Večna dilema: ovratnica ali oprsnica?

Vse pogosteje slišimo priporočila, naj pse vodimo pripete na oprsnice, saj so te precej bolj varne kot ovratnice.
Fotografija: Psa moramo naučiti, naj ne zateguje povodca. FOTO: GettyImages
Odpri galerijo
Psa moramo naučiti, naj ne zateguje povodca. FOTO: GettyImages

Ovratnice nam pogosto dajejo občutek, da z njimi pse lažje nadzorujemo. A pri zaganjanju ali nenehnem vlečenju, še bolj pa ob sunkovitih potegih nekaterih skrbnikov (želim si, da tega sploh ne bi bilo treba omeniti) se ovratnice zajedajo ali močno pritiskajo na pasji vrat, še posebno če so zatezne ali zelo tanke. Veterinarji opozarjajo, da ovirajo pretok krvi in limfe, lahko poškodujejo požiralnik, sapnik, ščitnico pa tudi živce, vratna vretenca in hrbtenjačo, kar lahko psu povzroči resne zdravstvene in vedenjske težave. Ovratnice so zato neprimerne za zelo živahne, impulzivne in težko vodljive kosmatince. Če so mirnejši in naučeni, da povodca pri hoji v glavnem ne zategujejo, je skrb, da bi jim ovratnica škodovala, precej manjša.

Z oprsnico, pripeto na prsih, pes težko vleče. FOTO: GettyImages
Z oprsnico, pripeto na prsih, pes težko vleče. FOTO: GettyImages

Ovratnica naj bo široka, zapenja naj se z zaponko in naj bo pritrjena tako, da lahko pod njo potisnemo dva, pri majhnih psih pa en prst. Primerne so še delno zatezne ovratnice, ne pa tudi do psov zelo neprijazne zatezne ovratnice ali tiste s kavlji, ki so preprosto krute.

Oprsnice
Obstajajo specialne oprsnice (npr. za pasje vprege, canicross, skijoring, pse vodinike itd.), v vsakdanjem življenju pa pridejo v poštev predvsem navadne oziroma klasične oprsnice in oprsnice proti vlečenju. Obe vrsti sta na voljo v številnih različicah in velikostih, za vse pa velja, da se morajo psu tesno prilegati.


Klasične oprsnice imajo zanko za pripenjanje povodca nameščeno na hrbtu. Izbiramo lahko med različnimi modeli, vsem pa je skupno, da lahko z njimi pse zgolj zadržujemo, pri tem pa nas lahko še vedno vlečejo. Že manjši psi so lahko zelo močni, veliki pa še toliko bolj. Če niso naučeni, da povodca ne zategujejo, so sprehodi s takimi oprsnicami zanje precej prijetnejši kot za skrbnike. Če imajo klasične oprsnice na prsih zanko, pa jih lahko pripnemo tako kot tiste proti vlečenju.

Oprsnice proti vlečenju so zasnovane tako, da psa odvračajo od zategovanja. Nekatere so podobne klasičnim, le da imajo na hrbtu dodan še zatezni del, na katerega je pritrjena zanka za pripenjanje povodca. Ko pes povleče, se oprsnica omejeno zategne in nekoliko stisne prsni koš, kar zanj ni udobno. Takoj ko povodec ni več napet, se oprsnica spet razširi in pritisk na psa popusti. Zelo učinkovite so oprsnice, ki imajo zanko za pripenjanje nameščeno na spodnji strani prsnega dela. Ko žival s tako oprsnico zategne povodec, ne more več hoditi naravnost naprej, ampak ga na prsih pripet povodec zasuka stran, v tem položaju pa težko vleče. Nekateri modeli imajo na prsnem delu dodan še zatezni del ali pa še eno zanko za pripenjanje na hrbtu, včasih tudi oboje.

Komentarji: