Zaprtje države najbolj ogroža poslovanje malega gospodarstva

Obrtniki, hotelirji in gostinci so med najbolj ogroženimi v trenutni krizi, opozarjajo na obrtniški zbornici, kjer pozivajo po popravkih PKP6.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Medtem ko stečajni upravitelji kljub aktualni epidemiološki in gospodarski krizi ne zaznavajo odmevnejših stečajev in jih niti ne pričakujejo, obrtniki opozarjajo na nevzdržne razmere.
 

Pred stečaji


Predsednik obrtno-podjetniške zbornice Branko Meh opozarja na težavne razmere pri obrtnikih, ki naj bi bilo že tik pred stečaji. »Številni so v prvem valu še imeli nekaj rezerv za težke čase, zdaj pa tega ni več in marsikatera podjetja so pred tem, da gredo v stečaj,« pravi Meh, ki obenem opozarja, da se dejavnosti zdaj celo odvijajo na črno in brez nadzora nad upoštevanjem ukrepov.
Predsednik zbornice upraviteljev Marko Zaman odmevnih stečajev letos ne pričakuje, medtem ko pravi, da so stečaji malih podjetij relativno nekompleksni. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Predsednik zbornice upraviteljev Marko Zaman odmevnih stečajev letos ne pričakuje, medtem ko pravi, da so stečaji malih podjetij relativno nekompleksni. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo


V tem smislu na zbornici vlado pozivajo, da naj se vendarle odprejo tudi manjše specializirane trgovine, kemične čistilnice in pralnice, avtopralnice, frizerski in kozmetični saloni ter usnjarska in tekstilna dejavnost. Meh poudarja, da se zavedajo resnosti zdravstvene situacije, vseeno pa je prepričan, da je bolje, v kolikor se omenjene dejavnosti odvijajo legalno in ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov.
 

Težave spomladi?


Medtem pri velikih podjetjih stečajev ni pričakovati, miri Marko Zaman, predsednik zbornice upraviteljev, ki še pravi, da sicer lahko pride do prestrukturiranj tovrstnih podjetij. Zaman dodaja, da lahko do stečajev pride spomladi, konec koncev so stečaji prišli z zamudo tudi v prejšnji krizi.Vendar pa tudi stečajni upravitelji vidijo težave predvsem za mikro in mala podjetja, ki so že na udaru. Zaman je tudi nekoliko kritičen do slabe pripravljenosti na drugi val, saj so imela podjetja za to pol leta časa.
 

Živijo velika podjetja


Čeprav Banka Slovenija poroča o dobrem likvidnem položaju podjetij, je ta podatek nekoliko varljiv. Prihranke namreč povečujejo predvsem velika podjetja, obenem ko so številne manjše obrtne dejavnosti svoje prihranke porabile že spomladi. Če velika podjetja, ki sicer delujejo relativno nemoteno lahko izvedejo prestrukturiranje, tega več ne morejo storiti mala podjetja, ki so že zmanjšala število zaposlenih.

Komentarji: