da smo z izvajanjem ukrepov reprodukcijsko število R uspeli sprostiti na približno 1,15, a opozarjajo, da je negotovost te ocene velika, saj temelji le na pozitivnih testih in je možno, da je R tudi bistveno večji. Ocenjujejo tudi,  da se vsake štiri dni prekuži približno odstotek populacije, kar zmanjša R vsake tri dni za približno eno stotinko glede na siceršnjo vrednost. Število dnevnih pozitivnih testov v združeni starostni kategoriji nad 65 let in predvsem v preostali Sloveniji brez domov za starejše raste, medtem ko v DSO-jih pada.

Več iz te teme:

Komentarji: