Šolarji ostajajo doma, muzeji in smučišča se zapirajo

Vlada je večino dosedanjih ukrepov podaljšala za en teden.
Fotografija: Žičnice bodo smeli uporabljati le profesionalni športniki. FOTO: Mirko Kunšič
Odpri galerijo
Žičnice bodo smeli uporabljati le profesionalni športniki. FOTO: Mirko Kunšič

Po seji vlade so pred javnost stopili minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in Jelko Kacin.


Pričakovana odločitev o šolah: ostajajo zaprte do 18. januarja

Vlada se je celovito seznanila z epidemiološko sliko in proučila vse možnosti glede pouka za prvo triado v šolah. Sprejela je odločitev o podaljšanju večine odlokov, tudi odloka o šolanju na daljavo do 18. januarja. Odprtje vrtcev in šol za prvo triado je prioriteta vlade, ki bo pripravila predlog morebitnega modela vračanja v šole in ga ponudila v razpravo ravnateljem in ravnateljicam.

Da se šole verjetno še ne bodo odpirale, je bilo slutiti že po sredinem posvetu predsednika vlade in ministrice za izobraževanje s šolniki. Janez Janša in direktor NIJZ Milan Krek sta dejala, da epidemiološka slika v državi ni najboljša, Simona Kustec pa se zavzema za varno odprtje šol, ki bo trajno, da se ne bodo ponovno zapirale že čez teden ali dva.​
Pouka v šolskih učilnica ne bo vsaj še do 18. januarja. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Pouka v šolskih učilnica ne bo vsaj še do 18. januarja. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Preberite tudi:

Kacin: Slovenka ni umrla zaradi cepljenja, večje težave pri ljudeh z lepotnimi posegi (VIDEO)


 

Hojs je pojasnil, da še naprej velja omejitev gibanja, le 9. točka ne velja več, saj je božično-novoletnih praznikov konec. Za prehajanje med občinami je dovolj izpolnjena in podpisana izjava. Materialno in kazensko je odgovoren vsakdo, ki jo izpolni in podpiše.

Notranji minister Aleš Hojs. FOTO: STA
Notranji minister Aleš Hojs. FOTO: STA
Sprememba pri prehajanju zunanje meje je v smislu dokazovanja, da oseba ni okužena. Odlok velja od sobote naprej. Po novem je mejne prehode mogoče prehajati z obema testoma, PCR in hitrim antigenskim. Ta mora biti narejen v članicah EU oz. schengenskega območja. PCR-testi so lahko opravljeni tudi v tretjih državah (npr. v BiH ali Srbiji). S to spremembo se ukinja izvajanje hitrih antigenskih testov na petih točkah, ki so bile določene. Če ne boste imeli negativnega testa, je druga možnost karantena. To je mogoče prekiniti po petih dneh z negativnim testom.

Nepričakovano: prepoved uporabe žičnic

Da javni potniški promet ostaja odprt, uporaba žičniških naprav pa je od petka prepovedana, je sporočil Vrtovec. Morebitne poškodbe na smučiščih bi pomenile še dodaten pritisk na bolnišnice, ki bodo po napovedih v naslednjih dneh ponovno morale sprejemati več pacientov s covidom. Izjema pri uporabi žičniških naprav so profesionalni športniki (smučarji), o čemer bodo obvestili Smučarsko zvezo Slovenije.

Bris iz grla, ne nosu

Prekinjeno množično testiranje v Ljubljani se lahko nadaljuje, toda bris se jemlje iz grla, ne nosu. Zdravstveni domovi in drugi izvajalci hitrih testov uporabljajo teste, ki so bili kupljeni konec lanskega leta, njihov kupec je bilo ministrstvo za zdravje. »Ti kompleti so bili enaki, če pa kak zdravstven dom uporablja kakšne druge teste, v tem trenutku ne vem,« je dodal Kacin.

Komentarji: