Odprto pismo predsedniku vlade

Vodilne osebnosti centrov znanosti iz Evrope in drugod o slovenski Hiši eksperimentov
Fotografija: Znanstival 2018, ki ga organizira Hišša eksperimentov.  FOTO Leon Vidic
Odpri galerijo
Znanstival 2018, ki ga organizira Hišša eksperimentov.  FOTO Leon Vidic

Spoštovani predsednik vlade Republike Slovenije!


Smo strokovnjaki iz znanstvenih centrov, direktorji, raziskovalci, komunikatorji znanosti, oblikovalci razstav, delavci v izobraževanju in učitelji. Živimo in delamo v Evropi, Združenih državah Amerike, Južni Afriki in Izraelu. V zadnjih dvajsetih letih smo sodelovali z ekipo Hiše eksperimentov na več načinov: skupaj smo gradili projekte, oblikovali razstave, ustvarjali in izvajali šove, pripravljali usposabljanja, usposabljali prihodnje komunikatorje znanosti in ocenjevali ukrepe na področju komuniciranja znanosti. Vsi smo prišli do enake ugotovitve: eden od najmanjših centrov znanosti v Evropi, Hiša eksperimentov, je tudi eden od najbolj dinamičnih, inovativnih in vplivnih. Hiša eksperimentov črpa iz bogate zgodovine centrov znanosti in ustvarja edinstven prostor, ki se ponaša z nekaterimi najbolj inovativnimi razstavami in programi. Njen festival znanosti Znanstival je morebiti najbolj poseben festival znanosti v Evropi, številni od nas pa smo imeli čast, da smo lahko k temu vsakoletnemu dogodku prispevali v obliki znanstvenih šovov, delavnic, programov in konferenc. Danes je Znanstival veliko več kot le navaden festival znanosti: je edinstvena priložnost, da se ljudje in skupnosti iz vse države zberejo, skupaj uživajo v odkrivanju in razmišljanju na podlagi raziskovanja ter spoznajo strokovnjake komunikatorje znanosti z vsega sveta.

Hiša eksperimentov redno pomaga mednarodni skupnosti centrov znanosti pri ustanavljanju novih institucij, krepitvi njihove kakovosti in povečevanju njihovega vpliva. Kdo bi si mislil, da največji in najbolj uveljavljeni centri znanosti v Evropi pošiljajo svoje osebje v mnogo manjši slovenski center znanosti na usposabljanje za svoje delo? Mednarodni tečaj usposabljanja Inspire, ki ga je dr. Miha Kos, ustanovitelj in vodja Hiše eksperimentov, oblikoval skupaj s svojo ekipo, komunikatorjem znanosti po vsem svetu pomaga pri ustvarjanju in izvajanju znanstvenih šovov. Poleg tega je Hiša eksperimentov več centrom znanosti, na primer centru Esplora na Malti ali VIDA! na Češkem, zagotovila koristno pomoč pri učenju, kako voditi institucijo in izvajati odmevne programe.

Dr. Miha Kos in njegova ekipa komunikatorjev znanosti, projektnih vodij, tehnikov, učiteljev in zbiralcev sredstev nenehno postavljata izzive na področju komuniciranja znanosti. Ekipa komunikatorje znanosti po vsem svetu navdihuje z združevanjem tradicionalnih pristopov s tehnologijo in digitalnimi praksami, premoščanjem vrzeli med znanostjo in družbenimi vedami, povezovanjem delavnic po načelu »sam svoj mojster«, organizacijo obsežnih projektov znanosti za državljane (na primer kampanje za ozaveščanje Noč ima svojo moč) ali ustvarjanjem novih oblik vključevanja javnosti. Edinstveni status in prispevek Hiše eksperimentov potrjuje dejstvo, da je bil dr. Kos večkrat izbran za člana sveta Ecsite, evropske mreže centrov in muzejev znanosti.

Predvsem pa se Hiša eksperimentov nikoli ni prenehala posvečati svojemu prvotnemu cilju: navdihovanju in izobraževanju različnih ciljnih publik s krepitvijo njihovega razumevanja in veščin na področju znanosti, tehnologije, matematike in inženiringa. Poleg komuniciranja znanosti številni programi Hiše eksperimentov odražajo njeno skrb za širši in nujno potrebni cilj: podpiranje kritičnega razmišljanja pri odraslih in otrocih, krepitev njihove zmogljivosti, da delujejo kot aktivni in razmišljujoči državljani, ter spodbujanje zdrave in živahne demokracije.

Vedoč, da mnogi ne bodo mogli priti v Hišo eksperimentov, je Miha Kos našel navdih v potujoči znanstveni predstavi The Little Shop of Physics Univerze Colorado State in ustanovil Hiško eksperimentov: potujočo razstavo, ki lahko pripelje najboljše eksperimente v najbolj oddaljene šole v državi.

Kot člani mednarodne skupnosti komuniciranja znanosti se običajno veselimo vsakič, ko nastaja nov center znanosti. Tokrat pa se bojimo, da bi trenutni vladni projekt lahko zavrl – ali celo uničil – zagon in strokovno znanje, ki sta se v Sloveniji razvijala več kot dve desetletji. Zadnjih deset let smo od raznih javnih organov večkrat slišali, da bo Hiša eksperimentov končno dobila stavbo primerne velikosti za svoje obsežne izkušnje in sposobnosti. Več odločevalcev v politiki se je zavezalo, da bodo zagotovili večji prostor in močnejšo podporo. Po vseh teh letih pa ne samo, da se prostor ni povečal, kot je bilo pričakovano, temveč smo izvedeli, da naj bi se odprl nov nacionalni center znanosti. Ki pa ga ne bo vodila Hiša eksperimentov. Ta novica je zbegala celotno mednarodno skupnost komuniciranja znanosti. Zakaj bi z novim projektom tvegali, da bo nastala škoda prvemu slovenskemu centru znanosti, namesto da bi mu pomagal rasti?

V današnjih časih komuniciranje znanosti potrebuje ustanovo, ki ji ljudje zaupajo, ki je zares predana razumevanju znanosti in tehnologije ter kritičnim raziskavam, radovednosti in učenju. Mnogi primeri v drugih državah kažejo, da ni lahko pridobiti zaupanja državljanov, njihovega sodelovanja in udeležbe ter da so za to potrebna leta prizadevanj. Hiša eksperimentov to zaupanje gradi že več kot dve desetletji. Vzpostavila je tudi dolgoročne odnose z raziskovalnimi organizacijami, inovativnimi podjetji, šolami in učitelji v državi. Zakaj novi projekt tvega, da se ti dosežki izničijo, namesto da bi jih uporabil in gradil na njihovi podlagi?

S Hišo eksperimentov smo sodelovali na mednarodni ravni, tudi pri več projektih, ki so bili financirani iz evropskih sredstev. Pri teh sodelovanjih je Hiša eksperimentov veljala za glavni slovenski center znanosti. Institucija je pridobila izjemen zagon in velik ugled na mednarodni ravni s svojimi nadvse dragocenimi prispevki ter sodelovanjem v številnih nadzornih skupinah. Bojimo se, da bi ta zagon lahko ugasnil, če bo v istem mestu nastal nacionalni center znanosti, ki bo konkurenčen Hiši eksperimentov, hkrati pa bo imel nacionalno podporo in prepoznavnost. Zakaj se s tem projektom vzpostavlja nov velik konkurent s presenetljivo podobnimi cilji in poslanstvom, namesto da bi obstoječemu centru pomagali, da postane močnejši na mednarodni ravni?

Čeprav je Hiša eksperimentov majhen center znanosti, sodi v najvišjo ligo. Ponaša se z vrhunsko strokovnostjo, učinkovitim vodstvom, zelo dinamičnim, predanim in izkušenim kadrom, v njej pa vlada zelo toplo in prijateljsko vzdušje. Vse to ji zavidajo številni mnogo večji centri znanosti po vsem svetu. Njena izkušena in učinkovita ekipa bi bila zaklad za vsako državo in ne vemo, kaj bi lahko bilo bolje kot narediti naslednji korak ob podpori izjemne skupine, ki je prvotno postavila na noge čisto prvi center znanosti v Sloveniji. Hiša eksperimentov se je razvijala in rasla v skupnosti, ki ji služi, in je spremenila na tisoče življenj z zagotavljanjem bogatih in raznolikih izkušenj tudi zunaj centra. V tem je njena moč in edinstvena zapuščina, ne le Slovenije, temveč tudi mednarodnega gibanja centrov znanosti. Ta zapuščina ne sme propasti in se izgubiti.

Podpisniki:
Dr. Michele Lanzinger
(izvršni direktor MUSE – Museo delle Scienze, Trento, Italija, ICOM Italia, član upravnega odbora)

Robert Firmhofer (izvršni direktor in ustanovitelj Copernicus Science Centre, Varšava, Poljska)

Thorsten - D. Künnemann (direktor Swiss Science Center Technorama, Winterthur, Švica, član upravnega odbora Švicarske pobude za znanstveno izobraževanje SWiSE)

dr. Derek Fish (direktor Unizulu Science Centre, Richards Bay, Južna Afrika, nekdanji vodja Združenja za centrov znanosti in tehnologije Južne Afrike, delegat Južne Afrike pri ASTC Global Committee)

dr. Moshe Rishpon (ustanovitelj in častni direktor Clore Garden of Science, centra znanosti na prostem The Weizmann Institute of Science, Izrael, ustanovitelj Izraelskega festivala znanosti, prejemnik nagrade izraelskega predsednika in nagrade za inovacije Združenja centrov znanosti in tehnologije)

dr. Zvi Paltiel (nekdanji vodja Weizmann Institute’s Young@Science in The Clore Garden of Science, Weizmann Institute of Science, Rehovot, Izrael, nekdanji predsednik NYEX – Network of Youth Excellence)

Brian Jones (vodja Little Shop of Physics, Univerza Colorado State, ZDA, prejemnik odličja Millikan Medal, Ameriško združenje učiteljev fizike)

Steve Pizzey (ustanovitelj in izvršni direktor Science Projects Ltd in Observatory Science Centre, Združeno kraljestvo, prejemnik nagrade prof. Johna Beetlestona za vodenje in zapuščino Centra znanosti)

Sven Dražan (vodja programa VIDA! Science Centre, Brno, Češka)

Didier Laval (sodelavec za vključevanje javnosti, Univerza Bristol, Združeno kraljestvo, predavatelj na Univerzi Bordeaux, Francija, odgovoren za mednarodno sodelovanje centrov znanosti pri Airbus Foundation, nekdanji vodja evropskih projektov pri Ecsite, evropski mreži centrov in muzejev znanosti)

dr. Laszlo Robert Zsiros (strokovnjak za komunikacije s področja znanosti, ustanovitelj Szertar – programi za komunikacije s področja znanosti v družbenih medijih, Madžarska)

Tomasz Ruszkowski (komunikator znanosti, učitelj, trener, soustanovitelj Heweliusze Nauki, Varšava, Poljska)

Bob Friedhoffer (upokojeni profesor, univerza City University of New York, ZDA)

Stanley Micklavzina (višji inštruktor fizike in koordinator za ozaveščanje, oddelek za fiziko, Univerza Oregon, Eugene, Oregon ZDA, častni doktor Univerze Lund, Švedska, član Ameriškega združenja učiteljev fizike ZDA)

Christopher J. Chiaverina (učitelj fizike, New Trier High School, Winnetka, Illinois, ZDA, nekdanji predsednik, Ameriško združenje učiteljev fizike, avtor Light Science and Manipulating Light in the Nanoworld)

Diane Riendeau (učiteljica fizike, ZDA, prejemnica nagrade za inovativno poučevanje Ameriškega združenja za napredek znanosti, prejemnica nagrade za poučevanje na pripravah za visokošolsko izobraževanje Ameriškega združenja učiteljev fizike, nekdanja članica upravnega odbora Ameriškega združenja učiteljev fizike)

Marcin Chydziński (ustanovitelj Solutions Laboratory, Varšava, Poljska, komunikator znanosti, trener)

Komentarji: